Share
Op 10 november 2022 (13.00-16.30u) vindt het gratis online congres ‘Zorg voor rookvrije zorg’ plaats, thema 'Ga het gesprek aan'. Hiermee wordt het gesprek met bestuurders, collega's en rokers bedoeld. Het congres is geaccrediteerd voor drie punten voor KNMG, V&VN, NvvPO en stoppen-met-roken-coaches. Het programma en de aanmeldlink staat op deze pagina.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief Rookvrije Zorg - nummer 16 - 2022
 
ActiZ en VGN rookvrij


Steeds meer zorgorganisaties zijn zich bewust van de gevaren van roken voor medewerkers en cliënten. Branchevereniging ActiZ en VGN hebben er daarom voor gekozen om de ouderen- en gehandicaptenzorg rookvrij te maken. In dit filmpje spreken voorzitters Anneke Westerlaken en Boris van der Ham over het belang van deze gezamenlijke aanpak: Samen Rookvrij.Congres Rookvrije Zorg

Op 10 november 2022 (13.00-16.30u) vindt het gratis online congres ‘Zorg voor rookvrije zorg’ plaats, thema 'Ga het gesprek aan'. Hiermee wordt het gesprek met bestuurders, collega's en rokers bedoeld. Het congres is geaccrediteerd voor drie punten voor KNMG, V&VN, NvvPO en stoppen-met-roken-coaches. Het programma en de aanmeldlink staat op deze pagina.

NIEUW OP DE WEBSITE
Blog en artikel over rookstopgesprek

Rokende patiënten staan overwegend positief tegenover een gesprek met een zorgverlener over rookstopzorg. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd artikel in Medisch Contact. Wetenschappelijk medewerker Petra Hopman legt in dit blog uit waarom het een gemiste kans is om het gesprek over roken te mijden in de spreekkamer. Het blog en artikel staan bij de pijler Stoppen-met-roken-zorg.

Bingokaart voor stoppers

De Stoplijn spreekt veel mensen die willen stoppen met roken. Uit deze gesprekken blijkt dat zij ontmoedigd raken als het niet in één keer lukt. Daarom heeft ikstopnu.nl een bingokaart ontwikkeld. De bingokaart staat ook bij Stoppen-met-roken-zorg.
UITGELICHT
Artsen doen oproep tegen tabaksverkoop in supermarkten

Artsen doen een dringende oproep richting supermarkten om direct te stoppen met de verkoop van tabak. Huisarts Shakib Sana stond vrijdag 23 september met een delegatie andere artsen in Rotterdam bij een vestiging van Albert Heijn om aandacht te vragen voor dit thema en voor de petitie ‘Stop verkoop van sigaretten in supermarkten’.

Schadelijkheid vapen

Esther Croes van het Trimbos-instituut sprak in het televisieprogramma Koffietijd over de ontwikkelingen omtrent jongeren en vapen. Esther licht toe hoe de tabaksindustrie er met dit nieuwe product alles aan doet om nieuwe klanten te werven. Ook gaat ze dieper in op de ingrediënten, de schadelijkheid en gevolgen.

Interventie voor rokende cliënten met een LVB

De interventie 'Wat vind ik van mijn roken' is ontwikkeld voor rokende cliënten met een licht verstandelijke beperking. Het hoofddoel van de interventie is het verhogen van de motivatie om te stoppen met roken. Meer informatie over deze interventie staat op deze pagina.
Kick-off rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg

Op 13 oktober heeft de kick-off 'Samen rookvrij' voor de ouderen- en gehandicaptenzorg (branchevereniging ActiZ en VGN) plaatsgevonden, met als doel om de branches op weg te helpen om in 2030 rookvrij zijn. De kick-off is terug te kijken via deze link.

LOPENDE ZAKEN
PUUR campagne

De PUUR campagne gericht op ouders is weer van start gegaan, tegelijk met de landelijke campagne gericht op de einddoelgroep rokende ouders met jonge thuiswonende kinderen. Middels filmpjes roepen een aantal zorgverleners hun collega’s op om het gesprek aan te gaan over roken.

Hulp bij tabaksverslaving

Rokende patiënten van de longpoli bij het Ommelander Ziekenhuis worden niet alleen behandeld voor hun longaandoening, maar krijgen ook hulp van verslavingsartsen en coaches van VNN voor hun tabaksverslaving. Deze experimentele samenwerking helpt patiënten die zwaar rookverslaafd zijn. Meer over dit initiatief via deze link.

AGENDA
November 2022

Training Rookvrije Start: dinsdag 8 november (18.30-22.00u), online. Doelgroep: iedereen die werkt in de geboortezorg of jeugdgezondheidszorg. Inhoud: gesprek over stoppen met roken, tips voor het omgaan met wrijving en (aanstaande) ouders motiveren om te stoppen. Programma en aanmelden via deze pagina.

Congres Rookvrije Zorg:
donderdag 10 november (13.00-16.30u), online. Doelgroep: alle medewerkers uit de zorg. Inhoud: gesprek over roken met medewerkers, collega’s, rokers, beleidsmakers, bestuurders, managers, cliëntenorganisaties en cliënten aan huis. Programma en aanmelden via deze pagina.

December 2022

Bijeenkomst Op weg naar rookvrije zorg: donderdag 8 december (14.00-16.00 uur), online. Doelgroep: alle medewerkers uit de GGZ. Inhoud: rookvrij beleid, ervaring uitwisselen, vragen stellen en kennis delen. Programma en aanmelden via deze pagina.

Netwerkbijeenkomst Rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg: maandag 12 december (15.00-16.00 uur), online. Doelgroep: alle medewerkers uit de ouderen- en gehandicaptenzorg. Inhoud: kennis delen uit de praktijk. Programma en aanmelden via deze pagina.


2023

NNvT congres: vrijdag 14 april, Villa Jongerius Utrecht. Doelgroep: onderzoekers uit verschillende wetenschappelijk disciplines. Inhoud: (pre-)klinisch onderzoek, farmacologie van nicotineverslaving, epidemiologische studies en beleidsonderzoek. Programma en aanmelden via
deze pagina.

 
CONTACT
Voor vragen, reacties en suggesties over deze nieuwsbrief of over Rookvrije zorg kunt u ons mailen.

Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u zich aanmelden? Dat kan via het aanmeldformulier.

Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Nederland


Email Marketing door ActiveCampaign