Share
Het zakkaartje 'Medicatie voor stoppen met roken' helpt artsen die medicatie voorschrijven om patiënten te helpen stoppen met roken. Het geeft aan wanneer nicotinevervangende middelen of andere medicatie overwogen kunnen worden, welke medicatieopties er zijn, en welke mogelijke interacties er zijn met andere geneesmiddelen.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Nieuws en informatie voor zorgprofessionals | 28 maart 2025

Save the date: congres Rookvrije Zorg op 9 oktober 2025

Flint Theater & Congressen, Amersfoort



Nieuw op de website

Boekje over rookvrije zorg

In dit boekje 'Tabaksontmoediging in de zorg' voor zorgverleners, wordt in eenvoudig taalgebruik uitgelegd waarom roken ongezond is en waarom het in de zorg belangrijk is om over stoppen met roken te praten. Het boekje staat ook bij de pijler 'Communicatie'.

Kenniskaart met gesprekstechnieken

Het Trimbos-instituut heeft een kenniskaart gepubliceerd met praktische gesprekstechnieken voor een kort stoppen-met-rokenadvies voor huisartsen, praktijkondersteuners en andere zorgverleners die stoppen-met-rokenzorg willen integreren in hun consulten. De gesprekskaart staat ook bij de pijler 'Stoppen-met-roken-zorg'.

Zakkaartje over medicatie stoppen met roken

Het zakkaartje 'Medicatie voor stoppen met roken' helpt artsen die medicatie voorschrijven om patiënten te helpen stoppen met roken. Het geeft aan wanneer nicotinevervangende middelen of andere medicatie overwogen kunnen worden, welke medicatieopties er zijn, en welke mogelijke interacties er zijn met andere geneesmiddelen. Het zakkaartje staat ook bij de pijler 'Stoppen-met-roken-zorg'.

Samenwerking met overheid en GGD'en

In een blog van het Trimbos-instituut staat hoe GGD’en en gemeenten een belangrijke rol kunnen spelen bij stoppen met roken. Bijvoorbeeld door stoppen-met-rokenondersteuning beter vindbaar te maken of door het sociaal domein te betrekken. Ook kan de GGD ervoor zorgen dat stoppen met roken breder wordt opgepakt in de zorg. Het blog staat ook bij de pijler 'Maatschappelijke betrokkenheid'.

Nieuws & inspiratie

Stoppen met roken rond een operatie of kankerbehandeling

Vóór een operatie stoppen met roken is goed voor het herstel na de operatie en verkleint de kans op complicaties. Deze factsheet beschrijft in hoeverre stoppen met roken ongunstige behandeluitkomsten kan voorkomen en hoe effectief stoppen-met-rokenprogramma's zijn. In een artikel van Zorg & Innovatie pleit internist-oncoloog en zorgcriticus Hiltje de Graaf voor een gezonde leefstijl voor mensen met kanker. 

Branchevereniging SMR 

Branchevereniging Intensieve SMR Zorg zet zich in voor stoppen met roken (SMR) zorg in het algemeen en specifiek voor de zorg aan deelnemers van Intensieve SMR Zorg. De branchevereniging is opgericht als onderdeel van de actuele ontwikkeling van SMR zorg in Nederland. Deze ontwikkeling richt zich op het leveren van meer professionele en uitgebreide dienstverlening.

Ikstopnu

Als zorgverlener kun je het Stopplan van Ikstopnu gebruiken om rokers te ondersteunen bij het stoppen met roken. Het Stopplan is beschikbaar in verschillende talen en is gratis te bestellen of downloaden. Op ikstopnu.nl is onder andere ook een overzicht van stopmethoden en een kaart met stoppen-met-rokenbegeleiders te vinden. 

Zwangeren en rookvrij opgroeien

Zorgprofessionals vinden in de infographic 'Rookvrij opgroeien' hoeveel ouders in Nederland roken, wat derdehands rook is en wat de risico’s zijn voor kinderen. Ook vind je er tips wat je kan doen als professional. Daarnaast is de factsheet 'Rookvrij zwanger' uitgekomen. Deze factsheet geeft op basis van literatuuronderzoek een overzicht van deze risico’s van roken in de periconceptieperiode.

Tbs-kliniek rookvrij

In de Mesdagkliniek in Groningen mogen tbs-patiënten en medewerkers niet meer roken. Het is de eerste tbs-kliniek in Nederland waar zo'n rookverbod geldt. Patiënten vochten het verbod aan, maar de rechter oordeelde anders: 'Roken is geen grondrecht, maar een hardnekkige verslaving'. Claudia van Bruggen, medebestuurder van de Mesdagkliniek, vindt dat de gezondheid van medewerkers en medepatiënten voorop staat. 

Actieplan staatssecretaris Vincent Karremans tegen vapen

Op 13 maart heeft Staatssecretaris Karremans een actieplan gelanceerd tegen vapen (e-sigaretgebruik). Met het plan wil de staatssecretaris inzetten op drie sporen, namelijk het tegengaan van illegale handel, het voorkomen van beginnen met vapen en het stimuleren van stoppen met vapen. Uit een verdiepende rapportage van het Trimbos-instituut over vapen en roken onder jongeren en jongvolwassenen blijkt dat bijna 40 procent van de jongeren die maandelijks vapet, niet weet óf en hoeveel nicotine er in hun vape zit. 

Gezonde pauzes met de Experimand

Zorgorganisatie Vivium ontwikkelde een 'experimand' tijdens het innovatielab rookvrij. De mand zit vol met producten die een gezonde pauze stimuleren, zoals boeken, spelletjes en gezonde snacks. Het doel is om een gesprek te starten over (gezond) pauzeren en een rookvrije zorg. 

Terugkijken webinar 'Rookvrije zorg realiseren'

Het Trimbos Instituut organiseerde op 12 november een webinar over het realiseren van rookvrije zorg. Verschillende sprekers deelden hun perspectief, waaronder juriste Linda de Heer. Ze vertelt hoe het voor GGZ Noord-Holland-Noord juridisch een heel logische stap was om rookvrij te worden. Lees de samenvatting in de infomap of kijk het webinar terug.

Rookvrije zorg nieuwsbrieven

Vanuit diverse zorgsectoren worden er nieuwsbrieven verstuurd, waarin ontwikkelingen in de rookvrije zorg, nieuwe materialen en onderzoek uitgelicht worden. Bekijk hieronder andere interessante rookvrije zorg nieuwsbrieven van verschillende zorgsectoren.

Lopende zaken

Werkgeversaansprakelijkheid 

Centramed kreeg de vraag of medewerkers een instelling aansprakelijk kunnen stellen wanneer zij in ruimtes/patiëntenkamers (moeten) komen waarin gerookt is, waardoor zij mogelijk gezondheidsschade hebben opgelopen. Lees het volledige artikel hierover op de ggz community.

Rookverbod GGZ

Roken in GGZ-instellingen is einde van dit jaar overal verboden, zelfs buiten. En dat terwijl de helft van alle patiënten in de GGZ rookt. Het plaatst de instellingen voor grote dilemma's en daar gaan ze verschillend mee om. Bekijk het filmpje van NOS nieuwsuur.

Rookvrije VGN en ActiZ

Steeds meer organisaties binnen de gehandicapten- en ouderenzorg zetten stappen om tegen 2030 volledig rookvrij te zijn. Twee bestuurders uit de ouderen- en gehandicaptenzorg delen hun inzichten rondom rookvrije zorg. In het interview over Archipel vertelt Véronique Everts hoe zij, haar collega’s en de bewoners samen werken aan een rookvrije zorg. 

Artsen geven voorlichting over vapen

Artsen hebben tot nu toe ruim duizend lessen over vapen gegeven op middelbare scholen. Het enthousiasme is zelfs zo groot dat er meer artsen klaarstaan dan er vraag is vanuit scholen. Longpatholoog Danielle Cohen (LUMC) benadrukt dat lesgeven een noodoplossing is. Er moet een verbod op vapen voor de jeugd en accijnsverhoging komen. Lees hier het artikel in Medisch Contact.


Agenda

Netwerkbijeenkomst Rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg | Meer info en aanmelden

Datum: maandag 7 april 2025, 9.30-12.30 uur

Locatie: Alliade, Beetsterzwaag

Doelgroep: medewerkers in de ouderen- en gehandicaptenzorg

Inhoud: rookvrij maken zorgorganisatie, hulpmiddelen

Webinar Rookvrije werkplek | Meer info en aanmelden

Datum: dinsdag 8 april 2025, 19.30-21.00 uur

Accreditatie: aangevraagd voor Kwaliteitsregister V&V Verpleegkundig Specialisten Register.

Locatie: online

Doelgroep: verzorgenden, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten

Inhoud: rookvrije werkomgeving, gezonde werkplek, intra- en extramuraal, wet- en regelgeving

Netwerkbijeenkomst Rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg | Midden | Meer info en aanmelden

Datum: woensdag 9 april 2025, 13.00-15.30 uur

Locatie: Pameijer, Rotterdam

Doelgroep: medewerkers in de ouderen- en gehandicaptenzorg

Inhoud: rookvrij maken zorgorganisatie, hulpmiddelen

RookStop-vervolgtraining | Meer info en aanmelden

Datum en tijd: donderdag 10 april 2025, 08.30-15.30 uur

Locatie: Trimbos-instituut, Utrecht

Doelgroep: zorgprofessionals die op zoek zijn naar een verdiepende stoppen-met-rokentraining

Inhoud: coachende houding, motiverende gespreksvoering, oefenen, medicatie

Netwerkbijeenkomst Rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg | Zuid | Meer info en aanmelden

Datum: maandag 16 april 2025, 9.30-14.00 uur

Locatie: Meander, Landgraaf

Doelgroep: medewerkers in de ouderen- en gehandicaptenzorg

Inhoud: rookvrij maken zorgorganisatie, hulpmiddelen

Bijeenkomst vapes: feiten, risico's en trends | Meer info en aanmelden 

Datum: woensdag 21 mei 2025, 10.00-13.00 uur

Locatie: Trimbos-instituut, Utrecht

Doelgroep: zorgprofessionals die lid zijn of willen worden van het Platform Stoppen met Roken.

Inhoud: vapes, jongeren, samenstelling, gezondheidsrisico's, gebruikscijfers

Congres Rookvrije Zorg | Save the date

Datum: donderdag 9 oktober 2025, 09.00-17.00 uur

Locatie: Flint, Amersfoort

Doelgroep: medewerkers in de zorg

Inhoud: kennis, goede voorbeelden en ervaringen uitwisselen, netwerken

CONTACT
Volg ons op social media en mail ons als je vragen of suggesties hebt!


Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je je aanmelden? Dat kan via het aanmeldformulier.

Trimbos-instituut, Da Costakade 45, 3521 VS, Utrecht, The Netherlands

Disclaimer

Privacy Statement

Afmelden

Verander
e-mailadres

Doorsturen


Email Marketing door ActiveCampaign