·Nieuw: E-learning middelenkennis
·Vapen binnen Helder op School
·Nieuwe folder In Charge + vernieuwing van het lespakket
·Gezonde School: Nieuwe ronde stimuleringsregelingen voor een gezonde leefstijl van start
·Ook in Groningen een integrale aanpak van Helder op School
·Inspiratiemiddag GGD Hollands Noorden
·Deel het nieuwe visitekaartje van HELDERopvoeden met ouders!
·Aanbod Trainingen Helder op School in 2024
Nieuws
NIEUW! E-learning Middelenkennis De e-learning middelenkennis is af!
Voor wie is dit?
Deze e-learning van Helder op School is bedoeld voor docenten of andere onderwijsprofessionals, werkzaam in het voortgezet (speciaal) onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs, die meer willen weten over middelen.
Wat leer je?
In deze cursus leren onderwijsprofessionals meer over de werking, effecten en risico's van middelen. Aan bod komen alcohol, tabak (waaronder de vape, waterpijp en nicotinezakjes), cannabis en andere drugs zoals XTC, speed en cocaïne. Ook is er informatie over het gebruik onder jongeren. De nadruk ligt in de e-learning op middelenkennis, maar in de laatste les is er ook aandacht voor de zorgstructuur op school en het signaleren van middelengebruik. Scholen kunnen de e-learning middelenkennis in de webwinkel bestellen voor €15,- per licentie.
Wil je als preventieprofessional toegang tot de e-learning middelenkennis? Mail ons op helderopschool@trimbos.nl.
Vapen in de lesprogramma's van Helder op School De laatste tijd is er veel aandacht geweest voor vapen onder jongeren. Dit zien we ook terugkomen in een toenemend aantal vragen in de helpdesk over wanneer vapen in de lesprogramma’s wordt meegenomen.
Om hier als school iets aan te doen, is het belangrijk dat vapen in de integrale aanpak meegenomen wordt. Denk aan: opnemen in het beleid hoe er met vapende leerlingen wordt omgegaan, ouders informeren en vapen opnemen in het signaleringssysteem van de school.
Verder is het belangrijk dat vapen op de juiste manier wordt behandeld in de lessen. Voorlichting alleen is niet voldoende. Er moet ook aandacht worden besteed aan het feit dat vapen niet normaal is, waarbij de boodschap is dat de meeste leerlingen niet vapen; ook wel de sociale norm genoemd. Ook is het belangrijk dat leerlingen leren te vertrouwen op hun eigen kunnen. Hiermee kan het aantal vapende leerlingen verminderen op de lange termijn.
Deze elementen zitten al verwerkt in de lespakketten en de integrale aanpak van Helder op School. Stapsgewijs zijn we onze lespakketten aan het updaten zodat ook vapen expliciet benoemd wordt. Zo wordt vapen al behandeld in Samen Fris, de Smokefree Challenge, TRIP en Keuzebaas. Verder wordt het lespakket Frisse Start op dit moment herzien, waarbij het onderwerp vapen wordt opgenomen. Ook zal vapen dit jaar worden toegevoegd bij Smoke Alert.
Meer informatie over de risico’s van vapen vind je op deze pagina.
Nieuwe folder In Charge & vernieuwing van het lesprogramma Er is een nieuwe wervingsfolder voor In Charge - het lesprogramma voor leerlingen vanaf 16 jaar in havo/vwo en mbo. In deze folder lees je meer over het lesprogramma, en met de QR-code op de achterkant kun je een sneakpreview downloaden van het lesmateriaal dat je aan scholen kan laten zien. Deel deze folder uit bij je bezoek aan scholen om scholen enthousiast te maken voor het lesprogramma.
Je kan deze folder downloaden in de webwinkel, en binnenkort zal deze ook fysiek bestelbaar zijn.
Ook zijn er aan aantal wijzigingen aangebracht is het lesprogramma:
Voor de docententraining van dit lesprogramma is een introductiefilm gemaakt. Dit filmpje vervangt een deel uit de docententraining.
De Trainershandleiding en Draaiboek voor docententraining is aangepast en op een aantal onderdelen gewijzigd.
Voor al getrainde preventiewerkers is deze vernieuwde versie, inclusief de aangepaste trainingsmaterialen, in de digitale trainersomgeving beschikbaar.
Wil je de training voor In Charge(voor preventiemedewerkers) volgen? Hierkan je je inschrijven voor de volgende train-de-trainer op 30 juli 2024.
Gezonde School: Nieuwe ronde stimuleringsregelingen voor een gezonde leefstijl Tot en met 15 april 2024 kunnen scholen in het primair, gespecialiseerd en voortgezet onderwijs en mbo verschillende stimuleringsregelingen aanvragen bij Gezonde School.
Gezonde School biedt een schoolbrede aanpak waarmee een gezondheidsthema terugkomt in de lesstof, in de schoolomgeving, in signalering en in het beleid van de school. Door deze aanpak is de kans op blijvend effect het grootst; gezonde leerlingen en studenten die lekker in hun vel zitten, gezonde keuzes maken en opgroeien tot volwassenen voor wie een gezonde leefstijl wél vanzelfsprekend is.
Zetje nodig? Vraag een regeling aan!
Scholen kunnen zelf aan de slag met de Gezonde School-aanpak met een concreet stappenplan. Makkelijk, wetenschappelijk onderbouwd én in de praktijk bewezen. Een school kiest zelf aan welk gezondheidsthema ze willen werken. Bijvoorbeeld aan Welbevinden, Mediawijsheid, Bewegen en sport, Slaap of Relaties en seksualiteit. Heeft een school (meer) hulp nodig? Dan kunnen scholen via Mijngezondeschool.nl één of meer stimuleringsregelingen bij Gezonde School aanvragen.
Integrale aanpak van Helder op School binnen gemeente Groningen Naar het voorbeeld van Nijmegen is nu ook Groningen van plan om Helder op School gezamenlijk op te pakken. Helder op School was aanwezig bij de kick-offbijeenkomst met scholen, de gemeente, de GGD en VNN verslavingspreventie. Bij deze bijeenkomst werd de noodzaak om gezamenlijk aan middelenpreventie te doen besproken aan de hand van cijfers, de aanpak van Helder op School toegelicht en gingen scholen met elkaar in gesprek over de (on)mogelijkheden om Helder op School in te voeren.
Ook in Groningen starten de scholen met het ontwikkelen van een goed beleid, waarna de overige pijlers aan de orde zullen komen. Er wordt gestart met een zevental scholen die een samenwerkingsovereenkomst getekend hebben, de wens is dat deze aanpak daarna verder uitgerold zal worden naar de overige scholen in Groningen.
De aanpak in Nijmegen staat beschreven in dit artikel op de website van de Gezonde School.
Wil je ook met ons onderzoeken of een integrale aanpak in jouw regio een optie kan zijn? Neem contact op via helderopschool@trimbos.nl.
Inspiratiemiddag GGD Hollands Noorden Op donderdag 14 maart waren we met Helder op School aanwezig bij een inspiratiemiddag ‘Helder op School’ voor het onderwijs. Deze middag werd georganiseerd door de GGD Hollands Noorden vanuit het programma In control of alcohol & drugs.
De middag was bedoeld om scholen handvatten te geven om leerlingen en hun ouders te ondersteunen bij de preventie van middelengebruik.
GGD Hollands Noorden informeerde de scholen over het lokale programma In control of alcohol & drugs, inclusief recente cijfers uit de Jeugdmonitor, Brijder Jeugd hield een presentatie over signaleren en gespreksvoering en team Helder op School was aanwezig voor een toelichting op de Helder op School-aanpak. Ook wisselden scholen met elkaar ervaringen en knelpunten uit. Interessant om hierbij te mogen zijn en superleuk om scholen te ontmoeten.
Wil jij dat wij ook in jouw regio op bezoek komen, een keer aanschuiven bij teamoverleg of deelnemen aan bijvoorbeeld een inspiratiebijeenkomst? Dat kan en doen wij graag. Mail ons op helderopschool@trimbos.nl.
Deel het nieuwe visitekaartje van HELDERopvoeden met ouders! Omgaan met opgroeiende pubers kan lastig zijn voor ouders. Zeker als het gaat om alcohol, roken, drugs en gamen. Op helderopvoeden.nl kunnen ouders meer informatie en opvoedtips vinden. Want ouders hebben meer invloed dan ze vaak denken. Wil jij ouders hierbij ondersteunen? Wijs ze dan op HELDERopvoeden met de nieuwe visitekaartjes. Bestel hier de gratis visitekaartjes.
Trainingen
Voor 2024 staan weer een aantal trainingen en bijeenkomsten gepland. Met uitzondering van de basismodule trainingsvaardigheden, zijn alle bijeenkomsten online. Klik snel door naar ons aanbod.
Let op: je kunt alleen als basistrainer deelnemen aan een training voor een lespakket.
Wanneer een training reeds is volgeboekt, bestaat er via de inschrijfpagina de mogelijkheid jezelf op de wachtlijst te laten plaatsen. Mochten er vrije plekken ontstaan, dan wordt er contact met je opgenomen.