Share
Schoolbreed en structureel werken aan welbevinden en aan de slag met de aanpak van Gezonde School.‌
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Welbevinden op School | september 2024
Weer aan de slag! Schoolbreed en structureel werken aan welbevinden
Na een welverdiende zomerperiode is het weer tijd om met frisse energie en nieuwe inspiratie weer aan de slag te gaan! We richten onze blik op een start vól kansen en mogelijkheden om het welbevinden op school met elkaar te bevorderen. Of je nu lesgeeft, beleid maakt of ondersteuning biedt, samen kunnen we een omgeving creëren waarin elke leerling, student, ouder/verzorger en onderwijsprofessional zich veilig, gehoord en gesteund voelt.

Maak daarvoor vooral gebruik van de kennis, tools en praktijkvoorbeelden van Welbevinden op School. We hebben niet stilgezeten en in de zomerperiode een aantal nieuwe tools ontwikkeld en veel bestaande tools van een frisse update voorzien op basis van feedback uit de praktijk. In deze nieuwsbrief lees je er meer over.

Laten we samen de schouders eronder zetten en er een geweldig schooljaar van maken!

We horen graag van je

Heb je vragen of interesse om ook aan de slag te gaan met meer Welbevinden op School?
Mail ons dan op
welbevinden@trimbos.nl. En stuur de nieuwsbrief gerust door binnen je netwerk.


Hartelijke groet,

Lenneke van Tol (Trimbos-instituut) en Anna de Haan (Pharos)
Programmacoördinatoren Welbevinden op School


> De website van Welbevinden op School

> Welbevinden op school voor kinderen uit gezinnen in kwetsbare omstandigheden
> Werken aan welbevinden via Gezonde school

 
Nieuwe kennis, tools en inspiratie Welbevinden op School
 
Stappenplannen voor het werken aan welbevinden - nu ook voor MBO!
Veel scholen willen structureler aandacht besteden aan welbevinden. Wat kun je doen om hier een goede start mee te maken? Misschien wel de belangrijkste tip: kies niet alleen voor losse interventies, maar denk na over samenhang en een blijvende inzet op de lange termijn. Wat betekent dat concreet? En waar begin je?
Deze stappenplannen helpen schoolteams op weg in het werken aan welbevinden. De stappen komen overeen met de stappen van de Gezonde School-aanpak, maar dan op het thema welbevinden

Er is een stappenplan ontwikkeld voor primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs (PO/VO/GO) én een gloednieuw stappenplan voor MBO. Download ze gratis via de knoppen hieronder.

 
Herziene checklist huidige situatie rond welbevinden in PO, VO en GO

Wil je als schoolteam de huidige situatie rond welbevinden in kaart brengen? Gebruik dan onze checklist. Die voor PO/VO/GO is onlangs herzien.

Wat gaat er al goed qua welbevinden op jouw school of opleiding? Wat verdient meer bekommernis? Is er voldoende aandacht voor gelijke kansen op welbevinden voor álle leerlingen en studenten? En wat heeft prioriteit?

In de checklists voor het primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs en die voor MBO komt het allemaal aan bod.

Download hieronder de gratis checklist en breng de situatie op jouw school of opleiding in kaart!

Handreikingen herijk of ontwikkel een visie op welbevinden en leren

Vanuit een gedragen visie op welbevinden, kun je als school onderbouwde keuzes maken en komen tot een samenhangende aanpak. Eentje die aansluit bij de school, het schoolteam, de leerlingen/studenten, de ouders/verzorgers en de omgeving. Een gedragen visie op welbevinden geeft richting en focus en zorgt ervoor dat iedereen dezelfde doelen nastreeft.

Deze herziene handreikingen voor het primair-, voortgezet- en gespecialiseerd onderwijs en voor het mbo beschrijven verschillende werkvormen die je samen met het schoolteam, leerlingen/studenten en ouders/verzorgers kunt doorlopen. Met de knoppen hieronder kun je de handreikingen gratis downloaden.

 
 
 
En verder...
Meld je aan: Conferentie Wegwijs in Welbevinden
Het programma is bekend en vanaf nu kunnen schoolleiders, leraren, ib’ers, teamleiders, zorgcoördinatoren, schoolbestuurders, Gezonde School Adviseurs, onderwijsondersteunend personeel en andere belangstellenden zich aanmelden voor de conferentie Wegwijs in welbevinden, die plaatsvindt op 14 oktober. Zien we je daar? Leuk!
Klik op de link hieronder.


> www.wegwijsinwelbevinden.nl
'Hey, 't is oke'; tips mentale gezondheid jongeren

In de zomer liep de campagne 'Hey, het is oké', een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Doel is het normaliseren van praten over beginnende mentale klachten, zoals prestatiedruk of eenzaamheid, onder jongeren. Daarnaast biedt het handvatten voor een succesvol gesprek. Op de link hieronder vind je de (gespreks)tips, video's, podcasts en meer!


>Hulp en handige tips die helpen het gesprek over mentale gezondheid te starten

Ben of ken jij een intern begeleider? Denk mee!

Intern begeleiders spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen en signaleren van kinderen van ouders met een verstandelijke beperking. Daarom hebben we onderzoek gedaan en materialen ontwikkeld om intern begeleiders handvatten te geven. Denk jij met ons mee over de implementatie van deze materialen?  Meld je aan via deze link. Dat kan tot 18 september. Heb je vragen over het onderzoek? Mail dan naar kovb-info@trimbos.nl.

Congresweek Gezond leven, leren en ontwikkelen

Van 6 t/m 13 november is de congresweek ‘Gezond leven, leren en ontwikkelen. Vanzelfsprekend!’ van Gezonde Kinderopvang en Gezonde School. Ben jij erbij in de Johan Cruijff ArenA en/of zien we jou online terug?

Aanmelden is nu mogelijk voor de congresopening op 6 november én voor het online programma. Dat doe je via de link hieronder.


> Gezond leven, leren en ontwikkelen - Home (gezondlevenlerenontwikkelen.nl)

Werk jij bij een gemeente (of GGD)?
Handreiking bevorderen mentale gezondheid jeugd


Het onderwijs is één van de belangrijke partners om regionale ambities te realiseren voor het bevorderen van de mentale gezondheid van de jeugd. Het programma "Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)' van Pharos en Trimbos maakte een handreiking. Daarin staat hoe je als gemeente samen met partners kan werken aan een samenhangend beleid dat de mentale gezondheid van alle jeugd (leeftijd 0-18 jaar) ten goede komt. Download de handreiking hieronder gratis.

> Bevordering mentale gezondheid jeugd - Trimbos-instituut

Ken je deze al? Gezonde School, de podcast

Wat kunnen scholen doen aan de fysieke en mentale gezondheid van hun leerlingen of studenten?

Scholen door heel Nederland en inspirerende experts vertellen hierover in: Gezonde School, de podcast. Graag wijzen we je er nogmaals op voor inspirerende verhalen en goede voorbeelden!


> Ga naar de podcastafleveringen

Tenslotte voor in je agenda;


 
 
CONTACT
Voor vragen over Welbevinden op School kun je contact opnemen via welbevinden@trimbos.nl of via onze website.

Heb je deze mail van iemand anders ontvangen en wil je je aanmelden? Klik dan hier

Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS
Utrecht
Nederland



Disclaimer    Privacy Statement   Afmelden    Doorsturen

Email Marketing door ActiveCampaign