Share
Voorvertoning
Zes gemeenten implementeren sinds 2018 het IJslandse model in hun gemeente. De pilot loopt af en de gemeenten delen graag hun ervaringen in een nieuwe video en een inspiratiesessie op 27 mei.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief IJslandse preventiemodel | nummer 8 | april 2021
  • Video: Wat is het model en hoe ervaren de pilotgemeenten deze werkwijze?
  • Interessepeiling: Aan de slag met het IJslandse model
  • Save the date: Inspiratiesessie 27 mei
  • Het pilottraject in Nederlandse gemeenten
  • Uit het veld
Deze nieuwsbrief van het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut houdt u op de hoogte van de pilot waarin zes Nederlandse gemeenten experimenteren met het IJslandse preventiemodel. Ook ontvangt u uitnodigingen voor bijeenkomsten, publicaties en andere updates over het IJslandse preventiemodel.

Kijk voor de laatste updates over het IJslandse model en over de pilot ook op onze website of volg ons op twitter.
Video: Wat is het model en hoe ervaren de pilotgemeenten deze werkwijze?
Met het einde van de pilot in zicht (juni 2021), vele geïnteresseerde gemeenten en vraag naar meer informatie over het IJslandse preventiemodel en de Nederlandse implementatie, werd het tijd voor een mooie video waarin deze vragen worden beantwoord. Deze video is geschikt wanneer u nog niet bekend bent met het model en hier meer over wilt weten, maar ook wanneer u andere collega's kennis wilt laten maken en wilt enthousiasmeren om met de IJslandse werkwijze aan de slag te gaan.
 
Interessepeiling: aan de slag met het IJslandse model?
Het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut zijn momenteel bezig met visievorming op een brede implementatie van het IJslandse preventiemodel in Nederland. Vanaf 2022 zal er ook voor nieuwe gemeenten of regio’s de mogelijkheid zijn om te starten met deze aanpak. Bent u hierin geïnteresseerd? Lees dan meer over het implementatietraject.

U kunt ook al onze interessepeiling invullen, dan ontvangt u meer informatie over het implementatietraject. Ook houden wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen.
Al meer dan 50 gemeenten gingen u voor en hebben de interessepeiling ingevuld.
 
Save the date: Inspiratiesessie 27 mei 2021
In 2018 begonnen zes Nederlandse gemeenten aan de pilot 'het IJslandse preventiemodel in Nederland'. Nu, drie jaar later, hebben de gemeenten veel verandering doorgemaakt, hebben we samen veel geleerd en zijn we misschien nog wel enthousiaster dan ooit om door te gaan met de implementatie van het IJslandse preventiemodel in Nederlandse gemeenten.

In deze afsluitende inspiratiesessie van het pilottraject praten we u graag bij over het verloop van de pilot en zullen de deelnemende gemeenten hun ervaringen delen.
Het definitieve programma ontvangt u later.

Sprekers
Pilotgemeenten, Trimbos-instituut, Nederlands Jeugdinstituut.

Praktisch
Datum: Donderdag 27 mei 2021
Tijd: 09:00u - 12:00u
Locatie: Online

Aanmelden?
Wilt u aanwezig zijn bij deze inspiratiesessie? Meld u dan aan via onderstaande knop.
Over de inspiratiesessies
Deze inspiratiesessie is de vierde bijeenkomst in een reeks bijeenkomsten over het IJslandse preventiemodel, georganiseerd door het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut. Tijdens deze sessies worden Nederlandse gemeenten en andere geïnteresseerden geïnformeerd over de stand van zaken in de zes gemeenten die als pilot werken met de IJslandse aanpak. Ook worden de beschermende factoren uitgelicht tijdens deze sessies.
 
Het pilottraject in Nederlandse gemeenten
De planning van het leertraject in Nederland
Zes Nederlandse gemeenten nemen deel aan het beleidsvormend leertraject van het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinsituut waarin we verkennen op welke manier het IJslandse preventiemodel kan worden toegepast in Nederland.

Tweede dataverzameling

In Maart 2021 hebben de zes gemeenten de rapporten van de tweede dataverzameling ontvangen. Samen met hun partners worden deze rapporten besproken en worden preventieactiviteiten geëvalueerd en bijgesteld waar nodig.
Skaten in een parkeergarage in Súdwest Fryslân

Een parkeergarage als skatebaan? Kan prima, dacht buurtsportcoach Rik de Vries van Beweegteam Súdwest-Fryslân. En dus druppelen donderdagavond rond zessen verschillende jongeren binnen in de ondergrondse autostalplaats aan het Boschplein in Sneek. Het is een voorbeeld van één van de activiteiten die de club organiseert door de hele gemeente.
 
Uit het veld
 
 
Mentale gezondheid voor jongeren - adviezen voor gemeenten tijdens corona
Mentale gezondheid voor jongeren - adviezen voor gemeenten tijdens de coronacrisis
Jongeren en jongvolwassenen hebben door de coronamaatregelen meer dan andere leeftijdsgroepen, mentale gezondheidsproblemen. Er zijn extra middelen vrijgemaakt voor gemeenten om jongeren en jongvolwassenen meer perspectief te bieden. Dit rapport biedt de basis van actuele kennis en concrete aanknopingspunten.
Modelplan Preventie en Handhaving Alcohol
Nieuw Preventie- en Handhavingsplan Alcohol
Gemeenten zijn via de Drank- en horecawet (DHW) verplicht vierjaarlijks een preventie- en handhavingsplan op te stellen. Het modelplan uit 2014 is nu geactualiseerd en aangepast, mede op basis van verbetersuggesties van gemeenten.
 
De potentie van preventie
De potentie van preventie
Preventie is een belangrijk doel van de Jeugdwet. De overheid ziet het voorkomen van problemen als een manier om de zorgvraag van kinderen, jongeren en ouders te verminderen. In dit document wordt kort samengevat wat er nodig is voor preventie en hoe je ervoor zorgt dat preventie werkt.
Handreiking bevordering mentale gezondheid jeugd
Handreiking Bevordering mentale gezondheid Jeugd
Het bevorderen van mentale gezondheid van de jeugd is één van de ambities in de Landelijke nota gezondheidsbeleid 2020-2024. Deze handreiking geeft gemeenten handvatten om invulling te geven aan deze ambitie op lokaal niveau.
 
Het belang van sporten in groepsverband
Het belang van sporten in groepsverband
Op verzoek van het Outbreak Management Team heeft het Nederlands Jeugdinstituut onderzocht welke betekenis sporten in groepsverband heeft voor de gezondheid, het welzijn en de maatschappelijke participatie van jeugd en jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar. In verband met corona gelden voor volwassenen beperkingen voor het sporten in groepsverband.
Kinderen die sporten zijn gelukkiger
Kinderen die sporten zijn gelukkiger
Kinderen die lid zijn van een sportvereniging en regelmatig sporten zijn vrolijker, gezonder en kunnen beter met andere kinderen overweg dan kinderen die weinig of niet sporten. Het maakt daarbij niet uit welke sport het kind beoefent en of dit een individuele of een teamsport is. Dat blijkt uit het promotieonderzoek waarop Janet Moeijes op 25 juni promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
 
Opvoedstrategieën van ouders rond middelengebruik

Opvoedstrategieën van ouders rond middelengebruik
Ouders spelen via de opvoeding en hun eigen gedrag een belangrijke rol in het middelengebruik van hun kinderen. In dit onderzoek lees je meer over opvoedstrategieën en opvattingen over roken en alcoholgebruik van Nederlandse ouders.  
 
#trimbosgemeenten
Volg het Gemeenteteam
Naast het ondersteunen van de pilotgemeenten binnen het IJslandse preventiemodel doet het Trimbos-instituut meer voor gemeenten. Het Gemeenteteam van het Trimbos-instituut ondersteunt gemeenten bij het ontwikkelen, implementeren en evalueren van beleid voor de leefstijlthema's alcohol, drugs en tabak. Meer weten? Neem een kijkje op onze pagina of volg ons op Twitter!
REDACTIE: Eefje Vercoulen, Lian Smeets, Jeroen de Greeff
CONTACT: IJsland@trimbos.nl
WEBSITE: https://www.trimbos.nl/IJsland

Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Nederland


Email Marketing door ActiveCampaign