Share
Dit najaar is er een nieuwe mogelijkheid voor gemeenten om zich aan te melden voor Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Deelname start op 1 januari 2024.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief Opgroeien in een Kansrijke Omgeving | nummer 3 | mei 2023
  • Online bijeenkomst 'Aan de slag met OKO' 27 juni
  • Deelnemen aan OKO? Aanmelden vanaf 1 september
  • Promovendus OKO gezocht
  • OKO gemeenten in gesprek met partners
  • OKO voorjaarsbijeenkomst op 25 april
  • Maart was de OKO inspiratiemaand!
  • Uit het veld
  • Aan de slag met OKO?
Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van 'Opgroeien in een Kansrijke Omgeving' (OKO), een aanpak gebaseerd op het IJslandse preventiemodel. Ook ontvangt u uitnodigingen voor bijeenkomsten, publicaties en andere zaken die een link hebben met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving.

Kijk voor de laatste updates over OKO ook op onze website.
 
Online bijeenkomst 'Aan de slag met OKO' 27 juni
Benieuwd naar OKO en of de aanpak iets is voor uw gemeente? Op 27 juni 2023 organiseert het OKO-team een online bijeenkomst 'Aan de slag met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)'. Tijdens deze bijeenkomst vertellen we u meer over de werkwijze, het ondersteuningsaanbod en deelname.

Wanneer: 27 juni 11:00 - 12:00
Waar: Online via MSteams

Klik op de knop hieronder om je in te schrijven voor de sessie!
 
Deelnemen aan OKO? Aanmelden vanaf 1 september 2023
Dit najaar is er een nieuwe mogelijkheid voor gemeenten om zich aan te melden voor Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Deelname start op 1 januari 2024.

Aanmelden kan van 1 tot 29 september 2023. Een aanmelding bestaat uit het aanleveren van een korte motivatiebrief waarin uw gemeente 1) aangeeft wat de motivatie is om aan de slag te gaan met OKO en 2) beschrijft hoe de gestelde randvoorwaarden voor deelname zijn geregeld. Als de aanmelding binnen is wordt u uitgenodigd voor een verkennend gesprek met de OKO-adviseurs.

Heeft uw gemeente interesse om deel te nemen aan het OKO-implementatietraject? U kunt uw interesse alvast kenbaar maken door de interessepeiling in te vullen of te mailen naar OKO@trimbos.nl. Wij nemen dan contact met u op om de mogelijkheden voor uw gemeente te bespreken.

 
Promovendus OKO gezocht
De komende jaren wordt OKO verder doorontwikkeld en wordt de implementatie van OKO in Nederland vergroot. Daarnaast wordt door middel van onderzoek het proces van implementatie en de effectiviteit van OKO in Nederland in kaart gebracht. De resultaten van het onderzoek geven een onderbouwing voor de verdere werkzaamheid en implementatie van OKO in Nederland.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Utrecht in samenwerking met het Trimbos-instituut. We zijn op zoek naar een promovendus die zich voor 5 jaar wil inzetten.

Ben je geïnteresseerd? Meer over de vacature en solliciteren lees je hier.
 
OKO gemeenten in gesprek met partners
De afgelopen maanden zijn de 32 OKO gemeenten veel in gesprek geweest met hun lokale partners. De meeste gemeenten die begin dit jaar met OKO zijn gestart, hebben hun lokale startbijeenkomst gehad. Tijdens deze bijeenkomsten vertellen zij partners meer over OKO, OKO in hun gemeente en wordt het gesprek gevoerd over de rol die de aanwezigen kunnen spelen.

De gemeenten die in afgelopen najaar de vragenlijst onder jongeren hebben afgenomen, hebben in de afgelopen maanden hun dialoogsessie georganiseerd. Samen met de lokale partners keken zij naar de resultaten van de monitor en stelde zij samen speerpunten voor de komende tijd vast. Momenteel werken zij op lokaal niveau in verschillende werkgroepen om hun speerpunten om te zetten naar concrete doelen en hier passende interventies en activiteiten bij de zoeken.

Voor alle OKO gemeenten geldt dat dit jaar de landelijke gezondheidsmonitor jeugd van de GGD met OKO vragen wordt afgenomen. Gemeenten treffen momenteel dan ook samen met GGD-en en scholen de nodige voorbereidingen voor de afname van dit najaar.

 
OKO Voorjaarsbijeenkomst op 25 april
Op 25 april vond de OKO voorjaarsbijeenkomst plaats bij Villa Jongerius in Utrecht. Op deze dag voor OKO gemeenten konden zij ervaringen en ideeën uitwisselen en organiseerde het OKO-team verschillende sessies. We begonnen de dag met twee gemeenten die hun ervaring met hun lokale dialoogsessie deelden. Vervolgens gingen we uiteen in twee groepen. Gemeenten die dit jaar zijn begonnen met OKO volgden een workshop van community building expert Peter Staal gevolgd door een sessie over het belang en de uitgangspunten van monitoring in OKO. Gemeenten die net de dialoogsessie achter de rug hebben gingen in een werksessie aan de slag met het formuleren van concrete doelen en kregen een tool aangereikt die hen helpt bij het kiezen van passende interventies. We sloten de dag samen af met een presentatie over de samenwerkingsmonitor, waarmee gemeenten inzicht krijgen in de samenwerking met hun lokale partners. Al met al een inspirerende en informatieve dag voor ons en de gemeenten.
 
Maart was de OKO inspiratiemaand!
Afgelopen maart was de OKO inspiratiemaand! Voor iedereen die geïnteresseerd is in OKO organiseerden we diverse webinars. In deze bijeenkomsten kwamen diverse onderwerpen aan bod, zoals:

  • Aan de slag met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving
  • OKO in gemeenten met minder dan 50.000 inwoners
  • De overeenkomsten en verschillen tussen OKO en andere preventieprogramma's
  • Wat het ondersteuningstraject binnen OKO inhoudt
De sessies waren een groot succes. Veel geïnteresseerden kwamen op deze sessies af en stelden hun vragen aan diverse leden van het OKO-team. Heb je deze sessies gemist? Geen zorgen, in juni organiseren we opnieuw een online bijeenkomst. Aan het begin van deze nieuwsbrief kun je je hiervoor aanmelden.
 
Uit het veld
 
Samenwerking tussen alle beleidsdomeinen kan mentale gezondheid op bevolkingsniveau verbeteren

"We moeten meer stilstaan bij—en actie ondernemen op—hoe overheidsbeleid buiten de zorg de mentale gezondheid beïnvloedt. Dat is de gedeelde visie van 16 partijen in Europa, waaronder het Trimbos-instituut. Zij presenteerden hun visie aan de Europese Commissie in Luxemburg op 19 april 2023."

Lees het hele nieuwsbericht hier

 
Folder met tips voor ouders om te voorkomen dat je kind alcohol gaat drinken

Er zijn genoeg redenen om alcohol drinken onder de 18 jaar te voorkomen. Als ouder speel je een belangrijke rol en kun je verschillende dingen doen om te voorkomen dat je kind alcohol gaat drinken. Zo helpt het bijvoorbeeld om samen met je kind duidelijke afspraken te maken.

Kijk voor de andere tips in de folder "Alcohol en opvoeding'

 
De nieuwe subsidieregeling rondom de maatschappelijke diensttijd (MDT) staat open.

Gemeenten, onderwijsinstellingen en andere  maatschappelijke organisaties kunnen tot en met 30 juni subsidie aanvragen voor projecten die bij kunnen dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Binnen deze projecten kunnen zij zich in maximaal zes maanden inzetten voor een ander.

Lees de hele subsidieaanvraag hier
Maatschappelijke diensttijd
 
De pedagogische waarde van vrijetijdsorganisaties

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft onderzoek gedaan naar de waarden die vrijetijdsorganisaties nastreven over de manier waarop zij waardevol kunnen zijn voor kinderen. Hieruit blijkt dat deze organisaties op verschillende manieren aan deze pedagogische waarden werken.

Benieuwd naar welke manieren dit zijn? Dit nieuwsbericht geeft een korte samenvatting van de resultaten. Bekijk het hele rapport hier.
Basistraining 'Alcohol en drugs voor professionals'

Op dinsdag 23 mei organiseert het Trimbos-instituut tussen 13:00 en 16:00 uur een basistraining 'Alcohol en drugs voor professionals' op het kantoor in Utrecht. Deze sessie is gericht op professionals in de (jeugd)zorg, het onderwijs en de publieke sector.

Kijk voor meer informatie op onze website
 
Aan de slag met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving in jouw gemeente?
 
Gemeenten die met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) aan de slag willen, kunnen deelnemen aan het OKO implementatietraject van het Trimbos-instituut. Tijdens dit traject ondersteunt het OKO-team gemeenten bij het implementeren van deze werkwijze. Wij bieden hierin een persoonlijke adviseur, trainingen, bijeenkomsten, een online platform voor uitwisseling met andere gemeenten en andere handige tools. Lees hier meer over het implementatietraject

Heeft uw gemeente interesse om deel te nemen aan het OKO-implementatietraject? Maak uw interesse kenbaar aan ons door de interessepeiling in te vullen. Wij nemen contact met u op om verdere vragen te beantwoorden of met u mee te kijken of en hoe uw gemeente met OKO aan de slag kan.
Kijk voor meer informatie over Opgroeien in een Kansrijke Omgeving
op de website: https://www.trimbos.nl/OKO

REDACTIE: Eefje Vercoulen & Gijs Jobse

CONTACT: OKO@trimbos.nl
WEBSITE: www.trimbos.nl/OKO

Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Nederland


Email Marketing door ActiveCampaign