Share
Voorvertoning
Het IJslandse preventiemodel gaat in Nederland verder onder de naam Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO). Tien nieuwe gemeenten gaan aan de slag met deze werkwijze. De zes pilotgemeenten blijven ook werken volgens de IJslandse aanpak.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief Opgroeien in een Kansrijke Omgeving | nummer 1 | januari 2022
  • IJslands model verder als 'Opgroeien in een Kansrijke Omgeving'
  • Tien nieuwe gemeenten aan de slag met OKO
  • Uit het veld
  • Aan de slag met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving in jouw gemeente?
Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van 'Opgroeien in een Kansrijke Omgeving' (OKO), gebaseerd op het IJslandse preventiemodel. Ook ontvangt u uitnodigingen voor bijeenkomsten, publicaties en andere updates over Opgroeien in een Kansrijke Omgeving.

Kijk voor de laatste updates over Opgroeien in een Kansrijke Omgeving ook op onze website of volg ons op Twitter.
IJslands model verder als 'Opgroeien in een Kansrijke Omgeving'
Het traject ‘het IJslandse preventiemodel in Nederland’ gaat verder onder een nieuwe naam. De nieuwe naam luidt Opgroeien in een Kansrijke Omgeving, ook wel afgekort tot OKO. Hiermee benadrukken we wat het doel is van de aanpak; dat alle jongeren in Nederland kunnen opgroeien in een kansrijke omgeving, waar aandacht is voor welbevinden en het voorkomen van middelengebruik.

De basis voor de aanpak is nog steeds het IJslandse preventiemodel, maar wel toegespitst op de Nederlandse situatie aan de hand van de lessen uit de pilot. Met OKO bouwen we voort op de ervaring die we in de afgelopen jaren hebben opgedaan.

> Lees meer over Opgroeien in een Kansrijke Omgeving

Tien nieuwe gemeenten aan de slag met OKO
Een groep van tien nieuwe gemeenten gaat vanaf januari 2022 voor vier jaar aan de slag met het implementatietraject Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Daarnaast zetten de zes pilotgemeenten het werken volgens het IJslandse model voort in het implementatietraject. Op de afbeelding hieronder kunt u de deelnemende gemeenten vinden.

> Lees meer over het traject

Gemeenten implementatietraject
 
Uit het veld
VNG - IJslands geluk
Preventiemodel: Op zoek naar IJslands geluk
Waarom deed de gemeente Texel mee aan het pilottraject met het IJslandse model? En hoe ervaren ze het werken volgens het IJslandse model? De VNG schreef er een artikel over.
> Lees het artikel van de VNG
Voor de Jeugd Dag
Het IJslandse model op de Voor de Jeugd Dag
Op de afgelopen editie van de Voor de Jeugd Dag kwam het IJslandse model aan bod in een sessie over vrije tijd. Twee pilotgemeenten, Texel en Hardenberg, vertelden over hun ervaringen.
> Bekijk de sessie
 
Aan de slag met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving in jouw gemeente?
Gemeenten die met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) aan de slag willen, kunnen deelnemen aan het implementatietraject van OKO. In dit implementatietraject ondersteunt het Trimbos-instituut gemeenten in het werken volgens OKO, gebaseerd op de uitgangspunten van het IJslandse preventiemodel. Het Nederlands Jeugdinstituut werkt samen met het Trimbos-instituut vanuit haar expertise over opvoeden en opgroeien.

> Meer informatie over het implementatietraject

Heeft uw gemeente interesse om deel te nemen aan het OKO-implementatietraject? Maak uw interesse kenbaar aan ons door de interessepeiling in te vullen. U ontvangt dan de laatste informatie over het implementatietraject en wordt op de hoogte gehouden over sessies die wij organiseren voor geïnteresseerde gemeenten.
 
Opgroeien in een Kansrijke Omgeving is een samenwerking tussen het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut.

REDACTIE: Lian Smeets, Gijs Jobse

CONTACT: OKO@trimbos.nl
WEBSITE: www.trimbos.nl/OKO

Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Nederland


Email Marketing door ActiveCampaign