Deze nieuwsbrief houdt je op de hoogte van 'Opgroeien in een Kansrijke Omgeving' (OKO), een aanpak gebaseerd op het IJslandse preventiemodel. Ook ontvang je uitnodigingen voor bijeenkomsten, publicaties en andere zaken die een link hebben met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving.
Kijk voor de laatste updates over OKO ook op onze website.
Al 49 gemeentenwerken met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO). Vanaf 1 januari 2025 kan ook jouw gemeente aan de slag met OKO. De aanmeldingen voor deelname aan het OKO-ondersteuningstraject van het Trimbos-instituut staan open van 16september t/m 18 oktober 2024. Het aanmeldformulier is op 16 september beschikbaar via de website.
Een aanmelding bestaat uit het aanleveren van een korte motivatiebrief waarin je 1) aangeeft wat de motivatie is om aan de slag te gaan met OKO en 2) beschrijft hoe de gestelde randvoorwaarden voor deelname zijn geregeld.
Aanmelden kan onder voorbehoud van financiering en besluitvorming van de raad.Na ontvangst van de schriftelijke aanmelding word je uitgenodigd voor een gesprek met de een van de OKO-adviseurs waarin wordt besproken waar de gemeente staat in de voorbereiding voor deelname aan het OKO-ondersteuningstraject.
Voor vragen over het traject of de aanmeldingen kun je contact opnemen via OKO@trimbos.nl of je aanmelden voor een van de online vragenuurtjes op 17 of 23 september.
Terugkijken: Webinar 'OKO in de praktijk'
Op 24 juni vond het landelijke webinar 'OKO in de praktijk' plaats, waar vijf gemeenten ons meenamen in hun ervaringen met OKO. Tijdens dit webinar deelden Kampen, Edam-Volendam, Goeree-Overflakkee, Súdwest Fryslân en Hardenberg hun waardevolle praktijkvoorbeelden en successen bij de uitvoering van OKO binnen hun gemeente.
In een eerdere nieuwsbriefintroduceerden wij het ‘OKO domeinentraject’. Een leertraject waarin zes OKO gemeenten samen met drie expert partners op zoek gingen naar het antwoord op de vraag: 'Welke interventies kunnen we binnen de domeinen inzetten en hoe pakken we dat aan?’. Nu, na 1,5 jaar intensief samenwerken, zijn de leertrajecten in het domein gezin, school en vrije tijd succesvol afgerond en wordt er gewerkt aan een vervolg.
Wat hebben de leertrajecten opgeleverd?
Domein Gezin: De gemeenten Súdwest-Fryslân, Urk en de Kempengemeenten hebben, onder begeleiding van Families Foundation, het opvoedprogramma Positief Opvoeden, Triple P succesvol geïmplementeerd. Dit programma biedt ouders praktische handvatten om een kansrijke omgeving voor tieners te creëren. Om de Triple P workshops en lezingen te geven zijn er in de gemeenten 25 enthousiaste professionals getraind. In twee gemeenten zijn de eerste bijeenkomsten al goed bezocht door ouders. Ook is tijdens het traject de communicatiestrategie ChitChat ontwikkeld. Verschillende communicatie uitingen die ouders aanzet tot het gesprek over opvoeding.
Domein School: In samenwerking met scholen en GGD’en in de gemeenten Hardenberg en op Goeree-Overflakkee is, onder leiding van het Trimbos-instituut en Pharos, gewerkt aan het welbevinden op school. Hierbij was er naast het opzetten van plannen per school ook aandacht voor de verbinding tussen scholen in de gemeenten. Hiertoe werden er in Hardenberg vier groepsbijeenkomsten voor scholen georganiseerd over integraal werken aan welbevinden. En werd er op Goeree-Overflakkee een kernteam op een middelbare school gevormd om activiteiten rondom welbevinden te coördineren.
Domein Vrije Tijd: Gemeenten Texel en Hardenberg hebben gewerkt aan het opzetten van een duurzaam vrijetijdsaanbod voor jongeren. Dit traject werd ondersteund door iresearch. Op Texel resulteerde dit in de doorontwikkeling van hun vrijetijdsapp, met daarop de ‘vetste activiteiten voor alle Texelse jongeren’. In Hardenberg is er gewerkt aan het verbinden van het binnenschoolse vrijetijdsaanbod met het buitenschoolse aanbod. Vanaf september 2024 gaan hier twee scholen aan de slag met de uitvoering van de activiteiten.
De opgedane kennis en ervaringen uit deze leertrajecten zijn gebundeld in drie handreikingen, beschikbaar voor OKO-gemeenten om deze aanpakken verder te implementeren. Het vierde leertraject, gericht op het domein Peergroep, wordt naar verwachting eind 2024 afgerond.
Van IJsland via OKO naar IN! Horst aan de Maas
Onlangs vond in Horst aan de Maas een inspirerende conferentie plaats. In plaats van de OKO-cijfers stond hierbij het gedachtegoed centraal. Verschillende partijen gingen met elkaar in gesprek over de beschermende en risicofactoren, en de rol van professionals en inwoners.
Onder de genodigden bevonden zich lokale professionals, bestuurders, beleidsmedewerkers, wethouders uit diverse Limburgse gemeenten, en ook wethouders en projectleiders uit andere OKO gemeenten waren aanwezig. In een Lagerhuis opstelling werden prikkelende vragen, een complexe lokale casus en filmfragmenten gebruikt om een open en diepgaand gesprek te stimuleren.
Het doel van de bijeenkomst was om het IN! Horst-gedachtegoed te versterken en een ruimte te creëren waar deelnemers verschillende perspectieven konden uitwisselen.
Bedankt voor deze inspirerende ochtend!
Uit het veld
Zomersessie 'Alcohol en sport'
Op 19 september 2024 organiseert het Trimbos-instituut een boeiende bijeenkomst in één van de skyboxen van stadion Galgenwaard. Tijdens deze bijeenkomst wordt dieper ingegaan op de relatie tussen alcohol en sport. Deze zomersessie is speciaal bedoeld voor iedereen die vanuit beleid of preventie geïnteresseerd is in alcohol in de sportsetting.
Op donderdag 12 september organiseren de ondertekenaars van het GALA de landelijke GALA-inspiratiedag in 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch. Dit is een dag vol praktijkvoorbeelden, waarbij leren van elkaar centraal staat. Ook vanuit OKO zullen wij aanwezig zijn op deze dag.
Op maandag 4 november start de landelijke campagne "Zien drinken, doet drinken." Deze campagne richt zich op het drinkgedrag van ouders in het bijzijn van hun kinderen en sluit goed aan bij OKO. Wil je je ook inzetten voor deze campagne, bekijk dan hier de beschikbare materialen of meld je aan voor het webinar op 12 september.
Het Kenniscentrum Sport & Bewegen ontwikkelde een participatietool voor buurtsportcoaches en jongerenwerkers om jongeren actief te betrekken bij het organiseren van activiteiten. Hierbij is het belangrijk dat je aanpak aansluit bij de jeugd en context waarmee en waarin je werkt.