Share
Voorvertoning

Informatie over recente (inter-)nationale ontwikkelingen op het gebied van tabaksverslaving en -ontmoediging.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Deze nieuwsbrief online bekijken | doorsturen
Nieuwsbrief Tabaksontmoediging  |  Nummer 1  |  3 februari 2022
 
UITGELICHT: Taalgebruik bij stoppen met roken: weg met het woord ‘poging’
“Elke keer dat je stopt met roken is waardevol, dus weg met het woord ‘poging’.” Milly Neuman werkt bij de Stoplijn en spreekt dagelijks mensen die ‘een poging willen doen om te stoppen met roken’. In dit blog pleit zij voor nieuw taalgebruik als het gaat om stoppen met roken.
 
Onderzoek
Internationaal
Schade door roken: tekort vitamine D, eenzaamheid en depressie
  • Uit een combinatie van drie studies met ongeveer 179.000 deelnemers uit 63 verschillende landen kwam naar voren dat verschillen in risico's op tabaksgerelateerde ziekten tussen hoge-, midden- en lage-inkomenslanden waarschijnlijk verklaard kunnen worden door hogere concentraties giftige stoffen in tabak in hoge-inkomenslanden en hogere blootstelling van niet-rokers aan tweedehandsrook in midden- en lage-inkomenslanden.
  • Een cross-sectionele studie onder bijna 50.000 Amerikanen tussen 2001 en 2014 vond dat roken en meeroken waren geassocieerd met een verhoogd risico op vitamine D-deficiëntie.
  • Een cohortstudie onder ongeveer 8800 Britten vond dat roken ten onrechte wordt beschouwd als een sociale bezigheid omdat rokende volwassenen ouder dan 50 jaar juist vaker sociale isolatie en eenzaamheid ontwikkelen.
  • Een Zuid-Koreaanse cohortstudie onder ruim 900.000 premenopauzale en ruim 943.000 postmenopauzale vrouwen toonde aan dat roken een vergroot risico op depressie geeft, met name in de premenopauzale groep. Rokers met 20 of meer pakjaren hadden in beide groepen de grootste kans op depressie.
Stoppen met roken
  • Een systematische review van 31 studies concludeerde dat beperkte kennis en een gebrek aan tijd en middelen belangrijke barrières zijn voor zorgverleners in de GGZ tijdens de ondersteuning van het stoppen met roken.
  • Een Cochrane review met 13 (voornamelijk door de tabaksindustrie gefinancierde) studies concludeerde dat er niks over de effectiviteit van verhitte-tabaksproducten bij stoppen met roken werd gerapporteerd en dat er onvoldoende bewijs was om verschillen in ernstige risico's te zien tussen gebruikers van verhitte tabak en sigarettenrokers.
  • Een gerandomiseerde gecontroleerde studie vond dat voor het stoppen met dagelijks roken avoidance training, waarbij de deelnemers alle aan roken gerelateerde signalen moeten vermijden, mogelijk iets effectiever is dan inhibitory training, waarbij deelnemers hun reactie op rook-gerelateerde signalen moeten onderdrukken.
Roken en zwangerschap
  • Een Zweedse cohortstudie onder meer dan een miljoen kinderen die tussen 1999 en 2012 zijn geboren vond geen verband tussen roken tijdens de zwangerschap en de ontwikkeling van een verstandelijke beperking bij kinderen. De auteurs vonden wel een verband tussen roken tijdens de zwangerschap en foetale groeivertraging.
  • Een Amerikaanse cohortstudie onder ruim 12 miljoen vrouwen concludeert dat roken voor of tijdens de zwangerschap een hoger relatief risico geeft op aangeboren afwijkingen ten opzichte van vrouwen die nooit rookten. Het toegenomen risico werd al gevonden vanaf 1-5 sigaretten per dag. Het maakte geen verschil of moeders tijdens de zwangerschap stopten met roken of voor en tijdens de zwangerschap bleven roken.
Contracten in de tabaksindustrie
  • Een scoping review van 27 studies onderzocht contracten tussen tabaksfabrikanten en detailhandelaren. Fabrikanten beïnvloedden de marketing, zichtbaarheid en beschikbaarheid van tabaksproducten en ondermijnden daarmee tabaksontmoedigingsbeleid. Zo konden detailhandelaren tabaksproducten bijvoorbeeld voor een gereduceerde prijs verkopen indien ze de verkoop van de producten promootten.
Hollandse nieuwe
Jolien Dopmeijer (Trimbos-instituut) schreef in een rapport over mentale gezondheid en middelengebruik onder studenten in het hoger onderwijs dat van alle rokende studenten sinds het begin van de coronacrisis 31% meer is gaan roken en 20% minder.
Kristen van Hooijdonk (Radboud Universiteit) concludeerde dat het percentage Nederlandse studenten dat wekelijks rookt zowel voor als tijdens de pandemie gelijk is gebleven met 11,5%.
Hamed Janbazacyabar (Universiteit Utrecht) liet in muismodellen zien dat prenatale en postnatale blootstelling aan sigarettenrook de gevoeligheid van nakomelingen voor allergische immuunreacties verhoogde.
Jeroen Pennings (RIVM) concludeerde dat steeds meer e-liquids in Nederland nicotinezouten bevatten, vooral met zoete smaakjes, wat e-liquids (vooral voor jongeren en beginnende gebruikers) verslavender en aantrekkelijker maakt.
Tessa Scheffers-van Schayck (Trimbos-instituut) liet in een meta-analyse van 18 studies zien dat stoppen-met-roken interventies gericht op ouders met kinderen tussen 0-18 jaar matig effectief zijn.
Alessandro Siccoli (Bergman clinics) toonde aan dat roken en BMI een verhoogd risico geven op een terugkerende lumbale hernia na een operatieve ingreep voor lumbale hernia.
 
Projecten
Lopende zaken
In de startblokken
Terugblik
 
Beleid
Nieuw Nederlands beleid in 2022
Californië wil wegwerpproducten van (e-)sigaretten verbieden
Het wetsvoorstel houdt in dat het verboden wordt om, onder andere, sigarettenfilters en e-liquid navulverpakkingen voor enkel gebruik te verkopen. Het mogelijke verkoopverbod heeft als doel om het milieu en de volksgezondheid ten goede te komen.
Noord-Ierland verbiedt roken in auto's
Per 1 februari 2022 is het in Noord-Ierland verboden om in auto's met kinderen te roken. Hiermee is Noord-Ierland het laatste land uit het Verenigd Koninkrijk dat een dergelijk verbod invoert: in Engeland en Wales is het sinds 2015 al verboden om met kinderen in de auto te roken.
Maleisië en Singapore volgen mogelijk Nieuw-Zeelands beleid op
Vanaf 2025 mogen de inwoners van Nieuw-Zeeland die geboren zijn in 2008 en later geen tabak meer kopen. Na Nieuw-Zeeland is ook Maleisië van plan om maatregelen te nemen om een rookvrije generatie te realiseren. De Maleisische minister van volksgezondheid Khairy Jamaluddin kondigde tijdens een vergadering van de WHO aan dat Maleisië voor het einde van dit jaar de verkoop van tabaksproducten wil verbieden voor iedereen die na 2005 geboren is. Ook Singapore is van plan om Nieuw-Zeeland op te volgen en roken te verbieden voor iedereen die op of na 2010 is geboren.
Taiwan voert nieuw tabaksontmoedingsbeleid in
De Taiwanese regering heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend waarmee de verkoop van e-sigaretten met smaakjes verboden zal worden. Verder zal de leeftijd om tabak te kopen worden verhoogd van 18 naar 20 jaar en komen er gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen van tabaksproducten.
Media
Ierland onderzoekt nieuwe mogelijkheden rondom tabaksontmoediging
Ierland verkent meerdere strategieën om tabaksgebruik te elimineren, variërend van een volledig verbod op tabaksverkoop tot tabaksfabrikanten laten betalen voor de ziektekosten die de staat maakt bij het behandelen van zieke rokers. Begin dit jaar worden enquêtes onder de bevolking uitgezet om de publieke steun voor de maatregelen te peilen.

Samenwerking tussen VN en secretariaat van de WHO FCTC
Met de samenwerking tussen United Nations Environment Programme (UNEP) en World Health Organisation Framework Convention on Tabacco Control (WHO FCTC) willen beide partijen het bewustzijn van de samenleving vergroten over de milieu- en gezondheidseffecten van microplastics in sigarettenfilters en stimuleren tot actie tegen dit probleem. De samenwerking wordt mogelijk gemaakt door de Clean Seas campagne van UNEP, een wereldwijde coalitie bestaande uit 63 landen.

American Lung Association vindt dat Amerikaans beleid tekortschiet
In het 20e jaarlijkse ‘State of Tobacco Control’-rapport schrijft de American Lung Association dat de Amerikaanse overheid onvoldoende doet om tabaksgebruik terug te dringen. Het rapport geeft onder andere aan dat regulering van tabaksproducten, de vergoeding van stoppen-met-rokenzorg op landelijk niveau en de onderlinge verschillen per staat in accijns op tabak kritieke punten van aandacht zijn. Verder benadrukt het rapport dat gearomatiseerde tabaksproducten en e-sigaretten een belangrijke dreiging vormen voor tabaksontmoedigingsbeleid.

Britse overheid lanceert campagne gericht op rokende ouders
De Britse overheid komt met een campagnefilm gericht op rokende ouders. De ‘Better Health Smoke Free’ campagne waarschuwt voor de invloed van het rookgedrag van ouders op het rookgedrag van kinderen in een latere levensfase. Hierbij wordt benadrukt dat kinderen van rokende ouders of verzorgers vier keer meer kans hebben om zelf te gaan roken dan kinderen van niet-rokende ouders.

Kijkwijzer waarschuwt nu ook voor roken in films en series
Sinds 1 januari waarschuwt de Kijkwijzer voor gebruik van tabaksproducten in films en series. Wanneer er in een serie of film tabaksproducten gebruikt worden wordt hetzelfde pictogram gebruikt als bij alcohol- of drugsgebruik. Onder tabaksproducten worden bijvoorbeeld ook dampproducten, shisha's, snus en cannabis verstaan.

Agenda
Binnenlandse bijeenkomsten
Buitenlandse bijeenkomsten
 
Tess van de Beeten en Negina Seddiqi zijn gastredacteurs bij deze editie van de nieuwsbrief.
Zij studeren Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht.
 
Redactie
Esther Croes
Wiebe Dam
Volg ons of neem contact met ons op
Facebook
 
Twitter
 
Linkedin
 
Website
 
Email
Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS
Utrecht
Nederland


Email Marketing door ActiveCampaign