Share
Op school in gesprek over maatschappelijke thema's & aan de slag met Gezonde School
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Welbevinden op School | april 2024
Samen werken aan welbevinden in een bewogen tijd
Het welbevinden van leerlingen is niet alleen een individuele zaak. De relatie met ouders, klasgenoten en de brede omgeving is hierop van invloed. Maar wat als er in de maatschappij van alles speelt? Hoe ga je als school dan het gesprek aan? Daar staan we in deze nieuwsbrief bij stil.

Scholen werken samen met gemeente en GGD aan het welbevinden van hun leerlingen en studenten. Daarom is het belangrijk dat alle partijen gebruik kunnen maken van actuele kennis en handvatten. Gelukkig is hiervoor van alles te vinden en vind je in deze nieuwsbrief verschillende inspirerende bijeenkomsten die je op weg helpen.
We horen graag van je

Heb je vragen of interesse?
Mail ons dan op
welbevinden@trimbos.nl. In deze nieuwsbrief vind je alvast een selectie uit ons (nieuwe) aanbod. Stuur de nieuwsbrief gerust door binnen je netwerk.


Hartelijke groet

Maartje van den Essenburg (Trimbos-instituut) en Anna de Haan (Pharos)
Programmacoördinatoren Welbevinden op School


> De website van Welbevinden op School

> Welbevinden op school voor kinderen uit kwetsbare gezinnen
> Werken aan welbevinden via Gezonde school

 
Nieuwe kennis, tools en inspiratie van Welbevinden op School
 
Wat doet het nieuws met de dynamiek in de klas?
De 'boze buitenwereld' houd je niet buiten je klaslokaal. Maar soms leidt het nieuws tot veel verschillende meningen en gevoelens, bij leerlingen, studenten en onderwijsmedewerkers. Bijvoorbeeld over de verkiezingsuitslag, de oorlog in Gaza of thema's zoals gender.

Hoe creëer je dan begrip voor elkaars standpunten, angsten en onzekerheden? Het is onder meer belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. En dat je tegenstellingen zo goed mogelijk begeleidt. Hans Panjoel, practor Relationeel Werken bij het Summa College, is hier actief mee bezig: "Wij proberen de dialoog te stimuleren en te faciliteren."
 
Lekker in hun vel leren ze beter;
hoe zit dat?

Als onderwijsprofessional herken je dit waarschijnlijk: juist de leerlingen of studenten die lekker in hun vel zitten doen het goed op school. Ze hebben hun huiswerk af, maken makkelijk vrienden en sporten regelmatig. Je kunt je leerlingen of studenten helpen om lekkerder in hun vel te zitten door te investeren in sociaal-emotionele vaardigheden. Daarmee help je hun welbevinden vergroten. En dat draagt weer bij aan beter functioneren op school. Hoe werkt dat?

Kijktip: de Welbevinden op School-playlist op YouTube

Ken je de videoverhalen van Welbevinden op School al? Je vindt ze in onze playlist op YouTube. Bekijk in twee korte video's over hoe basisscholen het Spectrum en de Parkschool werken aan welbevinden. En een minidocumentaire over welbevinden op het Stanislascollege, een vmbo-school in Delft.
 
 
 
En verder...
Stimuleringsregeling aanvragen bij Gezonde School? Het kan nog nét!

Heb je een zetje nodig om aan de slag te gaan met welbevinden op jouw school? Of met een ander gezondheidsthema? Van 4 maart tot en met 15 april 2024 kunnen scholen in het primair, gespecialiseerd en voortgezet onderwijs en in het mbo stimuleringsregelingen aanvragen bij Gezonde School. 

> Lees meer over de regelingen bij Gezonde School

 
Zo creëer je een veilig en inclusief schoolklimaat

Een veilig en inclusief schoolklimaat draagt bij aan het welbevinden van leerlingen en studenten. Gezonde School biedt handvatten aan onderwijsprofessionals om hiermee aan de slag te gaan. Je leest meer over de stappen die je kunt zetten naar een veilig en inclusief schoolklimaat, en hoe je hiermee bijdraagt aan kansengelijkheid.


> Bekijk de pagina's op de website van Gezonde School

 
Webinar: OKO in de praktijk – OKO-gemeenten aan het woord

Benieuwd hoe gemeenten werken aan een gezonde, veilige en kansrijke omgeving voor hun jongeren? Schrijf je dan nu in voor het webinar ‘OKO in de praktijk – OKO-gemeenten aan het woord’. Het webinar is gepland op maandag 24 juni van 15:00u tot 17:00u.


> Meer lezen en aanmelden

Inspiratiesessies ‘effectief mentaal gezondheidsbeleid’

Samen werken aan een goede mentale gezondheid van álle inwoners. Hoe kunnen GGD'en en gemeenten dit aanpakken in lokaal beleid? In het voorjaar van 2024 organiseert het landelijk Expertisecentrum Mentale Gezondheid van Trimbos-instituut een aantal regionale inspiratiesessies voor medewerkers van GGD’en en gemeenten.

> Lees verder en meld je aan

Welbevinden op school met nieuwkomersleerlingen

Pharos heeft in samenwerking met LOWAN en onderwijsprofessionals een nieuwe website ontwikkeld voor leerkrachten, docenten, onderwijsondersteunend personeel en directie in het nieuwkomersonderwijs of die werken met nieuwkomersleerlingen in het reguliere onderwijs. Je vindt hier: inhoudelijke informatie, praktische tips en handvatten, links naar materialen, verwijzingen naar andere relevante websites en naar de betreffende bronnen. En dit allemaal gericht op het welbevinden van jouw nieuwkomersleerlingen. Wat hebben zij nodig? En welke bijdrage kan jij vanuit de school hieraan leveren?

> Lees meer over welke bijdrage jij vanuit school kan leveren

 
 
 
 
CONTACT
Voor vragen over Welbevinden op School kun je contact opnemen via welbevinden@trimbos.nl of via onze website.

Heb je deze mail van iemand anders ontvangen en wil je je aanmelden? Klik dan hier

Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS
Utrecht
Nederland



Disclaimer    Privacy Statement   Afmelden    Doorsturen

Email Marketing door ActiveCampaign