Share
Voorvertoning
Informatie over recente (inter-)nationale ontwikkelingen op het gebied van tabaksverslaving en -ontmoediging.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Deze nieuwsbrief online bekijken | doorsturen
Nieuwsbrief Tabaksontmoediging  |  Nummer 3  | 10 mei 2022
Onderzoek
Internationaal
Gevolgen van roken: vroeggeboorte, borstkanker en tuberculose
Mentale gezondheid en roken
  • Een cross-sectionele vragenlijststudie onder ongeveer 12.000 Duitse volwassenen tussen 2018 en 2019 vond verschillende associaties tussen mentale gezondheid en rookgedrag. Zo was er bij rokers vaker sprake van depressies en angststoornissen vergeleken met nooit-rokers, en was meer mentale stress positief geassocieerd met stopmotivatie.
Stoppen met roken: mindfulness, kwetsbare groepen en tabaksaccijns
Hollandse nieuwe
Heike Garritsen (Amsterdam UMC) concludeerde in een systematische review dat uitgebreidere en strenge rookvrije wetgeving op horeca locaties onder adolescenten en jongvolwassenen leidt tot minder rokers en minder gerookte sigaretten.
Linwei He (Tilburg Universiteit) vond dat het gebruik van praten met chatbots de stopmotivatie van rokers lijkt te verhogen, waarbij de effectiviteit toenam naarmate er meer gesprekken werden gevoerd.
Charlotte Henstra (Rijksuniversiteit Groningen) schreef in een overzichtsartikel dat de behandeling van acute nicotine intoxicaties door e-liquids met name symptoomgericht dient te zijn en stelde verschillende maatregelen voor om deze intoxicaties te voorkomen.
Marthe Mansour (Amsterdam UMC) constateerde in een onderzoek op basis van focusgroepen dat huisartsen en verpleegkundigen vonden dat de implementatie van een stopadvies door doktersassistenten in de routine van cervixkankerscreening niet effectief is, omdat onder andere hiervoor extra scholing en het ontwikkelen van vaardigheden nodig zijn.
Charlotte Pauwels (RIVM) onderzocht tabaksaccessoires die de aantrekkelijkheid van tabaksproducten kunnen verhogen, bijvoorbeeld door smaakjes toe te voegen of een schadelijkheidsreductieclaim te maken, en stelt voor om de toegankelijkheid van tabaksaccessoires te verminderen.
Kimberley van der Sloot (UMC Groningen) toonde aan dat zelf roken en meeroken zijn geassocieerd met (voorlopers van) darmtumoren in patiënten met de ziekte van Crohn, terwijl deze associatie onder patiënten met colitis ulcerosa alleen is aangetoond bij ex-rokers.
Kim Cajachagua-Torres (Erasmus MC) concludeerde dat tabak- en cannabisgebruik tijdens de zwangerschap leidt tot veranderingen in doorbloeding van de placenta, met een hoger risico op complicaties.
Tessa Scheffers-van Schayck (Trimbos-instituut) publiceerde de nieuwe cijfers van het middelengebruik van vrouwen en partners vóór, tijdens en na de zwangerschap.
Het Trimbos-instituut maakte een infographic over de opvattingen van scholieren over de schadelijkheid van roken en alcohol op basis van cijfers uit het Peilstationonderzoek 2019.
 
Projecten
Lopende zaken
  • In de eerste aflevering van de videoserie ‘Ons Toezicht’ gaat de NVWA undercover met een minderjarige testkoper om te zien of leeftijdsgrens voor tabak gehandhaafd wordt.
  • De Wegwijzer Lokaal preventiebeleid van het Trimbos-instituut deelt kennis, expertise en goede voorbeelden van lokaal preventiebeleid met gemeenten, en biedt wetenschappelijk onderbouwde informatie voor het verminderen en voorkomen van middelengebruik en het bevorderen van mentale gezondheid.
In de startblokken
Terugblik
 
Beleid
Doelstelling: 70% minder sigarettenfilters in zwerfafval in 2026
Moties van GroenLinks en de Partij voor de Dieren pleiten voor strengere aanpak van de milieuvervuiling door peukenafval, door een reductiedoelstelling van 70% aan sigarettenfilters in zwerfafval in 2026 vergeleken met 2022 (motie aangenomen) en een verbod op plastic filters (motie aangehouden). Vanaf januari 2023 zijn producenten van tabaksproducten ook verplicht om mee te betalen aan de overheidskosten voor zwerfafval, een maatregel die voortbloeit uit de Europese Single Use Plastics-richtlijn. Deze Trimbos-blog gaat over de schadelijke effecten van sigarettenfilters voor mens en milieu.
Handhaafbaarheid van illegale verkoop nicotinezakjes wettelijk vastgelegd
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) handhaaft sinds november 2021 op de verhandeling van nicotinezakjes met meer dan 0,035 mg nicotine omdat uit onderzoek van het RIVM bleek dat het gebruik van deze nicotinezakjes schadelijk is voor de gezondheid en tot nicotineverslaving kan leiden. Op 1 mei 2022 is een beleidsregel onder de Warenwet in werking getreden waarmee dit verbod nu wettelijk is verankerd.
Stoppen-met-rokenzorg opgenomen in Regeling Medische zorg Asielzoekers
Met terugwerkende kracht is per 1 januari 2022 deelname aan een stoppen-met-rokenprogramma opgenomen in de Regeling Medische zorg Asielzoekers (RMA). Eenmaal per kalenderjaar wordt zowel gedragsmatige ondersteuning als stoppen-met-rokenmedicatie tot maximaal drie maanden vergoed. De RMA omschrijft op welke zorg asielzoekers aanspraak kunnen maken.
Volledig rookverbod op Belgische treinperrons
De Belgische Kamercommissie Mobiliteit groen licht heeft gegeven voor een wetsvoorstel waarmee het vanaf 1 januari 2023 verboden wordt om op perrons in de open lucht te roken. In België was het al verboden om op overdekte perrons te roken. De voltallige Kamer moet nog over het voorstel stemmen.
Media
'Snus'-gebruik onder jongeren
Nicotinezakjes, soms onterecht 'snus' genoemd, lijken razend populair onder jongeren. Uit een vragenlijst van NOS Stories onder 38.000 minderjarige jongeren komt naar voren dat 25% van de bevraagden 'snus' gebruikt of wel eens heeft gebruikt. Een deel van de gebruikers is zelfs jonger dan 12 jaar. NOS Stories maakte een video waarin wordt uitgezocht wat dit middel zo populair maakt onder jongeren.

Werkgever moet werknemer met COPD door tweedehands rook compenseren
Voor het eerst in Nederland is een werkgever aansprakelijk gesteld voor een gezondheidsgevolg van meeroken op de werkvloer. De getuige-deskundige stelde vast dat de huismeester van een zorginstelling, waar volwassenen met psychiatrische aandoeningen werken aan herstel, COPD ontwikkelde met als enige oorzaak de tweedehandsrook in de werkomgeving.

Agenda
Nascholingen en webinars van het Trimbos-instituut
Binnenlandse bijeenkomsten
Buitenlandse bijeenkomsten
Agenda
Netanja Harlianto en Rengin Sabaoglu zijn gastredacteurs bij deze editie van de nieuwsbrief. Zij studeren Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht.
 
Redactie
Esther Croes
Wiebe Dam
Volg ons of neem contact met ons op
Facebook
 
Twitter
 
Linkedin
 
Website
 
Email
Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign