Share
Aandacht voor de mentale gezondheid van leerlingen en studenten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Welbevinden op School | mei 2023
Mentale gezondheid is van ons allemaal

Van 22 tot 28 mei is de Europese Week van de Mentale Gezondheid; voor scholen in het primair en voortgezet onderwijs en in het mbo een belangrijk thema. Veel leerlingen en studenten kampen immers met mentale problemen. En onderwijsprofessionals weten dat kinderen en jongeren zich het beste kunnen ontwikkelen als ze goed in hun vel zitten.

Vers van de pers in deze nieuwsbrief twee interviews: ROC Nijmegen deelt hoe zij werken aan welbevinden met de Gezonde School-aanpak, en zo de mentale gezondheid van hun studenten bevorderen. En schoolpsychologen Laura Stroo en Hanneke Visser vertellen over hun ervaringen met mentale gezondheidsbevordering in het primair en voortgezet onderwijs.

 
‘Als een mbo-student bij ons ontdekt waar hij enthousiast van wordt, is onze missie geslaagd’

ROC Nijmegen mag zich al sinds 2014 Gezonde School noemen. Investeren in de relatie tussen student en docent, in de mentale gezondheid van beiden, leidt indirect tot betere studieresultaten. Dat is de gedeelde ervaring van docenten Marloes Blom en Martin Berrens, respectievelijk Gezonde School-coördinator en coördinator sociale veiligheid, en Saïd Achouitar, directeur van samenwerkingspartner FC Social Work.

Kijken waar het licht zit: met maatwerk het welbevinden van leerlingen en schoolteams vergroten

Steeds meer scholen besteden aandacht aan mentaal welbevinden. Soms ontbreekt het nog aan samenhang tussen al die interventies. De kennis en tools van Welbevinden op School en de Gezonde School-aanpak kunnen hierbij ondersteunen. Schoolpsychologen Laura Stroo, Hanneke Visser en Welbevinden op School-collega Ines Roessink delen hun visie hierop: ‘We kijken naar wat er al goed gaat en proberen dat te versterken.’

 
Meer inspiratie in de week van de mentale gezondheid
 
Mentale gezondheid versterken: initiatieven in het land
Tijdens de week van de mentale gezondheid organiseren maatschappelijke organisaties zoals scholen, cultuurinstanties, jeugdverenigingen, gemeenten en werkgevers activiteiten gericht op het versterken van onze mentale gezondheid.

> Bekijk een overzicht van de activiteiten

 
Kijktip: Werken aan een positief schoolklimaat
Het Stanislascollege in Delft (vmbo) heeft flink werk gemaakt van het welbevinden op school. Met aandacht voor pestgedrag, docenten die alert zijn op signalen van leerlingen, speciale coaches voor individuele begeleiding van leerlingen en het opknappen van de school. Waar letten de docenten op, en wat merken de leerlingen daarvan?

> Bekijk de online documentaire

 
Podcast Gezonde School over mentale gezondheid
Podcastmaker Maarten Dallinga spreekt met Gonneke Stevens, universitair hoofddocent bij Interdisciplinaire sociale wetenschap aan de Universiteit Utrecht. Ook bezoekt hij Nova College Beverwijk, een mbo waar jongeren worden begeleid die tijdelijk geen opleiding volgen en extra aandacht nodig hebben.

> Beluister de podcast

 
Jongeren willen sociale en emotionele vaardigheden in het curriculum
Jongerenorganisaties hebben de petitie 'Neem sociale en emotionele vaardigheden op in het curriculum’ overhandigd aan de Tweede Kamer. Maar liefst 91% van de jongeren in Nederland vindt het belangrijk om te werken aan sociale en emotionele vaardigheden op school. Op 22 mei is het Kamerdebat 'curriculum funderend onderwijs en masterplan basisvaardigheden’.

> Lees er meer over

 
Hoe krijgen we leerlingen weer 'aan'?
Het welbevinden en de motivatie van leerlingen in het voortgezet (speciaal) onderwijs staat onder druk. In twee online sessies spraken onderwijsprofessionals met elkaar over het veranderde gedrag van leerlingen na de coronacrisis. Wat zien docenten bij hun leerlingen en welke oplossingen hebben zij in de klas getest? En: hoe zorg je dat je als docent zelf overeind blijft?

> Bekijk een infographic en webinar met praktische tips

 
 
Geef je op voor een inspiratiesessie over welbevinden
 
Het team van Welbevinden op School deelt regelmatig inspiratie en kennis tijdens sessies met scholen, gemeenten en GGD'en.

In de gesprekken met onderwijsprofessionals en beleidsmakers merken we dat zij urgentie voelen. Het welbevinden van leerlingen en studenten staat onder druk, en zij vragen ons actief om kennis over bijvoorbeeld mentale gezondheid of prestatiedruk mee te nemen.

Zij begrijpen dat een integrale aanpak nodig is. De thema’s die aan bod komen staan immers nooit op zichzelf, maar zijn nauw verbonden met bijvoorbeeld kansengelijkheid, sociaal-economische gezondheidsverschillen en een positief schoolklimaat.

Ook met jouw school of gemeente aan de slag?

Dit alles maakt het des te belangrijker om in samenhang na te denken over een duurzame, gezamenlijke en breed gedragen inzet op welbevinden. De kennis en tools van Welbevinden op School helpen je hierbij op weg.

Wil je in jouw school of gemeente ook aan de slag met welbevinden? Stuur dan een bericht naar welbevinden@trimbos.nl. We komen graag langs om kennis en inspiratie met je te delen!

Maartje van den Essenburg (Trimbos-instituut) en Anna de Haan (Pharos)
Programmacoördinatoren Welbevinden op School



> Meer informatie over Welbevinden op School

> Informatie nieuwkomerskinderen
> Werken aan welbevinden via Gezonde school
 
CONTACT
Voor vragen over Welbevinden op School kun je contact opnemen via welbevinden@trimbos.nl of via onze website.

Heb je deze mail van iemand anders ontvangen en wil je je aanmelden? Klik dan hier

Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS
Utrecht
Nederland



Disclaimer    Privacy Statement   Afmelden    Doorsturen

Email Marketing door ActiveCampaign