Share
Voorvertoning
Informatie over recente (inter-)nationale ontwikkelingen op het gebied van tabaksverslaving en -ontmoediging.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Deze nieuwsbrief online bekijken | doorsturen
Nieuwsbrief Tabaksontmoediging  |  Nummer 4  | 14 juni 2022
 
Korte enquête over de Nieuwsbrief Tabaksontmoediging
Om deze nieuwsbrief interessant te houden zijn wij benieuwd naar uw mening. Via deze link kunt u een korte enquête (±1-2 min) invullen. Er wordt niet om persoonlijke gegevens gevraagd.
Onderzoek
Internationaal
Rookprevalentie: mondiaal tabaksgebruik, effect verhogen leeftijdsgrens
Roken en ziekte: multiple sclerose, longkanker en reumatoïde artrose
Jongeren en jongvolwassenen dampen vaker cannabis
  • Een literatuurreview van 202 artikelen onderzocht de gezondheidseffecten, risicofactoren, etiologie, epidemiologie, marketing en regulatie van het dampen van cannabis onder jongeren en jongvolwassenen. Uit het onderzoek bleek dat het dampen van cannabis toeneemt onder jongeren en jongvolwassenen en vaker voorkomt in landen waar recreatief gebruik voor volwassenen gelegaliseerd is.
Hollandse nieuwe
Marieke van Aerde (Trimbos-instituut) constateerde dat het achterlaten van sigarettenpeuken op straat of in de natuur leidt tot schade aan het milieu en de daarin levende organismen.
Jan van Amsterdam (Amsterdam UMC) schreef dat mensen die tijdens een behandeling voor alcoholverslaving blijven roken vaak slechtere uitkomsten hebben bij een gedragsmatige en farmacologische behandeling tegen alcoholverslaving dan mensen die tijdens de behandeling niet of minder roken.
Jeroen Bommelé (Trimbos-instituut) rapporteerde dat een nieuw stoppen-met-rokenprotocol voor zwangere vrouwen leidde tot significante verbeteringen in de manier waarop verloskundigen en gynaecologen stoppen-met-rokenzorg gaven.
Jeroen Bommelé (Trimbos-instituut) publiceerde de meest recente cijfers omtrent roken in Nederland.
Wiebe Dam (Trimbos-instituut) concludeerde dat Nederlandse maatregelen omtrent tabaksontmoediging effectief zijn, maar dat er meer en zwaardere maatregelen nodig zijn om de doelen uit het Preventieakkoord te behalen.
Tessa van Deelen (Amsterdam UMC) concludeerde dat een reclame- en uitstalverbod bij kleine tabaksverkooppunten het meeste zal bijdragen aan de vermindering van de zichtbaarheid en beschikbaarheid van tabaksverkooppunten.
Heike Garritsen (Amsterdam UMC) schreef dat de rookprevalentie rondom het Amsterdam UMC 18 maanden na invoering van het rookvrij beleid van 17,4% tot 3,3% is gedaald.
Iris Kramer (Trimbos-instituut) concludeerde in een literatuuroverzicht dat het nog onduidelijk is of wetgeving die een lager nicotinegehalte in tabaksproducten verplicht voordelen zal opleveren voor de volksgezondheid.
Enrique Mergelsberg (Universiteit Maastricht) beschreef in een systematische literatuurreview dat gedragsmatige interventies bij stoppen met roken effectiever zijn wanneer er contactmomenten zijn met een zorgverlener, actieve leerstrategieën worden gebruikt en een hulpmiddel, zoals een fysieke kaart met informatie, wordt aangeboden.
Dirk Jan van Mourik (Universiteit Maastricht) vond dat sigaretten met de tekst ‘kanker, hartziekte en beroerte’ en sigaretten met een donkerbruine kleur de sterkste afschrikkende werking hebben op Nederlandse, niet-rokende adolescenten.
Tessa Scheffers-van Schayck (Trimbos-instituut) vond dat er onder Amsterdamse inwoners en professionals veel draagvlak is voor de Rookvrije Generatie, maar ook dat het aantal rookvrije plekken vergroot moet worden en dat er geïnvesteerd moet worden in de naleving van rookvrije plekken.
Yvonne Staal (RIVM) stelde dat, van de 23 onderzochte smaakstoffen in navulvloeistoffen voor e-sigaretten die in een vorig onderzoek zijn aangedragen, twee stoffen kankerverwekkend kunnen zijn en één stof een allergie zou kunnen veroorzaken, drie stoffen bij hoge concentratie gezondheidsrisico's kunnen veroorzaken en één stof irriterend kan zijn. Er is te weinig informatie beschikbaar om de gezondheidseffecten van de overige 16 stoffen in kaart te kunnen brengen.
Het Trimbos-instituut maakte twee infographics over meeroken en ‘derdehands rook‘ met uitleg over wat deze begrippen inhouden, wat de risico’s zijn voor kinderen en wat je (als professional) kunt doen om dit te voorkomen.
Anne Zijp (Amsterdam UMC) kwam tot de conclusie dat VMBO- en HAVO-leerlingen vaker in contact komen met tabaksverkooppunten rondom school dan VWO-leerlingen.
 
Projecten
Lopende zaken
  • Vanaf 19 mei besteedt de landelijke campagne PUUR rookvrij aandacht aan ouders met thuiswonende kinderen. Via video’s en posters worden zij aangemoedigd om te stoppen met roken. Ook roepen zorgprofessionals hun collega’s op om met ouders in gesprek te gaan over roken. Meer informatie, tips, video’s en een gratis materiaalpakket zijn voor hen te vinden op www.puurvoorprofs.nl.
In de startblokken
  • Spreken over stoppen met roken kan best lastig zijn, maar oefening baart kunst. Dat kan met de e-learning ‘Het stoppen-met-rokenadvies. Hoe geef ik dat?’ De e-learning is gratis te bestellen in de webwinkel van het Trimbos-instituut.
  • Om de 'Rookvrije Generatie’ te realiseren is Sick of Smoking een petitie gestart voor een wet die vastlegt dat iedereen geboren vanaf 2017 de rest van zijn leven geen sigaretten meer kan kopen, en dat vanaf 2035 de minimumleeftijd om tabak te kopen jaarlijks met één jaar wordt verhoogd.
  • Uit vragenlijstonderzoek en gesprekken blijkt dat jongvolwassenen (18-25 jaar) die roken méér willen weten dan alleen de gevolgen van roken op de gezondheid. Op de nieuwe website jongvolwassenen.ikstopnu.nl kunnen zij daarom lezen over de relatie tussen roken en stress, waarom roken zo verslavend is en over trucjes van de tabaksindustrie.
Terugblik
 
Beleid
Verhittingsapparaten vallen onder Tabaks- en rookwarenwet
Per 1 juli 2022 vallen verhittingsapparaten die gebruikt worden voor consumptie van tabak en tabaksproducten als aanverwante producten onder de Tabaks- en rookwarenwet. Dit betekent dat verhittingsapparaten ook vallen onder het reclameverbod, het uitstalverbod en de leeftijdsgrens.
Mogelijke verboden op smaakjes in sigaretten en sigaren in Amerika
De Food and Drug Administration (FDA) in Amerika heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee menthol als kenmerkende smaak in sigaretten verboden zou worden. Een tweede wetsvoorstel zou alle karakteriserende smaken in sigaren verbieden, zoals druiven, aardbei en cacao. Het doel is om tabaksproducten op deze manier minder aantrekkelijk te maken voor jongeren en jongvolwassenen.
Canadese overheid wil waarschuwing op losse sigaretten
Carolyn Bennet, de Canadese minister van Mentale Gezondheid en Verslaving, wil dat er op iedere filtersigaret en filterhuls een gedrukte gezondheidswaarschuwing staat. De huidige afbeeldingen en teksten op pakjes zouden niet voldoende impact meer hebben omdat rokers er aan gewend zouden zijn geraakt. In het huidige plan stelt Bennet ook voor om de waarschuwingen op de sigarettenpakjes uit te breiden.
Regering New South Wales wil tabaksbeleid vernieuwen
Het Ministerie van Volksgezondheid van de Australische deelstaat New South Wales is van plan om op 1 september 2022 het huidige tabaksbeleid uit 2016 te vervangen. Het nieuwe beleid bouwt voort op het huidige beleid en omvat nieuwe maatregelen rondom reclame voor e-sigaretten en de mogelijkheid om overtredingen van de tabakswet ter plaatse met een boete te bestraffen.
Media
Wereld Niet Roken Dag 2022
Op de jaarlijkse Wereld Niet Roken Dag op 31 mei werd er door verschillende nationale en internationale instanties aandacht gevraagd voor de milieuvervuiling die optreedt door tabak. Zo gaf de World Health Organisation (WHO) aan dat er jaarlijks 600 miljoen bomen worden gekapt, 84 miljoen ton aan CO2 geproduceerd en 22 miljard ton aan water gebruikt voor de productie van tabak. Het NOS Jeugdjournaal besprak milieuschade door tabak met de stelling van de dag: 'Mensen die sigaretten op straat gooien, verdienen een hoge straf’ (eens: 81,6%, oneens: 18,4%). Het Trimbos-instituut publiceerde een blog en een factsheet over milieuschade door sigaretten. Verder sprak de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen in het kader van Wereld Niet Roken-dag zeven verschillende zorgprofessionals over de verschillende aspecten om de zorg volledig rookvrij te maken. De NVZ heeft de interviews als artikelen en podcasts beschikbaar gemaakt.

Minder mensen stoppen met roken
Volgens de nieuwste cijfers van het Trimbos Instituut stoppen er minder mensen met roken. Het percentage rokers dat een stoppoging ondernam liep van 36% in 2020 terug naar 31% in 2021. Ook stagneerde de daling in het aantal volwassen rokers: tussen 2015 en 2020 daalde het percentage van 26% naar ongeveer 20%. In 2021 bleef dit percentage ongeveer gelijk. Verder steeg het aantal rokers in de leeftijdsgroep 18-24: waar tussen 2015 en 2020 het percentage rokers in deze leeftijdsgroep van 37% naar 23% zakte, nam dit in 2021 toe tot ongeveer 28%.

Staatssecretaris presenteert plan voor prijsverhoging sigaretten
Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) wil voor de zomer een voorstel doen aan het kabinet om een jaarlijkse prijsverhoging voor sigaretten in te voeren. In het plan staan meerdere scenario's beschreven waarbij de prijs van een pakje sigaretten tot 2040 stapsgewijs verhoogd zal worden. De Tweede Kamer reageert verdeeld op het plan.

Rookvrij Prijzen voor Arjen Lubach en Joop Bouma
Clean Air Nederland heeft dit jaar de Rookvrij Prijzen uitgereikt aan televisiepresentator Arjen Lubach en onderzoeksjournalist Joop Bouma. Lubach krijgt de Rookvrij Prijs vanwege het item ‘Waarom roken niet verboden is’ in zijn programma ‘de Avondshow’, waarin hij onder andere uitlegt dat de overheid roken nog niet verboden heeft omdat de staat daar financieel baat bij heeft. Bouma wint de prijs vanwege zijn publicaties over de strategieën en misleidingen van de tabaksindustrie.

Oplevering eerste Nederlandse rookvrije appartementen
Het eerste particuliere rookvrije appartementencomplex in Nederland opende op 30 mei 2022 in Almere. Het rookverbod geldt in en om het gebouw, en is opgenomen in het huurcontract en in de huisregels. Robert Oostermeijer, projectontwikkelaar en actief lid van Clean Air Nederland, kwam met dit idee omdat hij zelf overlast ervaart van tabaksrook.

Agenda
Nascholingen en webinars van het Trimbos-instituut
Promoties
Binnenlandse bijeenkomsten
Buitenlandse bijeenkomsten
Gastredacteurs
Kimia Milani Sabzewar en Alexandra Bruins Slot zijn gastredacteurs bij deze editie van de nieuwsbrief. Zij studeren Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht.
 
Redactie
Esther Croes
Wiebe Dam
Volg ons of neem contact met ons op
Facebook
 
Twitter
 
Linkedin
 
Website
 
Email
Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign