Share
Voorvertoning
Medisch specialisten worden vaak geconfronteerd met de gevolgen van roken. De patiënten zijn (ernstig) ziek door de sigaret, maar artsen bespreken de oorzaak lang niet altijd. Een verwijzing naar passende stopzorg krijgen patiënten nog minder vaak.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief Rookvrije Zorg - nummer 5 - 2020
 
NIEUW OP DE WEBSITE
Het Stopsprookje

Medisch specialisten worden vaak geconfronteerd met de gevolgen van roken. De patiënten zijn (ernstig) ziek door de sigaret, maar artsen bespreken de oorzaak lang niet altijd. Een verwijzing naar passende stopzorg krijgen patiënten nog minder vaak. Longartsen en cardiologen lanceren daarom ‘Het Stopsprookje’: een video met tips en informatie voor specialisten. Het sprookje is te vinden bij de pijler Identificatie, diagnostiek en stopbegeleiding.

Nieuwe e-learning voor de GGZ

GGZ-Ecademy heeft in samenwerking met Verslavingskunde Nederland een e-learning module Rookvrije Zorg ontwikkeld. De module is speciaal gemaakt voor de ggz en de verslavingszorg en is vanaf nu beschikbaar. In 2021 wordt de e-learning door GGZ-Ecademy voor iedereen een jaar lang gratis beschikbaar gesteld, dus ook voor de instellingen die geen lid zijn van de GGZ-Ecademy. De lancering van de e-learning is te vinden bij de pijler Opleiding en training.

 
Leidraad stoppen met roken in gedwongen kader

Er is een leidraad ontwikkeld, gebaseerd op de evidence-based standaarden van de Toolkit Rookvrije Zorg, die extra toelichting biedt in het kader van ondersteuning om te stoppen met roken binnen een gesloten setting of tijdens een gedwongen opname binnen de GGZ. De leidraad is te vinden bij de pijler Bestuur en commitment.

 
Serie podcasts over rookvrije zorg

De NVZ werkt aan Preventie-podcasts waarin zij verschillende deskundigen interviewen over rookvrije zorg in ziekenhuizen. De serie podcasts staat bij de pijler Maatschappelijke betrokkenheid. Tussen deze podcasts staat een interview met Hanneke Schaap, verpleegkundig specialist op de longafdeling van het Ikazia Ziekenhuis en een interview met Annemarie van den Herik, werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek en voormalig projectleider rookvrije zorg.

 
Informatie rookstophulp voor in de wachtkamer

Ikstopnu.nl biedt een gratis flyer aan over rookstophulp voor op wachtkamerschermen. Zorgprofessionals kunnen op deze manier de Stoplijn onder de aandacht van de patiënten brengen. In de pijler Communicatie zijn diverse mogelijkheden verzameld om de rookvrije zorg te communiceren in de wachtkamer.

 
UITGELICHT
Online zelfaudit tool Rookvrije Zorg

De Rookvrije Zorg toolkit is opgebouwd uit acht thematische pijlers.
Om te testen of deze pijlers goed geïmplementeerd zijn in de zorginstelling, is er een online zelfaudit tool ontwikkeld. Het resultaat bevat advies op maat op de afzonderlijke pijlers én de totaalscore. Ook meet het of de zorginstelling een bronzen, zilveren of gouden status heeft. De online zelfaudit staat in de toolkit bij Monitoring en evaluatie.

 
Zorgorganisaties gaan massaal voor rookvrij

De intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’ is 18 november ondertekend door 27 koepel- en beroepsorganisaties en een kwaliteitskeurmerk uit de zorg. Zo komt de ambitie uit het Nationaal Preventieakkoord weer een stap dichterbij: in 2030 rookvrije zorg voor alle patiënten, cliënten én medewerkers in Nederland. Het gehele persbericht staat op de nieuwspagina Rookvrije Zorg.

 
Lancering instructiefilm Very Brief Advice

Het is belangrijk om rokende patiënten te motiveren om een stoppoging te doen. Daarom ontwikkelden het UMCG, Martini Ziekenhuis en VNN een instructiefilm over het geven van het 'Very Brief Advice' (VBA). De behandelaren van deze zorginstellingen kregen een instructie over hoe zij rokende patiënten kunnen motiveren om te stoppen met roken, zo wordt het voor behandelaren makkelijker om voortaan het VBA te geven. In dit korte filmpje wordt het VBA uitgelegd.

 
LOPENDE ZAKEN
De sTOPPERs voorstelling digitaal

De sTOPPERS is een humoristische theatervoorstelling over stoppen met roken voor organisaties die rookvrij worden en voor professionals die stoppen met roken zorg verlenen. Bij de voorstelling hoort een interactief gedeelte waarin het gesprek wordt gevoerd met rokers en niet-rokers over roken en rookvrij worden. Ook het lokale aanbod voor stoppen met roken begeleiding wordt onder de aandacht gebracht. Deze voorstelling is nu ook digitaal beschikbaar. Meer informatie is te vinden op de website van de sTOPPERS.


Deelnemers gezocht voor VISOR onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en Amsterdam en het MUMC+ hebben een keuzehulp ontwikkeld om rokers die willen stoppen te helpen een doordachte keuze te maken over SMR-methoden. De keuzehulp wordt nu getest en bevindt zich dus in de studiefase. Deelnemers ontvangen een beloning van €10.
 
AGENDA
Webinar Netwerk Nederland rookvrij: Het Netwerk Nederland rookvrij organiseert een serie webinars om mensen en organisaties die zich inzetten voor tabaksontmoediging te inspireren tot het nemen van verdere stappen en tot het samen ontwikkelen van nieuwe activiteiten die bijdragen aan een rookvrij Nederland. Donderdag 14 januari 2021 (16.00-17.30 uur) vindt er weer een webinar plaats. Inschrijven is mogelijk via deze link.


NNvT congres: Het Nederlands Netwerk voor Tabaksonderzoek organiseert jaarlijks een wetenschappelijk congres in samenwerking met het Trimbos-instituut. Deze bijeenkomst is dé gelegenheid voor het uitwisselen van nieuwe onderzoekresultaten op het brede terrein van tabaksonderzoek. Doelgroepen van het congres zijn, naast de NNvT-leden, Nederlandse wetenschappers die zich als hoofdonderwerp, dan wel zijdelings, met tabakspreventie en aanverwante onderwerpen bezig houden. Het congres staat open voor het brede veld van tabaksonderzoek: van preklinisch onderzoek en de farmacologie van nicotineverslaving tot psychologische en epidemiologische studies en beleidsonderzoek. Het zevende NNvT congres vindt online plaats op vrijdag 26 maart 2021.


Rookvrije Zorg congres:
Op Wereld niet roken dag 2021 (31 mei) organiseert de landelijke werkgroep Rookvrije Zorg een interactief symposium over de rookvrije zorg. Het is een dag die zowel fysiek als digitaal te volgen is waarbij sprekers ons meenemen in de do’s en don’ts van de rookvrije zorgorganisatie: wat zijn werkende elementen, waar kunnen we nog van leren, en wat is de rol en positie van cliënten en behandelaren in dit geheel? Het congres zal plaatsvinden op maandag 31 mei 2021.
 
CONTACT
Voor vragen, reacties en suggesties over deze nieuwsbrief of over Rookvrije zorg kunt u ons mailen.

Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Nederland


Email Marketing door ActiveCampaign