Share
Informatie over recente (inter-)nationale ontwikkelingen op het gebied van tabaksverslaving en -ontmoediging.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Deze nieuwsbrief online bekijken | doorsturen
NET Nieuwsbrief Tabaksontmoediging  |  Nummer 8  | 19 december 2023
 
Congres (Niet) Roken en de Zorg brengt zorgverleners bij elkaar
Op donderdag 30 november vond het eerste congres (Niet) roken en de zorg plaats. Bijna 400 zorgverleners wisselden hun kennis en ervaring uit over stoppen-met-rokenzorg. Tijdens interactieve workshops werden praktische tips gedeeld over het rookvrij maken van de zorg. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen opende het congres en benadrukte het belang van het gesprek over roken. Tevens lanceerde RookStopZorg de korte film ‘Het geheim van dr. Smit’ waarmee alle zorgverleners worden opgeroepen: bespreek roken en geef een stoppen-met-rokenadvies aan mensen die roken.
Onderzoek
Internationaal
Nieuwe inzichten: gezondheidseffecten van roken en vapen
  • Uit een meta-analyse van 32 studies blijkt dat interactie tussen roken, hepatitis B en hepatitis C kan leiden tot een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van leverkanker.
  • Een meta-analyse van 169 studies bevestigt een causaal verband tussen roken en het ontwikkelen van borstkanker voor rokers en ex-rokers. Het risico op borstkanker nam toe bij intensiever roken en langdurig roken.
  • Het gebruik van e-sigaretten kan op lange termijn resulteren in een veranderde reactie van het hart, vaten en luchtwegen op nicotine inhalatie ten opzichte van mensen die nooit nicotine gebruiken. Bij deelnemers die regelmatig e-sigaretten gebruiken werd na gebruik van een e-sigaret een acute verslechtering van de bloeddruk gezien, alsmede een verandering in hartslag en hartslagvariabiliteit, vasoconstrictie, verminderde inspanningstolerantie en een toename van luchtwegobstructie.
Rookvrije omgeving en beleid in de praktijk
  • Binnen de EU wordt nog niet al het beleid omtrent een rookvrije (publieke) omgeving geïmplementeerd en nageleefd, veelal vanwege een gebrek aan financiering en mankracht, blijkt uit een analyse vanuit de Joint Action on Tobacco Control 2 (JATC-2), een werkgroep divisie van de Europese Commissie. Daarnaast gaat wetgeving in de meeste deelstaten onvoldoende over nieuwe tabaksproducten als e-sigaretten en worden mensen met een lagere socio-economische positie vaker blootgesteld aan meeroken.
  • Gezondheidsrisico's geassocieerd met blootstelling aan tweedehands rook en aerosolen kunnen worden verminderd middels een uitgebreide aanpak. De JATC-2 geeft in een position paper verschillende aanbevelingen om een rookvrij beleid te versterken, waaronder meer rookvrije omgevingen, het gelijktrekken van de wetgeving voor opkomende tabaksproducten met tabakssigaretten, het aanpakken van barrières en het benutten van mogelijkheden in de aanpak.
Screening en behandeling voor stoppen met roken
  • Er is enig bewijs dat kunstmatige intelligentie middels chatbots en dialoogsystemen effectief is als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Kunstmatige intelligentie kan de betrokkenheid van eindgebruikers bij de interventie vergroten, doordat het gepersonaliseerde stophulp kan nabootsen.
  • Er zijn weinig stoppen-met-rokeninterventies voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking blijkt uit een systematische review. Behandelingen gebaseerd op mindfulness komen uit twee studies naar voren als potentieel effectieve behandeling bij mensen met een licht verstandelijke beperking.
  • Een test met koolstofmonoxide kan gebruikt worden als screening om zwangere vrouwen die roken op te sporen. Een review vond dat door de screening meer rokende vrouwen werden geïdentificeerd dan bij een standaard intake.
 
Hollandse nieuwe
Iris Bronsema (Amsterdam UMC) concludeerde dat kankerpatiënten die roken vaker werden doorverwezen naar professionele hulp middels een kort stoppen-met-rokenadvies (van 2% naar 69%) van hun radiotherapeut-oncoloog, wanneer radiotherapeut-oncologen deelnamen aan een eenmalige lezing over hun rol in de stoppen-met-rokenzorg.
Michele Davigo (Universiteit Maastricht) liet zien dat de hoeveelheid schadelijke emissies die vrijkomt uit verhitte tabak (HEETs) afhangt van het rookgedrag (zoals trekfrequentie en trekduur) en het type HEETs. Het is voor risicoschatting belangrijk om onderzoek te doen naar hoe iemand HEETs rookt en welk type HEETs iemand rookt.
Heike Garritsen (Trimbos-instituut) schreef in een notitie dat het verhogen van de leeftijdgrens naar 21 jaar voor de verkoop van tabak een effectieve maatregel kan zijn om roken onder jongeren te ontmoedigen.
Heike Garritsen (Trimbos-instituut) liet zien dat de implementatie van een rookvrij beleid op sportverenigingen een veelbelovende maatregel is tegen roken, en pleit voor de invoering van dergelijk beleid in heel Europa.
Liza Meeuwsen (Leids Universitair Medisch Centrum) vond dat de eenmalige cursus ‘Ik Stop Ermee’ psychosociale identiteitsprocessen op gang kan brengen die zowel positieve als negatieve effecten hebben op stoppen-met-rokengedrag. In dit kwalitatieve onderzoek met 21 deelnemers werd geen conclusie getrokken over de effectiviteit van de interventie.
Het NTvG publiceerde een tweede artikel over wat tabaksfabrikanten de ‘Beyond Nicotine’-strategie noemen, waarin een ethisch dilemma waar Nederlandse artsen tegenaan lopen wordt voorgelegd: schrijf je als arts middelen voor aan personen met aan roken gerelateerde klachten waar de tabaksindustrie aan verdient?
Nikita Poole (Universiteit Maastricht) vond geen verschil in effect op stoppen met roken tussen telefonische stoppen-met-rokenbegeleiding en persoonlijke begeleiding op de lange termijn, in een onderzoek waar deelnemers zelf hun voorkeur mochten aangeven voor (telefonische) begeleiding.
Josine Schaap (Trimbos-instituut) publiceerde een factsheet over de effecten van tabaksontmoedigende beleidsmaatregelen onder rokers met een lagere sociaaleconomische positie en concludeerde dat accijnsverhogingen en verplichte rookverboden in openbare ruimtes bijdragen aan het stoppen met roken in deze groep.
Peter Scholten (Amsterdam UMC) vond in zijn review over stoppen-met-rokeninterventies na het krijgen van een kankerdiagnose dat een combinatie van gedragsondersteuning en medicamenteuze therapie de succeskans op stoppen met 67% verhoogt ten opzichte van reguliere zorg.  
 
Projecten
Lopende zaken
  • In een serie korte video’s van Rookvrije Start delen vier zorgverleners hun ervaringen met het bespreken van roken met patiënten. Wat was hun 'aha-moment'? Wat zorgde ervoor dat hun gesprekken beter werden? Vier beroepen, vier invalshoeken en vier keer een keerpunt.
  • Op het Platform stoppen met roken kunnen zorgverleners die zich bezighouden met stoppen-met-rokenzorg terecht voor uitwisseling van kennis en praktijkervaringen. Het online platform is in 2023 vernieuwd. Naast een forum kunnen zorgverleners hier ook nieuws over stoppen-met-rokenzorg en een scholingsagenda vinden.
  • Uit het campagne-effectonderzoek van de campagneflight van PUUR rookvrij, die plaatsvond rondom de accijnsverhoging in april, blijkt dat de campagne er slechts deels in is geslaagd om het vertrouwen in eigen kunnen om een stoppoging te doen te doen stijgen. Ook lijkt stoppen met roken onder de brede groep rokers belangrijker dan voor de campagne en wordt de campagne redelijk goed gewaardeerd.
In de startblokken
  • Veel mensen die roken willen op 1 januari stoppen met roken. De landelijke campagne PUUR rookvrij is daarom vanaf 18 december weer aanwezig op radio, websites, social media en tv. Een goede voorbereiding en steun in het stopproces zijn van belang. Voor zorgverleners zijn er nieuwe gratis campagnematerialen (inclusief praatplaat) te bestellen. Kijk voor meer informatie en tips op www.puurvoorprofs.nl.
  • Voor het Perfect Fit onderzoek worden deelnemers gezocht die gedurende 15 weken een gepersonaliseerd stoppen-met-rokenprogramma willen volgen. Bij het programma krijgen deelnemers ondersteuning van chatbot ‘coach Sam’, waarbij ook ondersteuning wordt geboden om meer te bewegen (met behulp van een smartwatch). Deelnemers kunnen zich aanmelden op de website van Perfect Fit en zorgverleners kunnen contact opnemen voor meer informatie en/of wervingsmaterialen via perfectfit@lumc.nl.
 
Beleid
Gecombineerde gezondheidswaarschuwingen op verhitte-tabaksproducten
Vanaf 23 oktober 2023 moeten verhitte-tabaksproducten gecombineerde gezondheidswaarschuwingen bevatten. Dit betekent dat er net als op de pakjes sigaretten en shag een binnen Europa vastgestelde tekst en afschrikwekkende afbeelding op het pakje moet staan. De pakjes hoeven nog geen generieke verpakking te hebben. Daarnaast zijn per 23 oktober ook de kenmerkende aroma’s verboden. Er mogen dan dus geen sticks verkocht worden met een kenmerkend smaakje of geur.
Uitzonderingen online verkoop tabak en aanverwante producten vervallen
Per 1 januari 2024 mogen de uitzonderingen op online verkoop van tabak en aanverwante producten (namelijk e-sigaretten zonder nicotine, elektronische verhittingsapparaten en voor roken bestemde kruidenproducten) niet meer op afstand grensoverschrijdend aan mensen in Nederland worden verkocht. Met dit besluit mogen verkopers in Nederland deze producten ook niet aan kopers in andere Europese landen verkopen. Er is een wetsvoorstel ingediend om ook de verkoop aan mensen in landen buiten Europa te verbieden.

Registratieplicht verkooppunten tabak en e-sigaretten
In 2024 zijn verkooppunten van tabak en aanverwante producten (zoals vapes) verplicht om de verkoop hiervan te registreren. De verwachting is dat er naar aanleiding van het verkoopverbod in supermarkten per 1 juli 2024 verkooppunten zullen verdwijnen, maar dat er ook weer nieuwe verkooppunten zullen bijkomen. Deze registratieplicht helpt de NVWA met monitoring en handhaving.

Nederlandse overheid vermijdt inmenging van tabaksindustrie in tabaksontmoedigingsbeleid
In de Tobacco Industry Interference Index van het Global Center for Good Governance in Tobacco Control eindigt Nederland op de derde plek. Deze rangschikking vertelt hoe goed nationale overheden zich houden aan het tegengaan en beperken van inmenging van de tabaksindustrie in tabaksontmoedigingsbeleid volgens artikel 5.3 van het kaderverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tevens lanceert de WHO de ‘Stop de leugens’ campagne, gericht op het beschermen van jongeren tegen schadelijke effecten van roken door te propageren dat de tabaksindustrie zich niet meer mengt in overheidsbeleid.

 
Media
Aanpakken rookgedrag op eerste plaats op de Nederlandse Kanker Agenda
In November is de Nederlandse Kanker Agenda gelanceerd door het Nederlands Kanker Collectief als nationale strategie tegen kanker. Het Nederlands Kanker Collectief wil niet-roken apolitiek maken, zodat beleid omtrent stoppen met roken niet stagneert in de politiek. Een aanpak gericht op voorkomen dat mensen starten met roken en hulp voor rokers om te stoppen met roken zal worden uitgewerkt.
TNO: tweederde van de leefstijl-gerelateerde kankergevallen door roken
Uit een in opdracht van KWF uitgevoerd onderzoek van TNO blijkt dat jaarlijks 30 duizend nieuwe kankergevallen toe te schrijven zijn aan ongezonde leefstijl. Hiervan wordt naar schatting 63% (ca. 20.000) veroorzaakt door roken.

Veel televisieaandacht voor vapes
Er is opnieuw veel aandacht voor vapes bij verschillende televisieprogramma’s. Onder andere Rutger Castricum besteedde twee afleveringen van De Hofbar aan het gebruik van vapes onder jongeren en de invloeden van de vape-industrie. Ook bij EenVandaag ging een deel van een uitzending over vapes, specifiek over het effect van het aankomende smaakjesverbod op vapes.

Franse parlement stemt voor verbieden van wegwerp e-sigaretten
Als onderdeel van tabaksontmoedigingsbeleid en in het kader van duurzaamheid heeft het Franse parlement unaniem voor een nieuwe wetgeving gestemd die wegwerp e-sigaretten verbiedt. De senaat moet nog instemmen met het verbod en het verbod zal ook aan de Europese Unie worden voorgelegd.
Terugdraaien plannen rookvrije generatie beleid Nieuw-Zeeland?
De nieuwe Nieuw-Zeelandse regering, onder leiding van Christopher Luxon, ziet het plan van voormalig premier Jacinda Ardern voor een levenslang verkoopverbod voor toekomstige generaties niet zitten, rapporteren onder andere de BBC en The Guardian. De wetgeving zou vanaf volgend jaar gelden voor iedereen die vanaf 2008 was geboren. Hierbij gaat de leeftijdsgrens ieder jaar omhoog, waardoor een generatie nooit meer sigaretten kan kopen, een zogenaamde ‘end game’.

 
Agenda
Binnenlandse congressen
Buitenlandse congressen
  • SRNT 2024, SRNT, Edinburgh, Schotland, 20-23 maart 2024.
Nascholingen en webinars van het Trimbos-instituut
 
 
Redactie
Esther Croes
Sigrid Troelstra
Frida Klein Hazebroek
Lisa Koster

Gastredacteurs:
Maaike Wulfse
Hester van Eijden


Volg ons of neem contact met ons op
Facebook
 
Twitter
 
Linkedin
 
Website
 
Email
Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign