Nieuwsbrief Opgroeien in een Kansrijke Omgeving | nummer 2 | Mei 2024
In deze nieuwsbrief lees je:
Webinar: OKO in de praktijk, 24 juni, meld je aan!
OKO-gemeente Barneveld in dialoog
Webinar: Aan de slag met OKO, 8 juli, meld je aan!
Waar kun je ons komende tijd tegenkomen?
Uit het veld
Aan de slag met OKO?
Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van 'Opgroeien in een Kansrijke Omgeving' (OKO), een aanpak gebaseerd op het IJslandse preventiemodel. Ook ontvangt u uitnodigingen voor bijeenkomsten, publicaties en andere zaken die een link hebben met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving.
Kijk voor de laatste updates over OKO ook op onze website.
Webinar: OKO in de praktijk, 24 juni, meld je aan!
Benieuwd hoe gemeenten werken aan een gezonde, veilige en kansrijke omgeving voor hun jongeren? Schrijf je dan nu in voor het webinar ‘OKO in de praktijk – OKO-gemeenten aan het woord’. Het webinar is gepland op maandag 24 juni van 15:00u tot 17:00u.
Waarom kiezen gemeenten ervoor om met OKO aan de slag te gaan? Hoe ziet het proces van implementatie in een gemeente eruit? Wat voor activiteiten of interventies zetten gemeenten en hun partners in? En hoe betrekken ze de lokale gemeenschap hierbij? Op deze en meer vragen geven we antwoord tijdens het webinar. Meld je aan via deze aanmeldlink.
OKO-gemeente Barneveld in dialoog
Veel OKO-gemeenten organiseren dit voorjaar een dialoogsessie; een bijeenkomst waar gemeente, GGD en lokale samenwerkingspartners de cijfers over hun jeugd bekijken en bespreken. Door in gesprek te gaan met elkaar komen zij tot speerpunten waar ze de komende tijd mee aan de slag gaan. Op 25 april was de eerste dialoogsessie van WISE; de naam die de gemeente Barneveld samen met partners koos voor hun lokale OKO-aanpak.
Zo’n 50 vertegenwoordigers van verschillende organisaties betrokken bij opgroeiende jeugd werden hartelijk ontvangen door WISE-projectleider Henk Schuurman en wethouder Jolanda de Heer. Na een korte toelichting over OKO door Trimbos-adviseur Christien Pieterse, was er uitgebreid de tijd voor de presentatie van de Barneveldse cijfers door onderzoeker Nicole de Jong van GGD Gelderland-Midden.
Na de presentatie gingen de aanwezigen in groepen de dialoog met elkaar aan. Iedereen kreeg de kans om over twee van de vier OKO-domeinen (gezin, leeftijdsgenoten, school, vrije tijd) mee te praten. Deze gesprekken leverden veel inzichten en diverse WISE-speerpunten op. Na een stemmingsronde aan het einde van de bijeenkomst, werd duidelijk welke drie speerpunten de aanwezigen het meest belangrijk vonden om mee aan de slag te gaan: ondersteuning door ouders; ouders verbinden met andere ouders; inzet van rolmodellen binnen vrijetijdsactiviteiten.
Deze speerpunten worden samen met lokale partners uitgewerkt tot concrete WISE-doelen en een uitvoeringsprogramma voor de komende jaren.
Webinar: Aan de slag met OKO, 8 juli, meld je aan!
Op maandag 8 juli van 13:00u tot 14:00u organiseren we de online bijeenkomst 'Aan de slag met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving'. In deze bijeenkomst praten we je in een uur bij over wat OKO is, hoe het werkt, waarom de aanpak interessant kan zijn en wat meedoen aan Opgroeien in een Kansrijke Omgeving betekent voor jouw gemeente. Meld je aan via OKO@trimbos.nl
Waar kun je ons komende tijd tegenkomen?
De komende periode zijn wij weer op verschillende congressen te vinden. Wilt u meer weten over OKO of gewoon eens kennis maken met een van OKO-adviseurs? Zoek ons dan op 18 juni tijdens het Congres Sociaal Domein van het Binnenlands bestuur of op 25 & 26 juni op de beursvloer van het VNG jaarcongres.
Uit het veld
Naar een samenhangend aanbod voor ouders op middelenpreventie Ouders kunnen een belangrijke rol spelen in het voorkomen van middelengebruik bij hun kinderen. Deze position paper belicht de rol van ouders in middelenpreventie en geeft een overzicht van het bestaande aanbod op het gebied van middelenpreventie en opvoedondersteuning. Op basis hiervan worden mogelijke hiaten in dit aanbod en kansen voor verbetering beschreven.
Sport heeft direct positieve invloed op je gevoel van welzijn
Onderzoek van de HAN laat zien dat elk uur sporten per week zorgt voor een toename in levenstevredenheid. Ook blijkt het effect van sport op welzijn drie keer zo groot te zijn voor Nederlanders die kampen met neerslachtigheid en ernstige eenzaamheid. Voor een juiste interpretatie van deze uitkomsten organiseert het Kenniscentrum Sport & Bewegen een webinar over dit onderzoek op 22 mei.
Trimbos inspiratiesessies mentale gezondheid voor GGD en gemeente
Hoe kunnen GGD’en en gemeenten een integraal plan van aanpak maken voor effectief mentaal gezondheidsbeleid op lokaal niveau? De aankomende maanden organiseert het landelijk Expertisecentrum Mentale Gezondheid van Trimbos-instituut hiervoor een aantal regionale inspiratiesessies voor medewerkers van GGD’en en gemeenten.
Opschalingskorting vanaf 2026 definitief geschrapt
Vanaf 2026 verdwijnt de opschalingskorting, waardoor gemeenten dat jaar 675 miljoen extra euro krijgen. De nieuwe manier van financieren gaat al in 2024 van start voor meer financiële stabiliteit. Dit betekent ook dat er in 2025 eenmalig 675 miljoen euro minder in het gemeentefonds zit. Deze veranderingen zijn vastgelegd in de Voorjaarsnota 2024. > Lees hier het hele bericht
Aan de slag met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving in uw gemeente?
Gemeenten die met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) aan de slag willen, kunnen deelnemen aan het OKO implementatietraject van het Trimbos-instituut. Tijdens dit traject ondersteunt het OKO-team gemeenten bij het implementeren van deze werkwijze. Wij bieden hierin een persoonlijke adviseur, trainingen, bijeenkomsten, een online platform voor uitwisseling met andere gemeenten en andere handige tools. Lees hier meer over het implementatietraject
Heeft uw gemeente interesse om deel te nemen aan het OKO-implementatietraject? Maak uw interesse kenbaar aan ons door de interessepeiling in te vullen. Wij nemen contact met u op om verdere vragen te beantwoorden of met u mee te kijken of en hoe uw gemeente met OKO aan de slag kan.