Share
Voorvertoning
Op donderdag 14 april zal er tussen 10:00 en 11:00 uur een (digitale) inspiratiesessie plaatsvinden. Deze sessie is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de OKO-aanpak. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op wat Opgroeien in een Kansrijke Omgeving precies inhoudt.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief Opgroeien in een Kansrijke Omgeving | nummer 2 | maart 2022
 
  • Meld je aan voor de online informatiesessie op 14 april!
  • Tien nieuwe gemeenten aan de slag met OKO
  • Gezonde School subsidie
  • Uit het veld
  • Aan de slag met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving in jouw gemeente?
Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van 'Opgroeien in een Kansrijke Omgeving' (OKO), gebaseerd op het IJslandse preventiemodel. Ook ontvangt u uitnodigingen voor bijeenkomsten, publicaties en andere updates over OKO.

Kijk voor de laatste updates over Opgroeien in een Kansrijke Omgeving ook op onze website.
 
Meld je aan voor de online informatiesessie op 14 april!
 
Benieuwd of OKO ook iets voor jouw gemeente is? Op donderdag 14 april van 10:00 tot 11:00 uur organiseren wij een online informatiebijeenkomst. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op wat Opgroeien in een Kansrijke Omgeving precies inhoudt, wat het oplevert en hoe je je als gemeente kunt aanmelden. Ook bespreken we de ervaringen van deelnemende gemeenten en is er voldoende ruimte voor vragen. De sessie is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de OKO aanpak.

Hebben we je interesse gewekt? Klik dan op de knop hieronder om je aan te melden voor de online sessie.
 
Tien nieuwe gemeenten aan de slag met OKO
 
In onze vorige nieuwsbrief benoemden we dat sinds dit jaar tien nieuwe gemeenten zich bij de zes pilotgemeenten gevoegd hebben. Hiermee zijn er momenteel zestien gemeenten die deelnemen aan Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO).

In januari hebben deze gemeenten deelgenomen aan de tweedaagse (digitale) startbijeenkomst. Deze verzorgden wij vanuit de Jaarbeurs in Utrecht. Momenteel organiseren de gemeenten zelf lokale startbijeenkomsten waarin ze lokale partners verenigen en hen meer vertellen over OKO en de implementatie hiervan in de gemeente.

Ook bereiden de gemeenten zich voor op de volgende stap in de OKO-cyclus: de monitor. Deze zal in oktober 2022 plaatsvinden en door de lokale GGD worden uitgevoerd. De resultaten uit deze vragenlijsten vormen de basis van het verdere beleid dat de gemeente samen met haar lokale partners gaat opzetten en uitvoeren.

 
 
Gezonde School subsidie
 
Scholen kunnen van maandag 7 maart tot en met dinsdag 19 april een aanvraag voor gezonde school financiering indienen via Mijn Gezonde School.

Het ondersteuningsaanbod Gezonde School is voor alle scholen (locaties) in het primair onderwijs, voorgezet onderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs en mbo-middelbaar beroepsonderwijs. Lees hier waar het ondersteuningsaanbod uit bestaat.
 
Uit het veld
 
 
Nieuwsbericht: Nee, omdat ik van je hou
Tijdens de carnavalsoptocht van 2020 in Dedemsvaart liep een groep ouders mee verkleed als hart. Hun boodschap: nee, omdat ik van je hou. Zo wilden ze laten zien dat je als ouder beter geen middelengebruik kunt toestaan, juist omdat je van je kinderen houdt. ‘Nee zeggen heeft veel meer invloed dan je misschien denkt.’

 
Nieuwsbericht: Gemeente Goeree-Overflakkee bundelt de krachten

De Gemeente Goeree-Overflakkee is een van de tien nieuwe gemeenten die dit jaar gestart zijn met OKO. Onder de noemer ‘SamenZien’ bundelen de gemeente, scholen, jongerenwerk, dagbesteding, woningcorporaties, ervaringsdeskundigen en zorgaanbieders nu de krachten om het middelengebruik in de gemeente terug te dringen. Tijdens de lokale startbijeenkomst hebben ze deze samenwerking vastgelegd in een convenant. Hiervoor hebben deze partijen een convenant ondertekend.

 
 
Podcast: BNR Beter
In deze podcast vertelt Ninette van Hasselt (Programmahoofd Alcohol, Trimbos-instituut) over het IJslands preventiemodel, waar OKO op gebaseerd is: 'Leg de verantwoordelijkheid voor alcoholgebruik niet bij de jongeren zelf, maar zorg dat ze opgroeien in een veilige omgeving.'

 
Foto: De lokale partners uit de Gemeente Goeree-Overflakkee ondertekenen het convenant.
 
Aan de slag met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving in jouw gemeente?
 
Gemeenten die met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) aan de slag willen, kunnen deelnemen aan het implementatietraject van OKO. In dit implementatietraject ondersteunt het Trimbos-instituut gemeenten in het werken volgens OKO, gebaseerd op de uitgangspunten van het IJslandse preventiemodel. Het Nederlands Jeugdinstituut werkt samen met het Trimbos-instituut vanuit haar expertise over opvoeden en opgroeien.

> Meer informatie over het implementatietraject

Heeft uw gemeente interesse om deel te nemen aan het OKO-implementatietraject? Maak uw interesse kenbaar aan ons door de interessepeiling in te vullen. U ontvangt dan de laatste informatie over het implementatietraject en wordt op de hoogte gehouden over sessies die wij organiseren voor geïnteresseerde gemeenten.
 
Opgroeien in een Kansrijke Omgeving is een samenwerking tussen het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut.

REDACTIE: Gijs Jobse, Eefje Vercoulen en Jeroen de Greeff

CONTACT: OKO@trimbos.nl
WEBSITE: www.trimbos.nl/OKO

Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Nederland


Email Marketing door ActiveCampaign