Share
Voorvertoning
Informatie over recente (inter-)nationale ontwikkelingen op het gebied van tabaksverslaving en -ontmoediging.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Deze nieuwsbrief online bekijken | doorsturen
Nieuwsbrief Tabaksontmoediging  |  Nummer 2  |  22 maart 2022
UITGELICHT: Recente proefschriften over een verwijshulp, e-sigaretten en geïnformeerde besluitvorming
Aan de Universiteit van Maastricht werden de afgelopen weken drie proefschriften met succes verdedigd:
  • Daniëlle Zijlstra (10 februari) promoveerde op een verwijshulp voor zorgverleners in de eerstelijnszorg. Met de verwijshulp beoogde zij het gebruik van effectieve rookstopinterventies bij rokers die bereid zijn om een stoppoging te doen te verhogen. Zie het proefschrift en de verdediging.
  • Silvano Gallus (14 februari) promoveerde op de rol van e-sigaretten en verhitte-tabaksproducten bij tabaksontmoediging in Italië en Europa. Hebben deze middelen een rol bij harm reduction? Hij concludeerde dat het gebruik van e-sigaretten en verhitte-tabaksproducten de kans op het roken van tabakssigaretten verhoogt, dat de huidige gebruikspatronen van nieuwsoortige tabaksproducten tabaksontmoediging ondermijnen en dat wetenschappelijke publicaties van de tabaksindustrie vaak tot misleidende conclusies komen. Zie het proefschrift en de verdediging.
  • Thomas Gültzow (8 maart) promoveerde op geïnformeerde besluitvorming bij stoppen met roken. Hij ontwikkelde de Visor keuzehulp, een digitale interventie, die rokers kan helpen bij besluiten hoe zij willen stoppen met roken. Zie het proefschrift en de verdediging.
Onderzoek
Internationaal
Effect van roken op afweer COVID-19 en op darmflora
Roken tijdens de zwangerschap leidt tot kind met overgewicht
Pleidooi om tabaksaccijns te koppelen aan inkomen in EU-lidstaten
  • Onderzoekers die op basis van longitudinale data de prijzen van sigaretten en tabak in 24 EU-lidstaten onderzochten stelden voor om een betaalbaarheidscriterium in eventuele nieuwe Europese wetgeving over tabaksaccijns op te nemen. Dit criterium zou inhouden dat minimumaccijnzen per EU-lidstaat gebaseerd zijn op het gemiddeld besteedbare inkomen van die EU-lidstaat, wat de prijs van tabak in Europa gemiddeld zou moeten verhogen en prijsverschillen tussen sigaretten en shag zou moeten verkleinen.
Rookverbod in gevangenissen is kosteneffectief
  • Uit onderzoek blijkt dat de implementatie van een volledig rookverbod in Schotse gevangenissen op korte termijn resulteerde in kostenbesparingen en een verminderde blootstelling aan tweedehandsrook. De interventie bleek ook op lange termijn kosteneffectief te zijn en zorgde daarnaast voor winst in extra levensjaren in goede gezondheid voor stafleden en gedetineerden.
Dampen en gezondheidsrisico's
Hollandse nieuwe
Ingrid Bakker-'t Hart (RIVM) presenteerde een model waarin alle smaakjes van waterpijptabak op de Nederlandse markt zijn gecategoriseerd.
Jeroen Bommelé (Trimbos-instituut) liet op basis van vragenlijstonderzoek zien dat in stedelijke gebieden meer mensen roken en niet-rokers in stedelijke gebieden meer last hebben van tabaksrook op straat.
Leonieke Breunis (Erasmus MC) rapporteerde dat de meeste kinderen en hun (rokende) ouders voor een rookvrije ziekenhuisomgeving zijn.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek concludeerde op basis van gegevens uit de Leefstijlmonitor dat het aantal volwassen rokers tussen 2020 (20,2%) en 2021 (20,6%) ongeveer hetzelfde is gebleven.
Ivan Dudurych (UMC Groningen) concludeerde dat er door statistische heterogeniteit veel overlap is in de uitkomstmaten van bronchiale parameters in studies die op basis van CT-scans onderzoek doen bij (niet-)rokers en mensen met astma of COPD.
Gemma Geuke (Trimbos-instituut) beschreef hoeveel Nederlandse vrouwen terugvallen in roken na de zwangerschap, welke factoren hier een rol in spelen en hoe terugval voorkomen kan worden.
Matthijs Kalmijn (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) analyseerde de impact van verschillende gezinssituaties op de overdracht van gezondheidsgedrag met betrekking tot roken en alcoholgebruik van ouders op kinderen.
Mirte Kuipers (Amsterdam UMC) beargumenteerde dat roken moet worden gezien als een probleem dat voortkomt uit een complex, wereldwijd systeem dat alleen kan worden opgelost door dit systeem fundamenteel te veranderen.
Margriet van Laar (Trimbos-instituut) besprak recente ontwikkelingen met betrekking tot middelengebruik, beleid en drugsgerelateerde criminaliteit in de Nationale Drugmonitor van 2021.
Ajla Mujcic (Erasmus MC) concludeerde dat een digitale rookstopinterventie voor mensen die kanker hebben overleefd leidde tot minder roken, maar niet tot meer levensjaren in goede gezondheid.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde de inspectieresultaten van het toezicht op de naleving van het rookverbod, neutrale verpakkingen van sigaretten en shag en de leeftijdsgrens van tabak.
Cartsten Pietersma (Erasmus MC) vond dat roken voor en na de bevruchting was geassocieerd met een vertraagde embryonale groei.
Mark Platenburg (St. Antonius Ziekenhuis) vond een positief verband tussen het aantal pakjaren en sterfterisico bij patiënten met progressief fibroserende interstitiële longziekten.
Márta Radó (Erasmus MC) schreef over een verband tussen het verhogen van de belasting op sigaretten en afnames in sterfte onder pasgeborenen en kinderen op basis van gegevens uit 159 landen.
Jorien Slot-Heijs (Mulier Instituut) rapporteerde over rookvrije onderwijsterreinen in 2021 en blikte terug op de invoering van rookvrij beleid op onderwijsterreinen in de periode 2015-2021.
Annelotte Sussenbach (UMC Utrecht) schreef dat roken en hiv-positieve status niet waren geassocieerd met een verminderde longfunctie in een relatief jonge (gemiddeld 34 jaar), Zuid-Afrikaanse populatie.
Sigrid Troelstra (Trimbos-instituut) onderzocht wat de ervaringen, goede voorbeelden en behoeften zijn van zorgprofessionals die ‘blended care’ toepassen bij patiënten die willen stoppen met roken.
Sigrid Troelstra (Trimbos-instituut) bracht in kaart in hoeverre huisartsen gebruik maken van e-healthinterventies bij patiënten die willen stoppen met roken.
Marc Willemsen (Universiteit Maastricht) bediscussieerde de status van tabaksontmoedigingsbeleid in Europa en gaf hierbij aan welke uitdagingen de implementatie van nieuw beleid in de weg staan.
Charlotte Zuurbier (UMC Utrecht) ontwikkelde een model om de kans op een intracranieel aneurysma te voorspellen op basis van roken, familiegeschiedenis, leeftijd en hypertensie.
 
