Share
Zorgverleners hebben een belangrijke rol om met patiënten in gesprek te gaan over roken. De praatplaat helpt om patiënten goed voor te bereiden op stoppen. Op de achterkant staat een toelichting met voorbeeldzinnen, het ondersteuningsaanbod en handige tips. De praatplaat staat ook bij de pijler Stoppen-met-roken-zorg.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief Rookvrije Zorg - nummer 20 - 2023
 
Congres (Niet) Roken en de zorg brengt zorgverleners bij elkaar

Op donderdag 30 november vond het eerste congres (Niet) roken en de zorg plaats. Bijna 400 zorgverleners wisselden hun kennis en ervaring uit over stoppen-met-rokenzorg. Tijdens interactieve workshops werden praktische tips gedeeld over het rookvrij maken van de zorg. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen opende het congres en benadrukte het belang van het gesprek over roken. Tevens lanceerde RookStopZorg de korte film ‘Het geheim van dr. Smit’ waarmee alle zorgverleners worden opgeroepen: bespreek roken en geef een stoppen-met-rokenadvies aan mensen die roken. Deze infomap blikt terug op het congres.



NIEUW OP DE WEBSITE
Praatplaat 'Wat kom je tegen op weg naar een rookvrij leven?'

Zorgverleners hebben een belangrijke rol om met patiënten in gesprek te gaan over roken. Deze praatplaat helpt om patiënten goed voor te bereiden op stoppen. Op de achterkant staat een toelichting met voorbeeldzinnen, het ondersteuningsaanbod en handige tips. De praatplaat staat ook bij de pijler Stoppen-met-roken-zorg.

Richtlijn 'Tabaksontmoediging in het ziekenhuis'

De
richtlijn 'Tabaksontmoediging' van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) is uitgebreid met de module ‘tabaksontmoediging in het ziekenhuis’, waarbij aanbevelingen gedaan worden omtrent stopadvies en stophulp tijdens de opname en de begeleiding nadien. Er is speciale aandacht voor de de patiënt met psychiatrische klachten, de met hart-en-vaatziekten belastte patiënt en het advies rondom operaties. De richtlijn staat bij de pijler Stoppen-met-roken-zorg.

Podcast VNN

In de podcast 'VNN in gesprek over stoppen met roken' wordt gesproken met
Nathaly de Wind (preventiefunctionaris) en Gio (deelnemer stoppen-met-roken-pop-uppoli VNN). Deelnemers van de pop-uppoli stoppen in groepsverband gedurende minstens een maand met roken en delen hun ervaringen met elkaar. De podcast staat ook bij de pijler Maatschappelijke betrokkenheid.

UITGELICHT
Stoppen met e-sigaret vergoed door zorgverzekeraar

Vanuit de basiszorgverzekering is er jaarlijks recht op vergoeding voor één stoppen-met- rokenprogramma, inclusief ondersteuning voor stoppen met e-sigaretten, omdat in beide gevallen sprake is van een nicotineverslaving. De behandelaars richten zich in hun programma's doorgaans niet specifiek op het onderscheid tussen tabakssigaretten en e-sigaretten.

Artikel NTvG

Het NTvG
publiceerde een tweede artikel over wat tabaksfabrikanten de ‘Beyond Nicotine’-strategie noemen, waarin een ethisch dilemma waar Nederlandse artsen tegenaan lopen wordt voorgelegd: schrijf je als arts middelen voor aan personen met aan roken gerelateerde klachten waar de tabaksindustrie aan verdient?

Rookvrije Start

Bijna 1 op de 10 vrouwen rookt tijdens de zwangerschap. Daarom start opnieuw de campagne ‘Zorg voor een rookvrije start: laat mijn dromen niet in rook opgaan’ waarin zorgverleners opgeroepen worden om (aanstaande) ouders te helpen stoppen met roken.
In een serie korte video’s van Rookvrije Start delen vier zorgverleners hun ervaringen met het bespreken van roken met patiënten (wensouders, aanstaande ouders en ouders).

Rookvrije thuiszorg materialen

Medewerkers die bij cliënten thuis werken, worden vaak nog blootgesteld aan tabaksrook. Om thuiszorgorganisaties te ondersteunen bij het rookvrij worden, zijn er ondersteunende materialen ontwikkeld, zoals filmpjes, flyers en folders. Deze ondersteunende materialen staan op deze pagina. De flyers en folders zijn gratis te bestellen via rookvrijezorg@trimbos.nl.

Onderzoek in de zorg

Deze onderzoeksresultaten uit de zorg kwamen recent uit:

  • Dit onderzoek concludeert dat kankerpatiënten die roken vaker werden doorverwezen naar professionele hulp middels een kort stoppen-met-rokenadvies (van 2% naar 69%) van hun radiotherapeut-oncoloog, wanneer radiotherapeut-oncologen deelnamen aan een eenmalige lezing over hun rol in de stoppen-met-rokenzorg.
  • Er zijn weinig stoppen-met-rokeninterventies voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, blijkt uit een systematische review. Behandelingen gebaseerd op mindfulness komen uit twee studies naar voren als potentieel effectieve behandeling bij mensen met een licht verstandelijke beperking.
  • Uit dit onderzoek blijkt dat patiënten met een sleutelbeenbreuk die roken ruim drie keer hogere kans hebben dat de breuk niet geneest als deze niet middels gips of een operatie wordt behandeld, dan patiënten die niet roken. Uit een ander onderzoek blijkt dat rokers die een knieoperatie ondergaan een kleinere kans hebben op genezing van de knie.
Factsheets Trimbos-instituut

Het Trimbos-instituut bracht de volgende factsheets uit:
  • Kerncijfers Roken 2022: in 2022 rookte 18,9% van de volwassenen en ruim 1 op de 3 rokers heeft een serieuze stoppoging gedaan.
  • Roken en veelvoorkomende psychische klachten: (depressieve, stress- of angstklachten) en de waardevolle bijdrage die zorgverleners kunnen hebben als zij roken bespreken met mensen met deze klachten.
  • Elektronische sigaretten (vapen): de eigenschappen van e-sigaretten, de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het gebruik ervan en de implicaties die e-sigaretgebruik heeft voor de gezondheid.
  • VBA+: de VBA+-methode is een korte, effectieve aanpak met als doel om meer mensen te laten stoppen met roken door een warme verwijzing naar professionele hulp.
LOPENDE ZAKEN
Platform voor zorgverleners

Op het Platform stoppen met roken kunnen zorgverleners die zich bezighouden met stoppen-met-rokenzorg terecht voor uitwisseling van kennis en praktijkervaringen. Het online platform is in 2023 vernieuwd. Naast een forum kunnen zorgverleners hier ook nieuws over stoppen-met-rokenzorg en een scholingsagenda vinden.

 
Innovatieve VR-therapie tegen roken

De Rookstoppoli van het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk heeft veelbelovende resultaten van een pilotstudie waarin Virtual Reality (VR) ingezet wordt voor stoppen met roken. Zij zoeken een onderzoeksgroep voor een landelijk onderzoek om de effectiviteit van deze methode op grote schaal te valideren. Dit is een unieke kans voor onderzoekers met expertise in klinische studies en interesse in innovatieve behandelingen. Meer informatie hierover via Pauline Haasbroek of Luuk Molenaar.

PUUR rookvrij

Veel mensen die roken willen op 1 januari stoppen met roken. De landelijke campagne PUUR rookvrij is daarom vanaf 18 december weer in de media. Een goede voorbereiding en steun in het stopproces zijn van belang. Voor zorgverleners zijn er nieuwe gratis campagnematerialen (inclusief praatplaat) te bestellen. Meer informatie en tips staan op www.puurvoorprofs.nl.

 
Deelnemers gezocht onderzoek LUMC

Voor het Perfect Fit onderzoek worden deelnemers gezocht die een gepersonaliseerd stoppen-met-rokenprogramma willen volgen. Bij het programma krijgen deelnemers ondersteuning van een chatbot, waarbij ook ondersteuning wordt geboden om meer te bewegen. Deelnemers kunnen zich aanmelden op de website van Perfect Fit en zorgverleners kunnen contact opnemen voor meer informatie en wervingsmaterialen via perfectfit@lumc.nl.

AGENDA
Februari

Symposium 'Rookvrije ggz': maandag 5 februari, 't Veerhuis in Nieuwegein. Doelgroep: medewerkers in de ggz en verslavingszorg. Inhoud: rookvrij maken ggz- en verslavingszorg, nicotineverslaving, workshops, handvatten en praktische tips. Programma en aanmelden via deze pagina.

Congres 'Verslaving in het sociaal domein': donderdag 8 februari, Hotel Veenendaal. Doelgroep: professionals binnen de branche sociaal/welzijn, overheid, verpleegkunde & verzorging, ggz en onderwijs die zich bezighouden met het thema verslaving. Inhoud: praktische voorbeelden, interactie en uitdagingen en ervaringen delen. Programma en aanmelden via deze pagina.

April


Congres 'Nederlands Netwerk voor Tabaksonderzoek': vrijdag 12 april, Villa Jongerius in Utrecht. Doelgroep: onderzoekers uit verschillende wetenschappelijk disciplines. Inhoud: uitwisselen van nieuwe onderzoekresultaten op het brede terrein van tabaksonderzoek. Programma en aanmelden via deze pagina.

Doorlopend

Basis- en vervolgtrainingen ‘Starten met Stoppen voor professionals’: doorlopend aanbod. Blijf op de hoogte van de basistraining via deze link en blijf op de hoogte van de vervolgtraining via deze link.

 
CONTACT
Voor vragen, reacties en suggesties over deze nieuwsbrief of over Rookvrije zorg kunt u ons mailen.

Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u zich aanmelden? Dat kan via het aanmeldformulier.

Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Nederland


Email Marketing door ActiveCampaign