Share
Informatie over recente (inter-)nationale ontwikkelingen op het gebied van tabaksverslaving en -ontmoediging.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Deze nieuwsbrief online bekijken | doorsturen
NET Nieuwsbrief Tabaksontmoediging  |  Nummer 1  | 14 februari 2024
 
Nieuw jasje voor ikstopnu.nl
De website Ikstopnu.nl is sinds 12 februari vernieuwd. Informatie over stoppen met roken, in alle fases van het stopproces, is nu sneller te vinden. Tevens delen andere stoppers hun ervaringen op de website ter inspiratie voor de toekomstige stopper.
Onderzoek
Internationaal
Nieuwe inzichten stoppen-met-rokeninterventies
  • Stoppen-met-rokeninterventies die rekening houden met verschillende culturen kunnen effectiever zijn om meer mensen te laten stoppen met roken dan algemene interventies, suggereert een systematische review en meta-analyse.
  • Acceptance and Commitment Therapy (ACT) kan een effectieve aanvulling op bestaande stoppen-met-rokeninterventies zijn tot 6 maanden na het stoppen. ACT is een gedragstherapie met het doel om negatieve gevoelens en ervaringen te accepteren en het bijbehorende gedrag aan te passen.
  • Een systematische review en meta-analyse laat zien dat gepersonaliseerde e-healthinterventies mensen kunnen helpen bij het stoppen met roken. Zo bleken bijvoorbeeld sms-berichten, korte telefoongesprekken en apps effectief.
Voortgang rookvrije generatie
  • In een rapport kondigt de WHO aan dat het aantal rokers wereldwijd afneemt, maar minder snel dan gehoopt. Als de daling zich op deze manier voortzet, wordt het in 2010 gestelde doel van de WHO om in 2025 een wereldwijde afname in tabaksgebruik van 30 procent te behalen pas in 2029 bereikt.
Gezondheidseffecten van (stoppen met) roken
  • Roken is een onafhankelijke risicofactor voor maagkanker, blijkt uit een systematische review en meta-analyse. Het risico op maagkanker neemt toe naarmate iemand meer sigaretten per dag rookt en meer jaren rookt en neemt af naarmate mensen langer gestopt zijn met roken
  • Stoppen met roken leidt op elke leeftijd tot een langer leven. Met name onder de 40 jaar is de gezondheidswinst van stoppen groot. Minder dan drie jaar stoppen kan vijf verloren levensjaren voorkomen en langer dan tien jaar stoppen maar liefst tien, blijkt uit een internationaal cohortonderzoek met data van 1,5 miljoen mensen.
 
Hollandse nieuwe
Dorien Beeres (Erasmus MC) vond dat een contract tussen een volwassene en een kind om samen rookvrij te blijven een preventief effect uit lijkt te oefenen op het gebruik van tabak onder Zweedse jongeren.
Nienke Boderie (Erasmus MC) heeft aangetoond dat de steun voor nieuwe rookvrije plekken in Nederland groot is en toeneemt, met name voor plekken waar veel kinderen komen.
Wytse van den Bosch (Erasmus MC) beschrijft welke gevolgen de overname van Vectura (een Brits farmaceutisch bedrijf) door Philip Morris International in 2021 heeft gehad voor onderzoekers met een contract bij Vectura, en roept op tot een discussie over hoe om te gaan met dit soort moreel besmette banden.
Tessa van Deelen (Amsterdam UMC) verdedigde haar proefschrift over anti-tabaksbeleid in de winkelomgeving, dat liet zien dat tabaksontmoediging gericht op de zichtbaarheid en beschikbaarheid van tabaksverkooppunten kan bijdragen aan een rookvrije generatie.
Ina Hellmich (RIVM) vond dat e-sigaretten met hartige smaken bij zowel e-sigaretgebruikers als niet-rokers niet geliefd zijn, ondanks dat hartige smaken in voedsel wel erg worden gewaardeerd.
Yogi Hendlin (Erasmus Universiteit Rotterdam) stelt dat de tabaksindustrie farmaceutische producten is gaan ontwikkelen, zoals snus, e-sigaretten en nicotinekauwgom, om het imago te veranderen om zo de winstgevendheid voor tabak en nicotine in stand te houden en niet met het doel om de schade van roken in de samenleving te verzachten.
Eelco Over (RIVM) kwam tot de conclusie dat de doelen gesteld in het Nationaal Preventie akkoord uit 2018 niet worden behaald met alleen accijnsverhogingen en dat het gebruik van e-sigaretten alleen maar zal toenemen zolang er geen belasting op wordt geheven.
Jeroen Pennings (RIVM) vond dat de smaak in e-sigaretvloeistoffen wordt gevormd door combinaties van losse ingrediënten, die samen een andere smaak hebben dan de ingrediënten zelf. Producenten zouden zo het smaakjesverbod kunnen omzeilen.
Márta Radó (Erasmus MC) vond dat Hongaarse jongeren hun rookgedrag aan het gedrag van hun vrienden aanpassen en dat zij voorkeur hebben voor vriendschappen met jongeren in dezelfde sociaaleconomische positie.  
Kirsten Visscher (RIVM) vond dat jongeren en jongvolwassenen na een hypothetische prijsverhoging naar €10 per pakje geneigd zijn om hun rookgedrag aan te passen: 67% zou minder roken, 61% zou wisselen naar een ander product, 49% zou stoppen met roken en 47% zou in het buitenland sigaretten gaan halen.  
Judith Visser (Amsterdam UMC) concludeert dat het sociaal domein potentie heeft om stoppen met roken te ondersteunen, maar dat verschillende barrières de inspanningen belemmeren, zoals onderwerpgevoeligheid en bereidheid van de cliënt.  
Margot van de Weijer (Amsterdam UMC) vond tijdens literatuuronderzoek dat er sprake is van overlap in de hersengebieden die betrokken zijn bij depressie en roken, maar benadrukt ook dat er meer onderzoek nodig is naar de onderliggende pathofysiologie.  
Naomi van Westen-Lagerweij (Trimbos-instituut) vond met Nederlandse data dat ex-rokers een hoger risico hebben op overlijden door COVID-19, terwijl bij huidige rokers geen significant verband werd gevonden.  
Justine de With (Amsterdam UMC) kwam tot de conclusie dat het verband tussen trauma uit de kindertijd en roken bij patiënten met een psychose voornamelijk kan worden verklaard door factoren als opleidingsniveau, cannabisgebruik en geslacht.   
Daniëlle Zijlstra (Universiteit Maastricht) keek naar het gebruik en de effecten van een stoppen-met-rokenverwijzing, zowel bij praktijkondersteuners als bij rokers zelf. De respons was in beide groepen erg laag, zodat geen conclusie mogelijk was.  
 
Projecten
Lopende zaken
  • De nieuwe praatplaat ‘Wat kom je tegen op weg naar een rookvrij leven?’ is gratis te bestellen in de webwinkel van het Trimbos-instituut. Deze praatplaat geeft de route van een stopper weer en is te gebruiken tijdens een gesprek tussen zorgverlener en patiënt, om zowel patiënten als zorgverleners meer inzicht te geven in de uitdaging van het stoppen met roken.
  • De Federatie Medisch Specialisten heeft de richtlijn Tabaksontmoediging uitgebreid. De module is uitgebreid met informatie over het stopadvies en stophulp tijdens een ziekenhuis opname. Ook omvat de module meer informatie over de begeleiding na opname, rookadvies rondom operaties, rookadvies bij rokers met hart- en vaatziekten en rookadvies bij rokers met psychiatrische aandoeningen .
  • De Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (GvRV) zijn eind december een campagne gestart genaamd ‘Beste Niet-Roker' met de boodschap: ‘Stoppen met roken is moeilijk, maar makkelijker als jij dat begrijpt’. De sociale omgeving is namelijk een belangrijke succesfactor in het stopproces. De campagne is zichtbaar op sociale media in de vorm van filmpjes waarbij 10 stoppers een oproep doen aan de omgeving voor meer begrip en steun.
  • Op het Platform stoppen met roken kunnen zorgverleners die zich bezighouden met stoppen-met-rokenzorg terecht voor de uitwisseling van kennis en praktijkervaringen. Daarnaast kunnen zorgverleners ook nieuws over stoppen-met-rokenzorg en een scholingsagenda vinden.
In de startblokken
  • Voor de Rookvrije Ouders co-creatie studie worden zorgverleners en ouders gezocht die willen meedenken. Deze studie houdt zich bezig met de vraag hoe de telefonische coaching van Rookvrije Ouders beter kan aansluiten op (toekomstige) ouders in kwetsbare omstandigheden. Deelnemers aan de studie worden uitgenodigd voor vijf bijeenkomsten in Utrecht, waarin samen wordt gekeken hoe de coaching van Rookvrije Ouders verbeterd kan worden. Aanmelden kan via het inschrijfformulier.
  • De Taskforce Rookvrije Start heeft nieuwe video's gemaakt die zorgverleners helpen begrijpen hoe moeilijk het stoppen is. Ook krijgen ze inzicht in hoe een tabaksverslaving werkt. Met die kennis kunnen zij wensouders, zwangere vrouwen, partners en ouders makkelijker verwijzen naar professionele stophulp.
Terugblik
 