Projecten
Lopende zaken
  • Uit onderzoek naar de effectiviteit van stoppen-met-rokenapps blijkt dat het kan helpen als jongvolwassenen met elkaar in gesprek kunnen gaan. Daarom is een nieuwe app ontwikkeld: Quiddy. Daarmee kunnen jongvolwassenen samen stoppen met een onbekende buddy, een vriend(in), collega of studiegenoot. Er is een chatfunctie, een noodknop naar de buddy, de Stoplijn, afleidende spelletjes en filmpjes, artikelen over bijvoorbeeld de relatie tussen roken en stress en de tactieken van de tabaksindustrie. Ontwikkeld in opdracht van VWS en te vinden in de App Store of Play Store.
  • Sinds kort is informatie over het rookvrij maken en houden van een onderwijsterrein te vinden op www.helderopschool.nl.
In de startblokken
  • De Wegwijzer Lokaal preventiebeleid van het Trimbos-instituut deelt kennis, expertise en goede voorbeelden van lokaal preventiebeleid met gemeenten, en biedt wetenschappelijk onderbouwde informatie voor het verminderen en voorkomen van middelengebruik en het bevorderen van mentale gezondheid.
  • Om het draagvlak te bevorderen voor rookvrije zorg bij cliënten en bezoekers zijn er animatiefilmpjes voor wachtkamers en social media ontwikkeld. Er zijn nieuwe filmpjes voor de ouderenzorg met geluid en zonder geluid, en voor mensen met een visuele beperking. De filmpjes kunnen via de downloadknop op Vimeo worden opgeslagen en zijn ook terug te vinden in de Toolkit Rookvrije Zorg.
  • Er is een nieuwe e-learning ‘Rookvrije Ouders’ gelanceerd, waarin onder andere wordt behandeld hoe ouders effectief naar stoppen-met-rokenhulp doorverwezen kunnen worden. De e-learning is via deze link tot 1 juni gratis te bestellen.
  • In het kader van de recente verkenning van het Trimbos-instituut over de toepassing van blended care bij patiënten die willen stoppen met roken werd de handreiking ‘Blended care voor de stoppen-met-rokenondersteuning in de huisartsenpraktijk’ gemaakt. Met deze handreiking krijgen zorgprofessionals handvatten om ‘blended care’ bij stoppen-met-rokenondersteuning toe te passen.
  • Iedere maand zoeken ongeveer 500 mensen naar informatie over stoppen met roken op Youtube. Om deze groep te helpen, liet het Trimbos-instituut een toegankelijke animatie laten produceren. De animatie is gericht op een jongere doelgroep, omdat die het vaakst actief zijn op Youtube.
Terugblik
 
Beleid
Europees Parlement en Europese Hof van Justitie over meetmethode tabak
In een verslag over de versterking van de Europese strijd tegen kanker heeft het Europees Parlement uitgesproken de huidige meetmethoden voor het meten van onder andere teer, nicotine en koolstofmonoxide in tabak op basis van onafhankelijk en recent wetenschappelijk onderzoek te willen evalueren en herzien. De huidige ISO-meetmethode, die door de tabaksindustrie is ontworpen, leidt tot grove onderschattingen van schadelijke stoffen in tabaksrook doordat gaatjes in sigarettenfilters schone lucht aanzuigen. Omdat deze gaatjes tijdens het roken van ‘sjoemelsigaretten’ door vingers of lippen worden gedicht krijgt de roker meer schadelijke stoffen binnen dan gemeten wordt. Ook deed het Europese Hof van Justitie recent uitspraak in een handhavingszaak waarin de Nederlandse overheid wordt gevraagd op te treden tegen de verkoop van sjoemelsigaretten, aangespannen door de Stichting Rookpreventie Jeugd in samenwerking met veel andere zorgorganisaties. De rechtbank Rotterdam, die aanvankelijk naar het Europese Hof van Justitie stapte voor prejudiciële vragen over de wettigheid van het toetsen van de huidige ISO-meetmethode, mag volgens de Europese uitspraak zelf oordelen over een mogelijke herziening van de meetmethode.
Europese Commissie doet voorstel voor ketenaansprakelijkheid bedrijven
De Europese Commissie presenteerde op 23 februari een voorstel voor een nieuwe richtlijn met betrekking tot duurzaam ondernemen en een wijziging voor de Richtlijn (EU) 2019/1937. Het voorstel heeft als doel om in het kader van ketenaansprakelijkheid meer transparantie aan consumenten en beleggers te bieden voor de negatieve gevolgen van bedrijfsvoering op mensenrechten en het milieu. Bedrijven worden verplicht om inzage te geven in de effecten van hun activiteiten op mensenrechten en het milieu en om, waar nodig, vervolgens actie te ondernemen. Het voorstel kan grote gevolgen hebben voor tabaksproducenten die gebruik maken van kinderarbeid.
Cytisine in Nederland op recept verkrijgbaar
Vanaf 1 maart is cytisine (merknaam Decigatan) in Nederland verkrijgbaar. Cytisine is een hulpmiddel bij stoppen met roken dat de werking van nicotine nabootst. Vanwege bijwerkingen is het alleen op recept verkrijgbaar. Het is op dit moment nog niet duidelijk of het middel vergoed gaat worden.
Goedkeuring voor FDA op handhaving synthetische nicotine
De US Food and Drug Administration (FDA) kan vanaf september 2022 op basis van een wetswijziging synthetische nicotine reguleren. Hiermee wordt een belangrijke maas in de Amerikaanse tabakswet gedicht omdat er, nadat de FDA in de afgelopen jaren veel nicotine e-sigaretten met smaakjes van de markt heeft gehaald, er een grote toename was in dampproducten met synthetische nicotine op de Amerikaanse markt.
Media
Denemarken overweegt verkoopverbod voor mensen geboren na 2010
Het Deense ministerie voor Volksgezondheid presenteerde onlangs plannen om de verkoop voor sigaretten of andere nicotineproducten te verbieden voor mensen die na 2010 geboren zijn. De beleidsmaatregel houdt in mogelijk dat de minimumleeftijd om tabak te kopen jaarlijks verhoogd zou worden. Denemarken volgt hiermee het voorbeeld van Nieuw-Zeeland op, waar inwoners die in of na 2008 geboren zijn nooit meer tabak kunnen kopen.

Gebruik tabaksproducten populair onder Amerikaanse scholieren
Uit een groot jaarlijks Amerikaans vragenlijstonderzoek blijkt dat 13,4% (oftewel 2,06 miljoen) van de middelbare scholieren in 2021 recent een tabaksproduct had gebruikt. Ongeveer evenveel middle- en high school students (scholieren van 11-18 jaar) gaven aan recent een e-sigaret te hebben gebruikt. De meeste scholieren gaven aan e-sigaretten te gebruiken uit nieuwsgierigheid of omdat vrienden ook dampen.

Thais kabinet keurt uitgebreid plan voor tabaksontmoediging goed
Het plan loopt van 2022 tot 2027 en is erop gericht om tabaksgebruik te ontmoedigen op basis van zes strategieën. De verschillende strategieën lopen uiteen van campagnes om jongeren bewust te maken van marketingtechnieken van de tabaksindustrie tot het implementeren van rookverboden in de openbare ruimte en op werkplekken.

Turkmenistan wil volledig rookvrij worden
In het ‘National Program for Turning Turkmenistan into a Tobacco-Free Country for 2022-2025’ heeft het Turkmeense ministerie voor Gezondheid en Medische Industrie uiteengezet hoe Turkmenistan per 2025 rookvrij wil worden. Inmiddels heeft de Turkmeense president Berdimuhamedov het plan voorzien van zijn goedkeuring.

Agenda
Binnenlandse bijeenkomsten
Buitenlandse bijeenkomsten
 
Redactie
Esther Croes
Wiebe Dam
Volg ons of neem contact met ons op
Facebook
 
Twitter
 
Linkedin
 
Website
 
Email
Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign