Welbevinden op School staat dit schooljaar voor je klaar
Veel scholen willen (ook) dit schooljaar aan de slag met het welbevinden van hun leerlingen en studenten. Soms liggen er al duidelijke plannen, maar even vaak is het nog flink zoeken. Bijvoorbeeld naar welke activiteiten je inzet, hoe je met je team een
visie vormt, en vooral ook naar tijd en ruimte.
Vind tips en tools op onze nieuwe site
Op onze vernieuwde website vind je per onderwijstype, en voor gemeenten en GGD'en, praktijkvoorbeelden en toepasbare kennis die je verder op weg helpen. Bijvoorbeeld een checklist om in kaart te brengen wat er op jouw school al gebeurt en waar je nog aan wil werken. Deze is er nu ook voor het mbo!
Samen leren & elkaar inspireren
Het najaar staat in het teken van leren en inspireren. Samen met Gezonde School-adviseurs en schoolpsychologen ontwikkelen we inspiratiesessies en een leertraject. Op 16 middelbare scholen starten we hier nu al mee, om het vanaf 2024 breder aan te kunnen bieden.
Daarnaast ontwikkelen we leersessies voor gemeenten.
Wil je in jouw school of gemeente samen met ons aan de slag met welbevinden, en heb je vragen of interesse in ons aanbod? Mail ons dan op welbevinden@trimbos.nl. We komen graag langs om kennis en inspiratie met je te delen. In
deze nieuwsbrief vind je alvast een selectie uit ons aanbod.
We wensen jullie een goed schooljaar toe!
Maartje van den Essenburg (Trimbos-instituut) en Anna de Haan (Pharos) Programmacoördinatoren Welbevinden op School
Nieuwe kennis, tools en inspiratie van Welbevinden op School
Checklist Welbevinden op het mbo
Wil je meer aandacht voor het thema welbevinden binnen jouw mbo-school? Gebruik dan deze checklist om de huidige situatie in kaart te brengen. Wat gaat er al goed? Wat verdient meer aandacht? Is er voldoende aandacht voor gelijke kansen? In de checklist komt dit en meer aan bod.
Kinderen uit kwetsbare gezinnen
Hoe werk je aan welbevinden op school met aandacht voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties? Denk aan een gezin met een lage sociaaleconomische positie, of met een migratie- of vluchtachtergrond. In deze infosheet van Pharos vind je praktische tips en handvatten.
Met GALA en de SPUK-regeling kunnen gemeenten structureel aan de slag met mentale gezondheid en welbevinden van kinderen. “Doe het niet alleen,” adviseert Tom Moons van Welbevinden op School. “Werk samen met scholen en GGD aan één agenda.”
Maak dit jaar een vliegende start
Jouw school wil misschien – net als veel scholen in Nederland – structureel werken aan welbevinden. Wat kun je doen om dit schooljaar een goede start te maken? Kies niet alleen voor losse interventies, maar denk na over samenhang en een duurzame inzet op de lange termijn. Wat betekent dat, en waar begin je? Deze blog zet
handige tips en tools op een rij.
Happyles: vergroot mentale veerkracht van leerlingen
Als middelbare school wil je dat jouw leerlingen mentaal veerkrachtig zijn. Met Happyles maak je hiermee een goede start. Je gaat concreet in de klas aan de slag om het welbevinden en geluk van jouw leerlingen te bevorderen. Ook draagt Happyles bij aan de preventie van depressieklachten.
GGD Haaglanden: groepsgewijs werken aan welbevinden Veel scholen werken aan een beter welbevinden van hun leerlingen met de Gezonde School-aanpak. Als aanvulling op de individuele begeleiding die scholen hierbij krijgen ontwikkelde GGD Haaglanden een groepsgewijs
programma met tien scholen uit de regio Haaglanden. > School, gemeente en GGD: van elkaar leren
Hoe zorg je als leerkracht voor veerkracht? Het welbevinden van leerkrachten en docenten is van groot belang. Voor henzelf, hun functioneren én voor het welbevinden van leerlingen. Want: “Als je als leerkracht onrustig bent, is een leerling dat ook”, aldus een basisschoolleerkracht. Hoe zorg je als leerkracht voor (het vasthouden van) veerkracht? > Lees de blog van Welbevinden op School-collega Aniek
Gratis methodieken voor nieuwkomersonderwijs Voor het nieuwkomersonderwijs ontwikkelde Pharos Wereldreizigers voor het basisonderwijs en Welkom op School voor internationale Schakelklassen (ISK). De methodieken richten zich op de sociaalemotionele ontwikkeling en de veerkracht van nieuwkomersleerlingen. Welkom op School gaat ook in op relaties en seksuele ontwikkeling. Pharos biedt deze methodieken gratis aan, zodat zoveel mogelijk docenten en leerlingen ervan kunnen profiteren.
Week Tegen Pesten: Goed voor elkaar!
Van 25 tot en met 29 september doen meer dan 1000 scholen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo mee aan de Week Tegen Pesten, met als slogan: 'Goed voor elkaar!' Want samen zorgen leerlingen, studenten en leraren voor een fijn en veilig schoolklimaat. En dat draagt weer bij aan het welbevinden op school.