Eerste aanmeldronde geopend implementatietraject IJslandse model
Het pilottraject in Nederlandse gemeenten
Uit het veld
Deze nieuwsbrief van het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut houdt u op de hoogte van de pilot waarin zes Nederlandse gemeenten experimenteren met het IJslandse preventiemodel. Ook ontvangt u uitnodigingen voor bijeenkomsten, publicaties en andere updates over het IJslandse preventiemodel.
Kijk voor de laatste updates over het IJslandse model en over de pilot ook op onze website of volg ons op twitter.
Terugblik inspiratiesessie IJslandse preventiemodel: ervaringen uit de pilot in Nederland
Op 27 mei vond een online inspiratiesessie plaats over het IJslandse preventiemodel. In deze inspiratiesessie zaten experts aan tafel en hebben de zes pilotgemeenten hun ervaringen met het implementeren van het IJslandse preventiemodel gedeeld.
Heeft u de sessie gemist? Deze is volledig terug te kijken via deze link.
Eerste aanmeldronde geopend implementatietraject IJslandse model
Met het IJslandse preventiemodel werken gemeenten aan het verbeteren van het welbevinden van jongeren en aan het terugdringen van alcohol-, drugs- en tabaksgebruik onder jongeren. Dit gebeurt op een onderbouwde, met data gestuurde, succesvol gebleken aanpak, waarin lokale partners en ouders samenwerken. De afgelopen drie jaar hebben zes Nederlandse gemeenten in een pilottraject gewerkt met dit model. Zij zijn enthousiast over deze werkwijze en raden andere gemeenten aan om ook op deze manier te gaan werken. Ook bij andere gemeenten merken we dit enthousiasme.
Vanaf januari 2022 bieden het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut daarom een implementatietraject van 4 jaaraan voor gemeenten die aan de slag willen met het IJslandse preventiemodel.
Deelnemen met uw gemeente? Aanmelding verloopt in twee stappen:
Tot eind juni 2021 kunt u de intentie tot deelname van uw gemeente kenbaar maken middels onderstaande peiling. Dit is een vrijblijvende aanmelding.
Tot 4 oktober 2021 kunt u uw gemeente officieel aanmelden. Onderdeel van deze aanmelding is een motivatiebrief. Een link voor de officiële aanmelding volgt later.
Meer informatie over het implementatietraject en de randvoorwaarden voor deelname vindt u hier.
Het pilottraject in Nederlandse gemeenten
Zes Nederlandse gemeenten namen deel aan de pilot van het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinsituut waarin we verkenden op welke manier het IJslandse preventiemodel kan worden toegepast in Nederland. De pilot is inmiddels afgelopen en eind juni verwachten we het eindevaluatie rapport op te leveren.
Stap 4: Tussentijdse evaluatie (eind 2019) Stap 5: Aan de slag met interventies en maatregelen (2019/2020)
Stap 6: Data verzamelen (eind 2020) Stap 7: Eindevaluatie (rapport verwacht eind juni 2021)
Uit het veld
Podcast 'Echte Oogappels' over drank- en drugsgebruik bij tieners
In de podcast 'Echte Oogappels' spreekt Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, wekelijks met experts over de duivelse dilemma’s van het ouderschap. In de aflevering over drank- en drugsgebruik bij tieners schuiven collega Ninette van Hasselt (programmahoofd Alcohol) en Shereen Shaban (jeugd en preventiewerker bij verslavingsinstituut Jellinek) aan. Want hoe kun je je als ouders het beste opstellen? En wanneer moet je je zorgen gaan maken?
Er wordt veel beleid gevoerd rondom kinderen. Beleid dat een directe impact heeft op hun leven. Het bepaalt welke hulp en steun er beschikbaar is. Denk hierbij aan voorlichting en informatievoorziening op scholen, maar ook aan hulpverlening als kinderen tegen problemen aanlopen. "Het is essentieel dat er getoetst wordt of we met het huidige beleid het juiste doen. Kortom: zorgen we optimaal voor onze jeugd?", aldus collega Marloes Kleinjan (programmahoofd Jeugd) in haar blog.
Ouders spelen een belangrijke rol in het beginnend middelengebruik van hun kind. Verschillende onderzoeken laten zien dat het belangrijk is dat ouders met hun kind praten over middelengebruik. Helder op School bracht hierover een nieuwe factsheet uit.
Overzicht steunpakketten voor jeugd De sociale impact van het coronavirus op het leven van kinderen en jongeren is groot. Daarom heeft het kabinet steunpakketten vrijgemaakt voor jeugd, voor zowel de korte als de langere termijn. Deze pagina geeft een overzicht van de geldstromen voor gemeenten, schoolbesturen en andere partijen in het jeugdveld om de jeugd in coronatijd te ondersteunen. > Bekijk het overzicht