Beleid
Smaakjesverbod e-sigaretten treedt in werking
Per 1 januari 2024 is de verkoop van e-sigaretten met smaakjes anders dan tabak verboden. Dit smaakjesverbod geldt voor alle e-sigaretten en accessoires, ook voor smaakfilters (zoals opzetstukjes met een smaakje). Deze wetgeving moet het aantal jongeren dat begint met e-sigaretgebruik terugdringen. Daarnaast mag er op de verpakking niet verwezen worden naar de tabakssmaak volgens de nieuwe regeling. Producenten hebben aangegeven één jaar langer de tijd nodig te hebben om hun verpakkingen te veranderen. De inwerkingtreding van de regeling zal daarom november 2024 officieel plaatsvinden.
Motie afstandscriterium verkooppunten tabak
In aanloop naar het verbod op tabaksverkoop in supermarkten (1 juli 2024) worden er steeds meer tabakszaken geopend in de buurt van supermarkten. Dit leidde op 25 januari tot een motie in de Tweede Kamer vanuit de ChristenUnie en CDA. Hierbij wordt de regering verzocht zo spoedig mogelijk te onderzoeken wat er nodig is voor een afstandscriterium voor verkooppunten van tabak en e-sigaretten in de buurt van plekken waar jongeren vaak komen, zoals supermarkten en scholen. Tevens heeft de Raad van State een advies voor een vergunningsstelsel voorgesteld met betrekking tot het verminderen van het ontstaan van nieuwe verkooppunten. Hiermee kunnen kwalitatieve en kwantitatieve beperkingen aan de verkoop van tabak en aanverwante producten worden opgelegd.

Accijnzen op e-vloeistoffen in België
Sinds 1 januari 2024 zijn in België de accijnzen op tabak verhoogd en wordt er voor het eerst accijns geheven op e-sigaretten. De prijsstijging voor een pakje sigaretten is ongeveer €2, een pakje sigaretten kost dan gemiddeld €10,80. De accijns op e-vloeistoffen wordt dit jaar voor het eerst toegepast, deze bedraagt ongeveer € 0,15 per milliliter. In Nederland wordt er geen accijns geheven op e-vloeistoffen.

Verbod op wegwerp e-sigaretten in het Verenigd Koninkrijk
Het aantal jongeren in het Verenigd Koninkrijk dat de e-sigaret gebruikt neemt toe. 9% van de 11 tot 15-jarigen gebruikt e-sigaretten. Om dit aantal terug te dringen, heeft de Engelse premier aangekondigd dat wegwerp e-sigaretten verboden zullen worden. Het is nog niet bekend wanneer dit verbod in werking treedt.

Verbod op e-sigaretten in Australië
Vanaf 1 januari verbiedt Australië het importeren van wegwerp-e-sigaretten, ongeacht de nicotine concentratie of het therapeutische gebruik ervan. Vanaf 1 maart 2024 verbiedt Australië de import van alle soorten e-sigaretten. E-sigaretten zijn dan alleen bij de apotheek op recept verkrijgbaar als stoppen-met-rokenhulpmiddel.

Internationaal overleg tabaksontmoediging
Van 5 tot 10 februari 2024 vond de COP10 over het WHO-kaderverdrag voor tabaksontmoediging plaats in Panama. De drie belangrijke aandachtspunten tijdens de conferentie waren de trage implementatie van het kaderverdrag, de nieuwe tabaks-en nicotineproducten die aan populariteit winnen en de voortdurende inmenging van de tabaksindustrie in het ontmoedigingsbeleid.

 
Media
Rookvrije Dierentuin
Sinds 1 februari is Diergaarde Blijdorp rookvrij. Dit rookverbod geldt voor zowel bezoekers als personeel. Zowel tabakssigaretten als e-sigaretten mogen binnen de poorten van de dierentuin niet meer gebruikt worden. Met dit verbod wil Blijdorp bijdragen aan een rookvrije generatie.
Geen sigaretten op Schiermonnikoog
Gezien supermarkten geen rookwaren mogen verkopen vanaf 1 juli, lijkt het er op dat Schiermonnikoog geen enkel verkooppunt van tabak overhoudt. In Schiermonnikoog is er één supermarkt die op dit moment tabak verkoopt. Volgens de eigenaar van deze supermarkt is het oprichten van een tabakspeciaalzaak niet kosteneffectief. Hierdoor kunnen inwoners en bezoekers vanaf 1 juli geen enkele sigaret bemachtigen op Schiermonnikoog.

Jongeren komen nog makkelijk aan e-sigaretten met smaakjes
Na het smaakjesverbod komen jongeren nog steeds makkelijk aan e-sigaretten met smaakjes. In een online vragenlijst van NOS stories gaven jongeren aan dat het verkrijgen van e-sigaretten net zo makkelijk is als voor het smaakjesverbod. Dit gebeurt via buitenlandse (web)shops of via bekende dealers. Het merendeel van de jongeren geeft ook aan niet te gaan stoppen met e-sigaretgebruik na het smaakjesverbod.

Albert Heijn stopt met tabaksverkoop
In het kader van het terugdringen van het aantal tabaksverkooppunten, is de Albert Heijn per 1 januari 2024 gestopt met het verkopen van tabak. Vanaf 1 juli geldt dit verkoopverbod voor alle Nederlandse supermarkten.
 
Agenda
Binnenlandse congressen
Buitenlandse congressen
Nascholingen en webinars van het Trimbos-instituut
 
 
Redactie
Esther Croes
Sigrid Troelstra
Frida Klein Hazebroek
Lisa Koster
Judith Edens

Gastredacteurs:
Mounir Benhaddou
Fleur Jacobs


Volg ons of neem contact met ons op
Facebook
 
Twitter
 
Linkedin
 
Website
 
Email
Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign