Share
Informatie over recente (inter-)nationale ontwikkelingen op het gebied van tabaksverslaving en -ontmoediging.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Deze nieuwsbrief online bekijken | doorsturen
NET Nieuwsbrief Tabaksontmoediging  |  Nummer 2  | 21 maart 2023
 
Campagne e-sigaret op TikTok #Artsenslaanalarm
Artsencollectief #artsenslaanalarm is een campagne tegen de e-sigaret begonnen op TikTok. Dit doen zij door creators te vragen geen e-sigaretten meer te laten zien in hun content. Ze leggen de keuze voor: help je de dodelijke tabaksindustrie stinkend rijk te worden aan verslaafde jongeren of help je mij als arts ziekte en verslaving te voorkomen? Meer filmpjes kunnen bekeken worden op de TikTok-pagina en het YouTube-kanaal van #artsenslaanalarm waar mediavideo's zijn gebundeld.
 
Onderzoek
Internationaal
Roken en gezondheid

Roken en cultuur
  • Rookpreventieprogramma's op scholen in lage- en middeninkomenslanden hebben een grotere kans om effectief te zijn wanneer er een culturele aanpassing wordt gedaan, waarin culturele, omgevings-, psychologische en sociale factoren zijn verwerkt. Dit blijkt uit de resultaten van een systematische review van 11 RCT's onder 11 tot 15-jarigen.
  • Een systematische review van 41 studies en meta-etnografie meldt dat veranderingen in de rooknormen van de samenleving zorgen voor transformaties in de sociale processen die leiden tot rookgedrag bij jongeren, zoals sociale druk, populariteit en lidmaatschap tot sociale groepen.

E-sigaretten

Waterpijp
 
Hollandse nieuwe
Iris Kramer (Trimbos-instituut) publiceerde in een implementatieartikel de resultaten, succesfactoren en voorwaarden voor realisatie van een intensief rookstopprogramma geïmplementeerd in 14 gezondheidscentra in Almere.
Mirte Kuipers (Amsterdam UMC) beschrijft een nieuwe methode om lineaire trends in sociale ongelijkheden in gezondheid te presenteren en interpreteren, en toont hiermee verschillen in het rookgedrag op basis van sociaaleconomische positie.
Thomas Martinelli (IVO) vond in een replicatiestudie een associatie tussen e-sigaretgebruik en het roken van tabakssigaretten door Nederlandse en Vlaamse middelbare scholieren, wat wijst op het bestaan van het gateway-effect in beide richtingen en/of gemeenschappelijke risicofactoren.
Enrique Mergelsberg (Universiteit Maastricht) doet in een systematische review de aanbeveling om eerstelijnszorgverleners die stoppen-met-rokenzorg verlenen op te leiden met face-to-face trainingsprogramma's waarin actieve vaardigheidstrainingselementen worden gecombineerd met praktische tools.
Nikita Poole (IVO) onderzocht hoe de nationale tabaksbeleidsmaatregelen uit 2020 werden gepresenteerd in Nederlandse kranten en vond dat de tabaksindustrie en haar bondgenoten tussen 2017 en 2019 in meer dan een kwart van de artikelen aanwezig waren, zowel als auteur als met citaten.
Ellen Schep (CE Delft) analyseerde vijf nieuwe maatregelen voor het reduceren van zwerfafval door sigarettenfilters en concludeerde dat deze niet leiden tot het voorgestelde reductiedoel van 70% in 2026. Een verbod op sigarettenfilters lijkt het meest effectieve middel om het aandeel (plastic) sigarettenfilters in het zwerfafval te verminderen.
Het Trimbos-instituut plaatste nieuwe cijfers over roken waaruit blijkt dat 18,9% van de Nederlanders rookte in 2022, dat is lager dan de cijfers uit voorgaande jaren.
 
Projecten
Lopende zaken
  • Inmiddels zijn er meer dan 10.000 handtekeningen opgehaald voor het Burgerinitiatief voor een Nicotinevrije Generatie (NVG) in 2030, waaronder door de Consumentenbond, het Amsterdam UMC, het Erasmus MC, het Antoni van Leeuwenhoek en de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV). Het Burgerinitiatief is een oproep voor een verbod op de verkoop van nicotinehoudende producten aan consumenten geboren na 1-1-2012 en een toezichthouder voor naleving van dit verbod. Er worden nog steeds handtekeningen verzameld.
  • Onlangs verschenen de Stoppen met roken gesprekskaarten’, een hulpmiddel om gestructureerd en op aansprekende, visuele wijze de stoppen met roken zorg uit te voeren. De kaarten volgen de Richtlijn en Zorgstandaard Tabaksverslaving’. Eerder verscheen de kaartenset ‘Roken besproken’ waarmee zorgverleners gemakkelijker het gesprek met de roker kunnen aangaan.
  • Het Zorgpad stoppen met roken heeft nieuwe inspirerende voorbeelden van implementatie van stoppen-met-rokenzorg in de praktijk. In een nieuw voorbeeld wordt benoemd dat ook doktersassistenten roken kunnen bespreken met patiënten en hoe zij hierover bijgeschoold kunnen worden.
In de startblokken
  • Het Platform stoppen met roken is vernieuwd. Op dit platform kunnen stoppen-met-rokenprofessionals kennis en ervaringen uitwisselen in een besloten omgeving. Naast een vernieuwde vormgeving zijn er een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd, zoals een pagina met handige informatie over stoppen met roken en een overzicht van evenementen en scholingen. Ook kunnen gebruikers nu onderwerpen en berichten volgen om op de hoogte te blijven. Neem een kijkje en discussieer mee.  
  • Indigo Preventie Haaglanden start in 2023 met de vernieuwende interventie ‘Stoppen met Nicotine’ met als doel om jongeren tussen de 12 en 24 jaar bewust te maken van de keuzes die ze maken en de negatieve effecten van het gebruik van middelen zoals e-sigaretten en nicotinezakjes. Startdata en meer informatie worden nog bekend gemaakt via de website.
 
Beleid
Bekendmaking WAP: sigaretten en rooktabak 2022
Eind februari heeft het ministerie van Financiën de gewogen gemiddelde kleinhandelsprijs (WAP) van sigaretten en rooktabak over 2022 bekendgemaakt. De WAP is de totale waarde van alle uitgeslagen sigaretten of shag, gedeeld door het totale aantal uitgeslagen sigaretten of shag. De WAP over 2022 bedraagt € 377,80 per 1000 sigaretten, en € 267,39 per kilogram shag.
Moties tabakszaken, uiterlijk e-sigaret en voorlichting aan jongeren
Woensdag 8 maart vond het tweeminutendebat plaats in de Tweede Kamer, waarin politieke partijen moties konden indienen waarna staatssecretaris Maarten van Ooijen zijn waardering hierover uitsprak. Verschillende moties zijn aangenomen, waaronder de motie voor een vergunningsplicht voor verkooppunten van tabak, een motie over de beperking van nieuwe tabakszaken, een motie over het uiterlijk van de e-sigaret en een motie over voorlichting aan jongeren over het gebruik van e-sigaretten. Ook in de media is aandacht voor de moties, RTL nieuws meldt dat de e-sigaret door de tabaksindustrie aantrekkelijk wordt gemaakt voor jongeren door het uiterlijk fel te maken of het product eruit te laten zien als een markeerstift of lipgloss. Een saai uiterlijk van de e-sigaret lijkt een volgende maatregel te zijn om e-sigaretgebruik te ontmoedigen.
Publieksconsultatie tabaksontmoediging
De Europese Commissie vraagt middels een open publieksconsultatie om de evaluatie van het wetgevend kader van tabaksontmoediging, waaronder de Tobacco Products Directive en de Tobacco Advertising Directive. De feedback kan tot 16 mei ingediend worden.
Rookverbod buitenlucht Mexico
Na invoering van een vooruitstrevende nieuwe tabakswet in Mexico mag er op veel plekken in de buitenlucht niet meer gerookt worden, waaronder terrassen, parken, winkelcentra en het strand. Bij overtreding geldt een boete van ongeveer 500 euro.
 
Media
Verkoop (e-)sigaretten aan minderjarigen
AVROTROS-programma Radar liet als onderzoek een 13-jarige ‘mystery shopper’ negen keer sigaretten bestellen. Acht keer werden de sigaretten bezorgd zonder een leeftijdscontrole uit te voeren. Ook in de gemeente Vlaardingen werd een winkelier betrapt op de verkoop van e-sigaretten aan minderjarigen na meerdere meldingen van ouders. Eerder werd in een nieuwsartikel aan de hand van een opvoeddilemma uitgelegd hoe minderjarigen door kleurtjes en smaakjes worden verleid om e-sigaretten te kopen.
Tienjarig bestaan TabakNee
TabakNee is een onderzoeksjournalistieke website over de lobby van de tabaksindustrie en markeert het tienjarig bestaan van de website met de introductie van een onderscheiding voor de persoon of organisatie buiten de tabaksindustrie die medeverantwoordelijk gehouden kan worden voor 20.000 tabaksdoden per jaar: de Loden Last. Winnaar van de Loden Last is Marit van Egmond, CEO van Albert Heijn, vanwege 20 procent aandelen in tabaksverkoop in Nederland en (mede)verantwoordelijkheid voor 4000 doden per jaar. Ook is er een nieuwe videopagina ingericht waarop het verhaal van de nicotine-industrie om jonge mensen verslaafd te maken in documentaires en reportages wordt verteld.
Klacht over rookverbod zorginstelling
Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven (GGzE) heeft per 1 juli 2022 een rookverbod op het roken op het terrein en in gebouwen. Een aantal cliënten was het daar niet mee eens en diende een klacht in bij de rechtbank. De rechtbank besloot dat het verbod niet in strijd was met de huisregels en mag de klacht daarom niet inhoudelijk beoordelen.
Rookvrije bushaltes in Drenthe
De provincie Drenthe is begonnen met het rookvrij maken van alle 922 bushaltes in de provincie door deze te voorzien van het predicaat ‘Rookvrij’. Hiermee hopen de provincie en gemeentes dat minder jongeren starten met roken, mede door bewustwording te creëren bij rokers.
 
Agenda
Binnenlandse congressen
  • Congres Verslaving in het sociaal domein, Zorg + Welzijn, Van der Valk Hotel, Veenendaal, 12 april.
  • NNvT Congres 2023, Nederlands Netwerk voor Tabaksontmoediging, Villa Jongerius, Utrecht, 14 april.
  • Save the date: Congres Roken en de zorg, Zorgkoepels & Trimbos-instituut, de Flint Amersfoort, 30 november 2023. Meer info volgt.
Buitenlandse congressen
Nascholingen en webinars van het Trimbos-instituut
 
 
Redactie
Esther Croes
Frida Klein Hazebroek
Josine Schaap
Volg ons of neem contact met ons op
Facebook
 
Twitter
 
Linkedin
 
Website
 
Email
Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign