Share
Voorvertoning
Informatie over recente (inter-)nationale ontwikkelingen op het gebied van tabaksverslaving en -ontmoediging.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Deze nieuwsbrief online bekijken | doorsturen
Nieuwsbrief Tabaksontmoediging  |  Nummer 8  | 20 december 2022
 
Sigaretten zijn tussen 2010 en 2020 even betaalbaar gebleven
De prijs van tabak nam toe, maar de inkomens van Nederlanders verbeterde ook. Hierdoor waren rokers in 2010 en 2020 een nagenoeg gelijk deel van hun jaarinkomen kwijt aan sigaretten. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Maastricht in het wetenschappelijke tijdschrift Nicotine & Tobacco Research. De onderzoekers schrijven dat het koppelen van accijns aan de inflatie of loonontwikkeling ervoor kan zorgen dat de betaalbaarheid van sigaretten afneemt.

Very Brief Advice Plus (VBA+) is een kort én krachtig rookstopadvies
Een zorgverlener redt levens door het advies te geven te stoppen met roken. Maar hoe geef je snel en efficiënt een stopadvies? De methode ‘Very Brief Advice’ wordt vaak gebruikt. Naomi van Westen-Lagerweij en Esther Croes pleiten in dit blog voor een extra stap: ‘VBA+’, met warme verwijzing.
Onderzoek
Internationaal
Gezondheidsrisico's roken

Nicotineproducten
  • De risicopercepties van e-sigaretten door jongvolwassen en jongeren zijn geassocieerd met hun e-sigaretgebruik, zo blijkt uit een meta-analyse. De onderzoekers concluderen dat gezondheidsbevordering zich moet richten op risicoperceptie van e-sigaretgebruik om gebruik van e-sigaretten onder jongeren en jongvolwassenen te voorkomen.
  • Naast nicotinezakjes veroveren nicotinehoudende tabletten, pastilles, gummies en kauwgum de Amerikaanse markt. De onderzoekers van het artikel pleiten voor een verbod op orale nicotineproducten door de FDA.
  • Een Engelse Cochrane-studie naar de e-sigaret als hulpmiddel bij het stoppen met roken in een onderzoekssetting, concludeerde dat stoppercentages hoger zijn bij personen die stoppen met roken met behulp van de e-sigaret ten opzichte van nicotine-vervangende middelen. Kritische kanttekeningen bij de resultaten zijn onder andere de beperkte generaliseerbaarheid naar een alledaagse setting en de Nederlandse praktijk. Bovendien maakt zeventig procent van de rokers die stopt met behulp van e-sigaretten na zes maanden nog steeds gebruik van de e-sigaret.
Hollandse nieuwe
Nele Albers (Technische Universiteit Delft) deed onderzoek naar de effectiviteit van persuasieve elementen in algoritmes om rokers aan te moedigen te stoppen met roken en fysiek actief te zijn en vond dat het toevoegen van meer elementen aan algoritmes bijdraagt aan de effectiviteit.
Leonieke Breunis (Erasmus MC) publiceerde haar proefschrift over het positieve effect van beloning voor het stoppen met roken en het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap, en het nalevingsgedrag van rokers na het invoeren van rookvrije zones op het terrein van het Erasmus MC en twee scholen.
Tessa van Deelen (Amsterdam UMC) ontdekte dat de nabijheid van tabakswinkels (gemeten met GPS) geassocieerd was met een pro-rokenhouding onder niet-rokende adolescenten in Nederland. Het Amsterdam UMC publiceerde hierover de factsheet ‘Terugdringen van tabak in de winkelomgeving’ voor het algemeen publiek.
Gemma Geuke (Trimbos-instituut) schreef een factsheet over roken tijdens de zwangerschap, met o.a. aandacht voor de moeilijkheden die zwangere vrouwen ervaren in het stoppen met roken, de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap, en wat stoppen kan opleveren.
Georgios Mikellides (Universiteit Maastricht) liet zien dat bij Theta Burst-stimulatie (korte magnetische stimulatie van het brein) als hulpmiddel bij stoppen met roken zowel actieve als placebo-stimulatie even effectief waren in het verminderen van nicotineafhankelijkheid tot een maand na het einde van de behandeling.
Nikita Poole (Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving) schreef een handreiking over de geleerde lessen voor de borging van stoppen-met-rokeninterventies in gemeenten.
Rixt Smit (Amsterdam UMC) onderzocht de impact van rookvrijbeleid op het rookgebruik bij buitensportverenigingen en vond dat er bij sommige sportclubs ondanks het rookvrijbeleid nog gerookt werd. Ook doet zij aanbevelingen om het rookvrijbeleid en de handhaving van het beleid te verbeteren.
Naomi van Westen-Lagerweij (Trimbos-instituut) liet in een systematische literatuurreview zien dat het ‘warm’ verwijzen van rokers naar stoppen-met-rokenprogramma’s ertoe leidt dat rokers vaker met een behandeling starten en dat bij de implementatie rekening gehouden dient te worden met verschillende manieren van ‘warm’ verwijzen en strategieën die de implementeerbaarheid kunnen vergroten.
Eefje Willemse (Trimbos-instituut) schreef in een notitie wat de motivatie van partners van zwangere vrouwen is om te stoppen met roken, welke stoppen-met-rokenhulp er is voor partners en wat werkt om partners te bereiken met voorlichting. In een bijbehorend blog roept ze zorgverleners op om partners niet te vergeten in een rookvrije zwangerschap.
Projecten
Lopende zaken
  • De landelijke campagne PUUR Rookvrij is weer te zien. Mensen die roken worden aangemoedigd om 2023 rookvrij te starten. Bestel de gratis campagnematerialen, ze zijn te gebruiken in de wachtkamer of spreekkamer.
  • Met de campagne Doei Tabaksindustrie genereert de GvRV aandacht voor de doelbewuste misleiding door de tabaksindustrie, schrijft onder andere RTL nieuws in een artikel en video. Veel jongeren gebruiken e-sigaretten, met de campagne hoopt de GvRV samen met jongeren de tabaksindustrie te laten verdwijnen uit de samenleving.
  • Op de website Zorgpad stoppen met roken staan nieuwe inspirerende verhalen uit de praktijk, bijvoorbeeld hoe een gepassioneerde zorggroep nauw samenwerkt met een erkend stoppen-met-rokenbegeleider of hoe een POH en longarts samen voorlichting geven in het Turkse theehuis. Andere mooie voorbeelden kunnen worden doorgegeven via het contactformulier op de website.
  • Uit gesprekken van de Stoplijn blijkt dat veel mensen die willen stoppen met roken ontmoedigd raken als het niet in één keer lukt. Daarom heeft ikstopnu.nl een bingokaart met stoppen-met-rokenmijlpalen ontwikkeld. De bingokaart staat ook op Stoppen-met-roken-zorg.
  • De website rokeninfo.nl is vernieuwd en heeft verbeterde navigatie, nieuwe teksten en een ander uiterlijk.
  • Het Trimbos-instituut heeft in samenwerking met studenten van de Hogeschool van Amsterdam posters ontwikkeld met hardnekkige misvattingen over vapen. De posters zijn gratis te downloaden in de webshop.
  • Om jongeren goed te informeren en te waarschuwen over de risico’s van vapen, roken en snus, ontwikkelde het Trimbos-instituut voorlichtingsfilmpjes voor op TikTok. Daarin gaan jongeren in gesprek met experts over de risico’s op gezondheidsschade en verslaving. Ook vertelt een influencer hoe de tabaksindustrie hem benadert om vapes te promoten.
  • Met Stopmail worden mensen die stoppen met roken in hun proces op een positieve manier ondersteund via mail en eventueel SMS. Uit een recente analyse onder gebruikers kwamen veel positieve reacties over Stopmail. Professionals kunnen patiënten wijzen op de mogelijkheden van Stopmail.
In de startblokken
Terugblik
 
Beleid
Smaakjesverbod e-sigaretten
Het kabinet heeft per ministerieel besluit de Tabaks- en Rookwarenwet aangepast. Bij ingang van de nieuwe regelgeving op 1 januari 2023 handhaaft het ministerie van VWS een lijst van alle ingrediënten die als smaakstoffen gebruikt mogen worden in e-vloeistoffen; zijn er regels over hoe de toegestane stoffen gecombineerd mogen worden; en zijn er richtlijnen waaraan nieuwe producten moeten voldoen. Per 1 oktober 2023 is de verkoop van alle smaakjes voor e-sigaretten, met uitzondering van tabakssmaak, verboden. Dit verbod zal gelden voor zowel navulbare als wegwerpproducten. Kamerleden Mohandis (PvdA) en Bikker (ChristenUnie) hebben zich ook geuit over e-sigaretten: zij hebben samen een motie ingediend over het intensiveren van de handhaving op het verkopen van e-sigaretten aan jongeren. Beide partijen zijn van mening dat het gebruik van e-sigaretten onder jongeren het toewerken naar de doelstelling van een rookvrije generatie ondermijnt.
Op weg naar de rookvrije generatie
In een kamerbrief wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de aanpak van roken. Hierin beschrijft Staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen onder andere dat acties van het kabinet gericht zijn op een rook- en nicotinevrije omgeving voor kinderen en jongeren, op prijsprikkels voor een rookvrije generatie in 2040 en op ondersteuning bij het stoppen met roken.
Campagne-effectonderzoek PUUR rookvrij
Uit campagne-effectonderzoek van de PUUR rookvrij campagne is gebleken dat er tijdens de campagne meer is georiënteerd op stopmogelijkheden, maar dat dit niet direct gelinkt is aan rokende ouders (de doelgroep van die periode). Ouders hebben weinig gebruik gemaakt van hulpmiddelen bij het stoppen met roken, zoals telefonische coaching.
Nationaal Rapporteur Verslavingen
Arnt Schellekens is door de ministerraad benoemd tot Nationaal Rapporteur Verslavingen (NRV). De NRV is een nieuwe functie en heeft als opdracht om zicht te bieden op ontwikkelingen in en omvang van de verslavingsproblematiek in Nederland, waaronder tabak, alcohol en drugs.
EU Richtlijn verhitte tabak
De Europese Commissie heeft een nieuwe gedelegeerde richtlijn over verhitte tabak gepubliceerd, waarin lidstaten vanaf 23 oktober 2023 verplicht zijn om grafische waarschuwingen op verhitte tabaksproducten te plaatsen en smaakjes in verhitte-tabaksproducten te verbieden.

Stijging Nederland op de Tobacco Control Scale
Nederland heeft na Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk een vierde plaats bemachtigd op de Tobacco Control Scale en is daarmee 10 plekken op de lijst gestegen. Deze schaal is gebaseerd op de beoordeling van zes beleidsmaatregelen van de Wereldbank omtrent landelijk tabaksontmoedigingsbeleid, waaronder prijsverhoging door accijnzen en een rookverbod op openbare plekken en de werkplek.
FDA waarschuwt voor e-sigaretten die eruit zien als speelgoed
De Amerikaanse FDA heeft waarschuwingsbrieven verstuurd naar verkopers van 15 verschillende illegale e-sigaretproducten. Deze producten zien eruit als speelgoed, stripfiguren of voedsel en promoten mogelijk het gebruik van e-sigaretten onder de jeugd.

Media
NVWA gaat in beroep tegen uitspraak rechter
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zou na uitspraak van de rechter op korte termijn de verkoop aanpakken van filtersigaretten die teveel schadelijke stoffen bevatten. De rechter besloot dit op grond van het gebruik van een onjuiste meetmethode om de hoeveelheid schadelijke stoffen die iemand binnenkrijgt te bepalen. De NVWA gaat in hoger beroep tegen deze uitspraak, maar past voorlopig wel een strengere meetmethode toe.
Minderjarigen komen gemakkelijk aan e-sigaretten
In de Zembla-uitzending ‘De nieuwe nicotineverslaafden’ werd aan het licht gebracht dat minderjarigen eenvoudig aan e-sigaretten komen. Later, begin december, voerde de NVWA een controle uit in Amsterdam waaruit bleek dat bij 30 van de 51 winkels geen legitimatie werd gevraagd voor het kopen van e-sigaretten door minderjarige testkopers. Arjen Lubach sprak zich eerder in ‘De Avondshow met Arjen Lubach’ al uit over het e-sigaretgebruik van jongeren.
EO informeert over de gevaren van snus
De EO informeert ouders over de gevaren van nicotinezakjes bij kinderen en hoe ouders hierover in gesprek kunnen gaan met hun kind. Eerder schreef de Volkskrant ook al over de het gebruik van snus onder jongeren.
Agenda
Binnenlandse congressen

Buitenlandse congressen
Nascholingen en webinars van het Trimbos-instituut

 
Redactie
Esther Croes
Frida Klein Hazebroek
Josine Schaap
Volg ons of neem contact met ons op
Facebook
 
Twitter
 
Linkedin
 
Website
 
Email
Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign