Share
De pilot met het IJslandse model is afgelopen. De zes pilotgemeenten zijn enthousiast over het model en raden andere gemeenten aan om ook op deze manier te gaan werken aan preventie- en jeugdbeleid. De gemeenten zijn enthousiast over de datagestuurde en community based aanpak van middelengebruik onder jongeren.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief IJslandse preventiemodel | nummer 10 | juli 2021
  • De pilot is afgelopen: Wat zijn de uitkomsten?
  • Aan de slag met het IJslandse model in jouw gemeente?
  • Inspiratie uit de pilotgemeenten
  • Uit het veld
Deze nieuwsbrief van het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut houdt u op de hoogte van de pilot waarin zes Nederlandse gemeenten experimenteren met het IJslandse preventiemodel. Ook ontvangt u uitnodigingen voor bijeenkomsten, publicaties en andere updates over het IJslandse model.

Kijk voor de laatste updates over het IJslandse model en over de pilot ook op onze website of volg ons op twitter.
De pilot is afgelopen: Wat zijn de uitkomsten?
 
Infographic Gezond en kansrijk opgroeien - Lessen uit IJsland voor gemeenten
Het IJslandse preventiemodel in Nederland, in één oogopslag
Van de eindevaluatie van het pilottraject met het IJslandse preventiemodel maakten we een handige infographic. Op deze infographic ziet u in één oogopslag wat het IJslandse model precies inhoudt en hoe de pilot is verlopen.
Eindevaluatierapport IJslandse preventiemodel in Nederland
Eindevaluatie van het pilottraject in Nederland
Kan het IJslandse preventiemodel geïmplementeerd worden in Nederland? En is het IJslandse model van toegevoegde waarde op de Nederlandse situatie? Na een pilot van drie jaar in zes Nederlandse gemeenten kunnen we antwoord geven op deze vragen. Dit doen we in de eindevaluatie van het leertraject met het IJslandse preventiemodel.

In dit rapport delen we de ervaringen van de pilotgemeenten. De zes gemeenten zijn enthousiast over de werkwijze en gaan door met het IJslandse model. Ze raden andere gemeenten aan om ook op deze manier te gaan werken. Daarnaast spraken we met scholen, landelijke organisaties en hebben we de IJslandse en de Nederlandse jeugdmonitors vergeleken. Op basis van de uitkomsten doen we aanbevelingen over het IJslandse model in Nederland.
> Leer meer over de ervaringen met het IJslandse preventiemodel in Nederland

 
Aan de slag met het IJslandse model in jouw gemeente?
Vul dan onze intentiepeiling in!
Vanaf januari 2022 kunnen gemeenten deelnemen aan een implementatietraject met het IJslandse preventiemodel.

Deelnemen met uw gemeente? Aanmelding verloopt in twee stappen:
  1. Tot uiterlijk 16 juli 2021 kunt u de intentie tot deelname van uw gemeente kenbaar maken middels onderstaande peiling. Dit is een vrijblijvende aanmelding (n.b. de aanmelding is met twee weken verlengd).
  2. Tot 4 oktober 2021 kunt u uw gemeente officieel aanmelden. Onderdeel van deze aanmelding is een motivatiebrief. Een link voor de officiële aanmelding volgt later.

Het is belangrijk dat de randvoorwaarden geregeld zijn als uw gemeente wilt deelnemen aan het traject. Meer informatie over het implementatietraject en de randvoorwaarden vindt u hier.
 
Inspiratie uit de pilotgemeenten
Het IJslandse model in de coronapandemie
In de loop van de pilot met het IJslandse model brak de corona-epidemie uit. De gemeenten kregen te maken met maatregelen waardoor activiteiten niet konden doorgaan, en die het welzijn van jongeren onder druk zetten. Welke perspectieven kon de IJslandse aanpak de gemeenten bieden, juist ook in deze bijzondere tijd? Het Nederlands Jeugdinstituut deelt de ervaringen van pilotgemeenten met de IJslandse aanpak in coronatijd.

Het IJslandse model in de coronapandemie
Hoe Urk ouders bereikt en betrekt
De gemeente Urk nam deel aan de pilot met het IJslandse model. Een van de manieren waarop zij ouders betrekken is via hun thema-magazine dat net uit is. Middels ervaringsverhalen en informatie van lokale partners, betrekken zij ouders en geven ze tips over gezond en veilig opgroeien op Urk.
> Lees hier het magazine van de gemeente Urk




Thema-magazine Urk: Opgroeien
 
Uit het veld
Overzicht steunpakketten corona
Stappenplan samenhang corona-steunpakketten
Het NJi heeft voor gemeenten en onderwijs een overzicht gemaakt van de verschillende steunpakketten voor jeugd die beschikbaar zijn gesteld. Het overzicht geeft handvatten om tot een samenhangende aanpak van jeugdbeleid te komen ten tijde van de coronacrisis.
> Ga hier aan de slag met het overzicht
Op school werken aan welbevinden met behulp van het NPO
Op school werken aan welbevinden met behulp van het Nationaal Programma Onderwijs
Dankzij de ondersteuningsgelden uit het Nationaal Programma Onderwijs kunnen scholen juist nu inzetten op de verbetering van het mentaal welbevinden van leerlingen en studenten. Het ministerie van OCW heeft hiervoor een keuzemenu voor scholen ontwikkeld. Daarnaast kunnen scholen gebruik maken van een praktijkkaart.
> Ga aan de slag met welbevinden op school
 
REDACTIE: Lian Smeets, Eefje Vercoulen, Gijs Jobse
CONTACT: IJsland@trimbos.nl
WEBSITE: https://www.trimbos.nl/IJsland

Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Nederland


Email Marketing door ActiveCampaign